Борељ Фонтелес: Укидање таксe важна одлука, кључан је проток робе

Жозеп Борељ Фонтелес, високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседник Европске комисије, поздравио је одлуку косовске Владе о укидању таксе на робу из Србије. Борељ Фонтелес је навео да је то важан корак, посебно током пандемије коронавируса.

Вршилац дужности косовског премијера Аљбин Курти најавио је да ће од поноћи такса на српске производе бити потпуно укинута и замењена реципроцитетом.

"Драго ми је да видим одлуку о потпуном укидању таксe на робу из Србије и БиХ од вршиоца дужности косовског премијера. Ово је важна одлука. Регионална сарадња је кључ, као и одржавање протока робе, посебно у времену кризе", написао је Борељ Фонтелес на Твитеру.

Међутим, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да Аљбин Курти није укинуо таксе. Не наседајте на лажне вести, рекао је Ђурић.

Претходно је косовски Уставни суд оценио противуставном меру сада већ одлазеће владе Аљбина Куртија да се на Косову свакодневно ограничи кретање грађана и цивилних возила као вид заштите од ширења коронавируса.

Иначе, Аљбин Курти неће се одазвати позиву косовског председника Хашима Тачија на консултације са вођама парламентарних странака ради одређивања мандатара за састав нове владе.