Стефановић за РТС: Тешка борба да Косово не уђе у Интерпол

Од 15. до 18. октобра у Чилеу се одржава Генерална скупштина Интерпола на којој ће се расправљати и о поновном захтеву Косова да постане члан те полицијске организације. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који предводи делегацију Србије, каже за РТС да се полицијска организације не може злоупотребљавати у политичке сврхе.

Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да од претходне Генералне скупштине Интерпола представници Србије разговарају са свима како Косово не би постало члан те полицијске организације.

"Желимо да укажемо на полицијске, политичке и правне разлоге, од Резолуције 1244 Уједињених нација, и подсећамо да је Интерпол основан од стране УН и не може да крши та правила", истакао је министар полиције.

Подсећа да чланица Интерпола може бити држава чланица УН или држава посматрач што, како каже, Косово свакако није.

"Постоји притисак великих сила и ово је један од сетова активности наше земље. Састао сам се са много министара унутрашњих послова, објашњавали смо позицију Србије, лобирали, користили мултилатералне сусрете за то. Не можете нешто што је чисто, јер КиМ је део Републике Србије по Резолуцији 1244, злоупотребљавати и да се у полицијској организацији баве политиком", напоменуо је Стеафановић.

Један део тима Србије је, истиче, већ у Чилеу и заказани су разговори који ће бити "тешки и неизвесни".

"Знали смо тактику Приштине" 

Представници Приштине су, каже, ове године имали другачију тактику – мање су говорили о Интерполу у јавности, деловало је да нису заинтересовани.

"Ја сам рекао да ће бити и да ће неко предложити да се гласа и био сам у праву, знали смо шта им је тактика", истакао је министар полиције.

Говорећи о паузи која постоји између два круга гласања, а која је током прошлогодишњег гласања била пресудна, Стефановић је објаснио да по правилима Интерпола постоји двокружно гласање.

"Први пут је потребна подршка две трећине држава, а ако се то не догоди, онда се гласа опет. Кад имате у првом кругу гласања да Косово није примљено, уколико у време паузе изађу из сале, може да се деси да дође до промене односа земаља, и у том тренутку може гласање да иде у другом смеру. Иако пише да је гласање тајно, то се бележи електронски и ко има увид, може да каже како је ко гласао", објаснио је министар полиције.

Србија ће се, каже, борити да та пауза између два гласања не поквари исход гласања.

Косово је до сада четири пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015, 2017. и 2018. године.

Интерпол је 2017. године усвојио резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 11. окт 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Pricajte bre transparentno

Pa ako Kosovo udje u taj tzv. Interpol onda bi Srbija trebalo da izadje i to pompezno da citav svet to sazna.Sta ce nama policijska saradnja sa zemljama koje podrzavaju kradju (otimacinu) tudje teritorije a glume toboze postene policajce.Treba to glasno i jasno reci.Inace smo non-stop gubitnici.

(петак, 11. окт 2019, 08:59) - Senada [нерегистровани]

Interpol

Ulazak Kosova u jednu ovako bitnu instituciju kao sto je interpol,bio bi veliki presedan.

(петак, 11. окт 2019, 08:52) - Markos [нерегистровани]

Interpol

Srbija je u Interpolu i to je sasvim dovoljno, Pristini tamo nije mesto.

(петак, 11. окт 2019, 06:03) - anonymous [нерегистровани]

1244

Mislim da ce svet biti manje zainteresovan za Kosovo ovoga puta. Svet se menja. Politicka situacija u SAD, Britaniji i Turskoj je uveliko izmenjena desavanjima i promenama. Pritisci ce biti znatno smanjeni. Zato su i Albanci uzdrzani jer imaju manje nade. Oni vec osecaju da se na kraju moraju vratiti u sastav Srbije.

(петак, 11. окт 2019, 02:06) - Petar [нерегистровани]

Opet iz pocetka

Prosli put su bili veliki pritisci na Srbiju, ali smo odoleli. Ne verujem da ce moci da dobiju dovoljan broj glasova narocito kad Srbija iznese svoje argumente.

(петак, 11. окт 2019, 02:03) - Ron [нерегистровани]

Moja rec

Zemlje zapada pokusavaju da na silu proguraju Kosovo, kako bi postalo clanica Interpola.

(петак, 11. окт 2019, 02:02) - Jeka [нерегистровани]

Interpol

Nema sanse da Kosovo udje u Interpol. Od njihovog zadnjeg zahteva za ulazak do sada, oni su izgubili veliku podrsku u svetu. Dosta je zemalja povuklo njihovo priznanje.

(петак, 11. окт 2019, 00:12) - anonymousMile [нерегистровани]

Do

Do juce smo slusali da Kosovo nema ni teoretsku sansu da postane clan Interpola a danas slusamo bice tesko da sprecimo znaci od juce do danas mnogo svari su se promenili ili ako ne uspe Kosovo onda treba da se hvalimo kako smo uspeli

(четвртак, 10. окт 2019, 23:27) - anonymous [нерегистровани]

Vest

Kosovo ne moze i ne sme da udje u Interpol.Bio bi to nevidjen skandal i presedan ogromnih razmera

(четвртак, 10. окт 2019, 23:17) - Tina [нерегистровани]

KiM

Necemo dozvoliti da Kosovo udje u Interpol!