Вучић о договору са Заевом и Рамом: Не плашим се притисака, ово је добро за људе у Србији

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже, рекао је Вучић.

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама су се договорили да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз личну карту, потом заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура и скраћење времена за камионе на границама.

Вучић је за РТС рекао да је увек опрезан и претерано песимистичан, али да je састанак са Заевом и Рамом био веома добар.

"Имам страх да ће то бити нападнуто због важности одлука које смо донели", упозорио је председник.

О њиховом значају најбоље говори економски подаци.

"Можда људима не изгледа претерано важно, али за нас је Прешево трећи најважнији прелаз после Батроваца и Градине. И сама одлука да ветеринарска и фитосанитарна инспекција раде 24 сата дневно омогућиће камионима да три пута брже уђу у Македонију или Албанију и обрнуто", објаснио је Вучић.

Навео је да ће то довести до невероватног смањења оперативних трошкова. Додао је и да је то много важније од личних карата – "политичка одлука важна за обичне људе".

Вучић је указао да је та иницијатива заснована на четири суштинске ЕУ слободе – проток робе, услуга, људи и капитала.

"Ако успемо, ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе. Креира се страховито добар инвестициони амбијент за све оне који желе да улажу у овај регион", рекао је председник Србије.

Навео је да су то "тектонске" промене које ће бити значајне за наше земље и привреде.

"Тиме шаљемо поруку стабилности, да имате слободу кретања, слободу протока роба на простору где живи 12 милиона људи и на прилично великој територији. Наше привреде ће да значе већу атрактивност за директне стране инвестиције за које је све важније дуално образовање, стабилност и слобода кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге", рекао је Вучић.

"Радимо оно што је Европска унија тражила"

Једна од критика које су изнете је да је то економски добра али политички неодржива одлука због односа Београда и Приштине.

На питање да ли очекује проблеме између Београда и Тиране, Вучић је рекао да их не очекује, али да ће бити притисака на Едија Раму.

"Није лако ово напасти, то су прокламовани циљеви Берлинске конференције. Радимо оно што је ЕУ тражила, једино што то радимо сами", навео је Вучић.

Истиче да нема аргумената против овог договора, као и да се не плаши притисака.

"Пошто немају аргументе да нападну, радиће изнутра, из региона, проналазећи различита политичка оправдања, али нас тројица смо синоћ разговарали, гураћемо оно што је за нас добро. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже", рекао је Вучић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво