Димитријевић: Рок за предају листа 15 дана пре избора

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић навео је да РИК, по расписивању парламентарних избора, има рок од пет дана да се састане и усвоји одговарајућа акта.

Владимир Димитријевић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да ће се Републичка изборна комисија састати убрзо по доношењу одлуке о расписивању избора.

"Већ су расписани избори за покрајину, очекује се и расписвање избора за јединице локалне самоуправе, тако да у складу са досадашњом праксом, а и нашом обавезом да учесницима изборног поступка ставимо на располагање сва акта, одмах након расписивања избора сазваћу седницу РИК-а на којој ћемо одлучивати о усвајању свих неопходних аката ради подношења изборних листа", навео је Димитријевић.

Председник РИК-а је навео да ће пријем оверених потписа почети већ данас.

"Чим РИК усвоји одговарајуће обрасце и наравно, потребно је 10.000 судски оверених и ваљаних потписа ради подношења изборне листе", рекао је Димитријевић и додао да је теоретски могуће да већ током дана приме прве изборне листе.

За разлику од председничких изборима, на парламентарним нема жреба за редослед на изборном листићу.

"Редослед листе ће зависити од редоследа предавања, односно пријема и утврђивања сваке изборне листе, али се редослед утврђује тек након утврђивања збирне изборне листе", навео је Владимир Димитријевић.

Према Закону о избору народних посланика, крајњи рок за предају изборних листа је 15 дана пре дана одржавања избора.

"Уколико избори буду расписани за 26. април, као што се очекује, дакле био би то неки 10. април", казао је Димитријевић.

Димитријевић је навео да ће просторије Републичке изборне комисије ће бити отворене 24 сата, а да у складу са законом и Пословником о раду РИК-а, сваки члан и заменик члана имају право и обавезу да учествују у раду.

"Ја то од свих њих очекујем у наредном периоду, али и нагласићу да сваки подносилац проглашене изборне листе има право да у Републичку изборну комисију да свог члана и заменика члана који ће бити његови представници", рекао је Димитријевић.

Председник Републичке изборне комисије је навео да ће коначни резултати избора бити проглашени 96 сати након одржавања избора и да од тада теку рокови за формирање новог сазива парламента. 

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво