Посланици о несталим бебама, породице траже повлачење из процедуре

У Скупштини је почела расправа о Предлогу закона о утврђивању чињеница о новорођеној деци за коју се сумња да су нестала из породилишта. Циљ је, кажу у Влади, да се утврди истина и помогне породицама да добију одговоре на питања која постављају деценијама. Посланици владајуће већине за предлог кажу да је добар, а посланици опозиције и Удружења родитеља несталих беба траже да се закон повуче из процедуре.

Марија за истином о свом брату трага пола живота, њена мајка већ 42 године. Иако су свесне да је поступак сложен и да је Србија једна од ретких земља која доноси Закон, упозоравају да родитељи у његову израду нису били укључени и да ће изостати адекватна истрага.

"И други крај штапа јесу деца коју ми тражимо. Овај закон ту децу није видео нигде и није их предвидео уопште. Ја сам послала свој биолошки материјал једној генетској лабораторији и у случају да се он пронађе са мојим братом, његовим узорком, ми апсолутно не можемо ништа и не оставља могућност да они траже нас", напомиње Марија Маркановић из Београдске групе родитеља несталих беба.

Закон о несталим бебама други пут је пред посланицима овог сазива, први пут био је 2016. И док опозициони посалници тврде да ни данас није унапређен, пре четири године под притиском јавности, Удружења родитеља, невладиних организација, повучен је из процедуре.

"Поставља се питање одакле овај закон с обзиром на то да у међувремену није одржана јавна расправа", поручује Татјана Мацура из Странке модерне Србије.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић напомиње да закон предвиђа не само посебан поступак и појачан процес дисциплине у формално-правном смислу, већ и достављање доказа и података за суд у најбржем могућем року, хитан поступак, искључење јавности, посебно обучени полицијски кадар.

Закону претходи пресуда Суда у Стразбуру да је Зорици Јовановић повређено право на породични живот. Од тада је држава обавезна да утврди чињенице и исплаћује нематеријалну штету до 10.000 евра.

"Колико кошта једно дете, шта је та цифра, не постоји цена. Ово је само накнада државе родитељима чија су деца нестала у другој држави и можда немаром административног особља. Данас нема доказа да је дете мртво, или је можда и нестало", сматра Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова.

"Ако Влада Србије заиста жели да се ово реши на прави начин, не новчано, морају да седну да причају са нама", додаје Марија Маркановић.

Очекује се да посланици закон изгласају до краја недеље. Београдска група родитеља поручује – од борбе за истину неће одустати. Тражиће да се закон повуче, а обратиће се и председнику државе и Савету Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво