Дан раније РТС имао увид у нацрт нове методологије проширења ЕУ – шта чека Србију

Нова методологија проширења ЕУ која ће сутра бити представљена у Бриселу предвиђа снажније финансијске и политичке подстицаје за земље Западног Балкана већ у фази приступања, али и могућност да преговори буду заустављени ако кандидати назадују у испуњавању критеријума.

У нацрту овог документа у који је увид имао РТС предлаже се да преговарачка поглавља буду организована у шест тематских целина које би могла да се отварају групно и истовремено. Нова методологија може да се примени и на Србију без мењања постојећег преговарачког оквира, наводи Европска комисија.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи представиће сутра предлог нове методологије политике проширења који би требало да укаже на излаз из кризе у којој се политика проширења налази и омогући консензус за отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом у првој половини ове године.

Нацрт предлога у који је РТС имао увид, заснован је на четири главна принципа: кредибилитет, предвидивост, динамичнији приступ и снажније политичко управљање процесом.

"Политика проширења мора да буде предвидљивија и веродостојнија – заснована на објективним критеријумима, ригорозном позитивном и негативном условљавању и реверзибилности, као и да буде динамичнија и снажније политички вођена", наводи се у нацрту документа.

Предложене промене могу бити спроведене и у оквиру постојећих преговарачких оквира (са Србијом и Црном Гором) што би осигурало једнака и фер правила за све у региону, наводи Европска комисија у предлогу и наглашава да "преговарачки оквири за Србију и Црну Гору неће бити мењани већ ће предложене мере бити примењене унутар постојећих оквира уз сагласност и у договору са ове две земље".

Неопходно јачање кредибилитета

Лидери Западног Балкана морају уверљивије да испуне обавезе у области владавине права, економији, функционисању демократских институција и у другим областима.

Са друге стране, ЕУ такође треба да испуни свој део обавеза: када земље кандидати испуне тражене критеријуме, земље чланице треба да одобре следећи корак у процесу, наводи се у предлогу који ће званично бити објављен у седишту Европске комисије.

Комисија такође најављује да ће мапе пута за владавину права бити успостављане, слично ранијим акционим плановима, као и мапа пута за функционисање демократских институција.

Нацрт методологије предлаже редовне самите на врху ЕУ - Западни Балкан и интензивније контакте на министарском нивоу.

Посебне међувладине конференције за сваку земљу кандидата требало би да буду организоване после годишњих извештаја Европске комисије, како би се размотрио напредак и планови за наредни период.

"Време је да политичка природа процеса буде стављена у центар пажње како би се осигурало снажније ангажовање земаља чланица, укључујући и највиши политички ниво."

Европска комисија предлаже груписање преговарачкх поглавља у шест тематских целина (кластера).

"Преговори ће бити отварани за сваки кластер као целину, уместо по појединачним поглављима. Када су утврђена мерила за отварање испуњена, кластери ће бити отварани без даљих условљавања, а биће утврђена мерила за затварање. Преговори могу на овај начин да буду организовани и са Србијом и Црном Гором, уз поштовање постојећих преговарачких оквира".

Предвидљивост: позитивно и негативно условљавање

"Потребно је да политика условљавања буде јаснија него до сада и да земље Западног Балкана имају јасну слику шта ЕУ очекује у различитим фазама процеса, стога ће Европска комисија прецизније дефинисати услове потребне за напредак", стоји у предлогу.

Ако земље добро напредују, то треба да води "ближој интеграцији" са ЕУ и постепеном укључивању у појединачне политике ЕУ, програме и тржиште, наводи Европска комисија и уједно предлаже већу финансијску помоћ и улагања, кроз снажење и унапређење ИПА претприступних фондова.

Као што напредак захтева снажније подстицаје од ЕУ, у случају озбиљног и дуготрајног назадовања, потребне су одлучније мере које би санкционисале такву ситуацију, оцењује Европска комисија.

У том случају, Комисија може да предложи заустављање или суспендовање преговора, на сопствену иницијативу или на предлог земаља чланица.

"Преговори могу бити заустављени само у неким областима или, у најгорим случајевима заустављени у потпуности, док износи финансијске помоћи могу бити смањени, као и друге стечене предности", наводи се у предлогу за нову методологију проширења коју ће представити европски комесар Оливер Вархељи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво