Помпео очекује да Приштина укине таксе

Амерички државни секретар, Мајк Помпео, очекује да ће Приштина укинути таксе на српске производе, што је, како је навео, неопходан корак ка оживљавању дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Како је саопштила портпалорка Стејт департмента, Морган Ортагус, Помпео је то рекао у разговору са косовским председником Хашимом Тачијем у Вашингтону.

Мајк Помпео је рекао да би укидање такси на српске производе имало економске и друге користи за грађане, како је навео, "обеју земаља".

Помпео је, наводи се, у разговору са Тачијем потврдио "снажно партнерство између Сједињених Држава и Косова, укорењено у сталној посвећености заједничким вредностима и подршци сувереном, независном Косову".

"Секретар је охрабрио Косово да настави да ради на замаху недавних писама о намерама за успостављањем ваздушног и железничког саобраћаја и аутопутева између Београда и Приштине", навела је Ортагусова у саопштењу.

Честитајући избор нове приштинске владе Помпео је указао на важност владавине закона и економског раста на Косову ради обезбеђивања боље будућности.

"Секретар Помпео је такође поновио подршку Сједињених Држава Специјалном суду, чији је рад од пресудног значаја за правду жртава и јачање владавине закона на Косову", додаје се у саопштењу.

У међувремену Тачи се у Вашингтону састао и са високим званичницима Пентагона, а након тих сусрета је на свом Фејсбук профилу написао да "Косово већ има своју професионалну војску по стандардима НАТО-а, која је спремна да увек буде укључена у хуманитарне и мировне мисије у свету, заједно са САД".

"Делили смо исто уверење да је за безбедност у југоисточној Европи од виталног значаја да Косово буде члан НАТО-а, што је пре могуће", навео је Тачи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво