Гренел, Палмер и Коснет: Таксе ометају сарадњу у борби против Ковида-19

Специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, амбасадор САД у Приштини Филип Kоснет и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер још једном позвали косовске власти да у потпуности укину таксе.

На ванредној седници косовске скупштине изгласано је неповерење влади Аљбина Kуртија, мање од два месеца од њеног формирања.  

"Сједињене Државе стоје уз народ Kосова. Похваљујемо континуиране напоре здравствених радника и осталих који напорно раде, са великим ризиком, да смање напредак Ковида-19 на Kосову. У ово доба несигурности, позивамо косовске лидере да се придржавају косовског Устава и владавине закона. Опредељени смо да сарађујемо са било којом владом која је формирана кроз уставни процес", наводи се у саопштењу.

Косовски лидери се позивају још једном да у потпуности укину таксе, за које Гренел, Коснет и Палмер, верују да штете људима на Kосову "ометајући регионалну сарадњу против Ковида-19, укључујући и одлагање уласка потребних залиха на Kосово и ометајући економски раст".

"Желимо да разјаснимо да не постоји никакав тајни план за размену територија између Kосова и Србије, као што су неки спекулисали. Специјални изасланик председника Ричард Гренел никада није видео нити расправљао такав план. Фокусирање америчке владе на подржавање недавних споразума о поновном успостављању ваздушног, железничког саобраћаја и ауто-пута између Kосова и Србије има за циљ побољшање економије и стварање економског моментума", наводи се у саопштењу.

На крају, званичници САД кажу да верују да ће овај моментум "дати нову енергију процесу дијалога који би водио узајамном признавању".

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво