Косово није примљено у Интерпол

Захтев Косова није прошао ни у другом кругу гласања, сазнаје РТС. Против пријема Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а 16 се уздржало од гласања, чему је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања. Ово је велика победа Србије, каже за РТС министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

11.15 – Косовска влада оптужила је "дивљу кампању" Србије за неуспех у Интерполу, констатујући да је покушај чланства Косова у Интерполу пропао.

11.00 – Председник Вучић је поручио да је Србија сачувала свој образ. Поносан сам што је Србија, без много новца и моћи успела да се избори против најмоћнијих сила света и покаже колико је вредно чувати своју слободу, интегритет и независност, рекао је Вучић.

10.05 – У 10.45 председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић одржаће конференцију за новинаре.

9.59 – Захтев Косова није прошао ни у другом кругу гласања.

9.50 – Приштина није успела у првом кругу гласања да избори чланство у Интерполу, сазнаје РТС. За чланство Косова у Интерполу гласало је 76 земаља, 56 је било против, а 22 су се уздржале.

9.10 – Прве су подршку Србији пружиле Намибија, Румунија, Венецуела и Суринам. 

8.55 – На дневном реду је тачка о тзв. Косову. Након обраћања министра Стефановића који је оштро реаговао због кршења Резолуције 1244, почела је расправа на којој се земље-делегати јављају за реч и образлажу своју одлуку. У корист Србије су се за реч јавиле Шпанија, Мароко, Кипар, Кина, Белорусија, Русија.

Ни након два круга гласања, Приштина није успела да избори чланство у Интерполу.

Против пријема Косова у Интерпол гласала је 51 држава, 68 је било за, а 16 се уздржало од гласања.

Како је за РТК 1 рекао извор из косовске владе, већина држава које су се уздржале приликом гласања о чланству Косова у Интерполу су државе које су признале независност Косова.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је у укључењу у Јутарњи програм РТС-а да је исход гласања у Интерполу велики резултат и велики успех Србије.

Захвалио је члановима делегације МУП-а који су присуствовали Генералној скупштини, али и председнику, премијерки и шефу дипломатије, који су претходних месеци радили да покажу да су "право и правда изнад лобирања". Захвалио је и свим државама које су подржале Србију.

"Овo је био и велики испит за Интерпол и мислим да је један део земаља разумео да би се овим политизовала ова организација, да би она престала да буде полицијска и важна, да би она постала политичко тело, а то смо сви желели да избегнемо", истакао је Стефановић.

Притисци нису успели и, како је нагласио Стефановић, разлика је у другом кругу гласања била још и већа.

Заседање Генералне скупштине се наставља, а сутра би требало да буде изабран нови председник Интерпола.

Притисци уочи другог круга гласања

Министар Стефановића је у уводном обраћању оштро реаговао на седници Генералне скупштине због кршења Резолуције 1244. 

Делегати су потом образлагали своју одлуку о захтеву Косова за пријем у чланство Интерпола. Намибија и Румунија су подржале Србију, а за реч су се јавили и делегати из Шпаније, Марока, Кипра, Кине, Белорусије, Русије.

Након расправе први пут се гласало о чланству, а Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину. Новом гласању је претходила пауза која је одређена како би, сазнајемо, делегације изашле из сале и како би САД, Британија и Турска извршиле додатни притисак на земље чланице пре другог круга гласања.

Министар Стефановић оштро се успротивио одређивању паузе и на питање председавајућем на основу чега је одређена пауза, није добио одговор.

Ни у другом кругу Косово није успело да обезбеди двотрећинску већину. 

Косово је до сада три пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015. и 2017. године.

Интерпол је прошле године усвојио Резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.

На јутрошњу вест реаговали су званичници из Београда, али и из Приштине. И стране агенције су известиле о поразу приштинске делегације.

Грађани северног дела Косовске Митровице прославили су на улицама победу Србије.

За разлику од Косова, Кирибати и Вануату су постали нове чланице Интерпола.

број коментара 93 Пошаљи коментар
(среда, 21. нов 2018, 10:45) - Seča interpolska! [нерегистровани]

Zapadne moćne sile su se sad...

još više naoštrile u odnosu na Srbiju!

(среда, 21. нов 2018, 09:07) - Vanja [нерегистровани]

Srbija

Velika pobeda Srbije. Hvala svima koji su dali podršku Srbiji.

(уторак, 20. нов 2018, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Glasanje

A kako su glasale Hrvatska i Crna Gora?

(уторак, 20. нов 2018, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Kranj

Gospodo draga pa naravno da nemože neko da uđe u klub,ako nema kartu ta karta je UN. Zato nikada ne priznati oteto nam KOSOVO I METOHIJU koju dosta puta izostavljamo iz teksta.Živela pravda i sa njom majka nam Srbija........

(уторак, 20. нов 2018, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Veliki

Veliki dan za Srbiju! Kosovo nije zasluzilo ulazak jer ne ispunjava nijedan uslov!

(уторак, 20. нов 2018, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Zapadne sile su pale na ispitu...

SAD,EU i sve one drzave koje su bile,iz bilo kojeg razloga,uz njih i uz "nezavisni" KosMet,su pale na ispitu postovanja medjunarodnog prava i pravde i demokratije.Pokazale su,najblaze receno,svu svoju aroganciju,silu bez razuma i necovjecnost i zato su pretrpile poraz.A,pobijedile su drzave koje nisu bogate,koje nisu jake kao zapadne sile,ali su zato privrzene medjunarodnom pravu i pravdi i ovom prilikom im se od srca zahvaljujem.
Dakle,ipak ima nade za ovu planetu Zemlju.

(уторак, 20. нов 2018, 16:54) - anonymous 1950 [нерегистровани]

Interpol

Asošijeted Pres kaže da je Srbija pobedila uz podršku Rusije. Znači da je takozvana džava Kosovo izgubila uz podršku Amerike.

(уторак, 20. нов 2018, 16:51) - milan lala [нерегистровани]

Postovanje samo sebe.

Cestitke na odlucnoj borbi i pobedi . Cvrsta odlucnost da se zastite nasi interesi a sa tim i medjunarodno pravo pokazalo se uspesnim i pored cinjenice da smo mi mala zemlja sa malim uticejem. Krsenje medjunarodnog prava i samovolja velikih sila zapada ovaj put nije imala uspeha u glasanju. Doziveli su veliki politicki poraz na svetskoj sceni .A sto se nas tice glasanje u Interpolu Srbiju definitivno primorava da razume da je nasa politika pravljenja "prijatelja" od proverenih neprijatelja bila neuspesna i nemoguca . Takva nasa politika dobrih namera uspostavljanja iskrenih prijateljskih odnosa sa onim zemljama koje su se prema nama u kontinuitetu odnosile neprijateljski shvacena je kao nasa slabost te su se pritisci i neprijateljstvo od tih drzava prema nama bahato ponavljali i jos vise uvecavali. Poslednji ociti primeri su obelezavanje pobede u Parizu i glasanje u Interpolu. Srbija mora Briselu , Belinu i Parizu najozbiljnije saopstiti da je umorna od njihovog dokazanog neprijateljstva prema nama, da shvacamo da nas ne zele
da ce Srbija nastaviti sa svojim reformama ali da ce najozbiljnije preispitati svoju dalju politiku integracija u EU i eventulano clanstvo. Ko sebe ne postuje nemoze ocekivati da ce ga drugi postovati .

(уторак, 20. нов 2018, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

osim da je pravda triumfovala. Ovako se bori za narod pravdu i dostojanstvo. Svaka cast nasim predstavnicma. Lakmus test je pokazao boje za i protiv pravde. Obelodanite boje i imena drzava svom narodu. Ipak narod treba da zna jer iz njega dolaze nasi pobedonosni predstavnici.

(уторак, 20. нов 2018, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

moja poruka

E pa vi, nasi rukovodioci, nastavite i dalje da se druzite sa SAD i Velikom Britanijom !!!