Вархељи: Не могу се наметати нова правила земљама које су већ у процесу

Усвојена је нова методологија преговора о прикључењу Европској унији. Комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да је циљ Уније да се прошири на цео Западни Балкан.

Оливер Вархељи је, образлажући нову методологију приступања, рекао да је проширење ЕУ геостратешки циљ Брисела.

"Нама потпуно проширење остаје циљ", рекао је Вархељи на конференцији за новинаре након што је објављено које ће реформе Европска комисија предузети у том процесу.

Навео је да је предлог нове методологије приступања ЕУ заснован на четири принципа: кредибилност, предвидивост, динамичност и политичко управљање.

Нагласио је да Србија као земља која већ преговара са ЕУ "има могућност, ако тако одлучи", да се прикључи новој методологији.

"Не могу се наметати нова правила земљама које су већ у процесу. Али, узмите на пример економски сектор и чињеницу да земље које иду брже у економским реформама могу сада да брже почну и заврше тај кластер, што ће бити повезано са додатним инвестицијама као подстицајем", објашњава Вархељи.

Комесар за проширење каже да ће предложена подела преговарачких поглавља по кластерима, тј. областима, допринети динамичнијем процесу преговора и приступања.

Вархељи је изнео "понуду" ЕУ да се пореговори у оквиру одређеног кластера могу завршити и за годину дана, уколико је земља кандидат спремна за примену реформи у одређеним областима.

"Редослед отварања кластера остаје одлука земаља у процесу придруживања. Једини захтев ЕУ јесте да се преговори отворе и затворе кластером који се односи на владавину права", наводи комесар за проширење.

Избегавање изненађења

Нова методологија предвиђа и значајнији ангажман земаља чланица у мониторингу напретка кандидата.

Тиме би се, како је рекао Вархељ, избегла "изненађења" када се неке земље чланице нису слагале са проценама Комсије о испуњености услова за напредак у приступним преговорима.

"Експерти земаља чланица са експертима Европске комисије ићи ће на терен да процењују напредак", каже Вархељи.

Он додаје да ће земље чланице тако имати већу улогу у одлучивању о "награђивању, али и санкцијама" постигнутог у процесу приступних преговора.

"Мора бити јасно да се може ићи уназад уколико земље на задовољавајући начин не спроводе реформе. Суспензија фондова је једна од санкција, као и поновно отварање преговора у поглављима која су већ затворена или суспендовање преговора", објашањава Вархеји.

Стабилност приоритет

Комесар наглашава да за Комисију и земље чланице просперитет и стабилност Западног Балкана остају "врхунски приоритет".

"Потребне су нам трајне и примењиве реформе у региону, а ЕУ јасно мора да каже шта тражи од земаља у процесу и да тачно каже шта ће оне добити за своје напоре", закључује Вархељи.

Додаје да је усвојени предлог методологије први од три елемента "обновљене стратегије за Западни Балкан".

"Након методологије, уследиће покретање преговора са Северном Македонијом и Албанијом, а затим и план за економске инвестиције у региону", закључио је Вархељи. 

У нацрту документа, у који је увид имао РТС, предлаже се да преговарачка поглавља буду организована у шест тематских целина које би могла да се отварају групно и истовремено.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 05. феб 2020, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

Isti uslovi za sve EU članice

Srbija želi jednake uslove pod kojim su predhodne zemlje ušle u EU ,Francuska,Španija,Nemačka,Mađarska,Rumunija,Bugarska........ a ne politička i nedemokratska uslovljavanja :( uz poštovanje UN.

(среда, 05. феб 2020, 13:48) - Markovljev [нерегистровани]

Neverovatna drskost

Ovo što izvodi EU oko promene pravila za pristupne razgovore je neverovatna drskost i bezobrazluk kao
i dokaz da nikada nisu imali u planu ulazak Srbije u EU. To nema nigde na belom svetu, nigde i niučemu. Zamislite da počnete utakmicu i vodite (a ne bi trebalo) a oni na poluvremenu reše da vi kao bolji u drugom poluvremenu igrate sa pola igrača, ili bez golmana. Drugi primer. Prodju izbori a onda nerko reši da je cenzus 3% ili recimo 20% zavisi kako mu se svidja. Jeste smešno je to, ali kod EU da neprimi Srbiju ništa nije smešno,ono je to strašno žalosno.