"Без борбе за мала места и села нема будућности"

У наставку кампање "Будућност Србије" председник Србије Александар Вучић обилази Браничевски округ. Посету је започео у Жабарима, где је обишао изградњу стамбеног објекта за избегла и расељена лица из БиХ. Посетио је фабрику "Еко степ пелет" у Петровцу на Млави, а потом обишао Крепољину, код Жагубице, где је разговао са грађанима.

Држава ће се борити за опстанак малих места и села у Србији и рађање више деце, јер без тога нема опстанка Србије, поручио је председник Србије Александар Вучић у Жабарима.

Вучић је, током обиласком изградње стамбеног објекта за избегла и расељена лица из БиХ у Жабарима, рекао да ће држава уложити 1,1 милион евра за изградњу дома здравља у Жабарима и дао налог да се одмах почне са реализацијом тог пројекта.

Најавио је да ће се у Жабарима радити и нови центар за социјални рад, као и да ће у Влашком Долу бити замењене азбестне водоводне цеви, како би деца могла да пију чисту воду и да ће за то бити издвојено 260.000 евра.

"Само је један разлог што данас нисам добре воље, а то је податак да је овде прошле године било четири пута више умрлих него новорођене деце", истакао је Вучић.

Приметио је да у том месту готово да нема куће у којој неко није отишао у иностранство да ради и најавио да ће држава осмислити посебан подстицајни програм за грађане који су отишли у иностранство, како би се створили услови за њихов повратак у земљу.

Такође је истакао да је држава спремна да подржи сваку њихову приватну иницијативу и са 50 одсто "бесплатног новца" помогне да започну посао.

Вучић је поручио да ће држава покушати да доведе два или три мања инвеститора у Жабаре, пошто велики инвеститори траже да на бироу има најмање 1.000 људи, док у Жабарима на бироу има свега 270 незапослених.

Председник је рекао да ће се радити и на обнови основне школе и других јавних објеката у Жабарима.

После обиласка Жабара, Вучић је обишао највећу инвестицију у том крају, фабрику "Еко степ пелет" у Петровцу на Млави, која се бави производњом пелета по најсавременијој технологији и светским стандардима. У фабрици је запослено 40 радника, који годишње, у три смене, произведе до 35.000 пелета за домаће и страно тржиште.

Директорка Светлана Божиновић рекла је да је фабрика купљена из стечаја 2017. године и да је до сада у њу уложено скоро шест милиона евра.

Председник Александар Вучић током посете Петровцу на Млави разговарао је са грађанима којима је поручио да ће држава улагати у Петровац, Браничево и исток Србије, и да ће обезбедити посебне подстицаје како би инвеститори, домаћи или страни, могли да отварају фабрике и запосле људе.

Вучић је рекао да је његов најјачи утисак који је стекао обилазећи тај округ и Петровац то да је народ љут.

"Љут је на све у политици, а посебно на оне који су га оставили без фабрика, индусртијских погона, без посла", рекао је председник.

Грађани, каже, виде помаке кад виде нешто боље путеве у овом крају, али не виде још довољно.

"Надају се фабрици и зато смо данас и донели одлулку да доведемо инвеститора, да на месту касарне, направи фабрику и запосли 300 људи. Јер, одоше нам људи у иностранство, а и ови који остају овде не желе да имају много деце", објаснио је председник.

Председник је истакао да ће одмах бити изграђен вртић, за који ће се издвојити 37 милиона динара, што је, каже, тражила локална самоуправа.

Подвукао је да ће држава да осмисли посебне посдстицаје за исток, као што је за југ Србије, да инвеститори, страни и домаћи могу да отварају фабрике. 

После Петровца на Млави, председник Србије упутио се у Крепољину, код Жагубице, где је разговарао са грађанима.

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће држава много више новца улагати у тај део Србије, као и да неће затворити рудник мрког угља Јасеновац.

Вучић је казао да 250 породица живи од тог рудника и да, упркос препорукама Светске банке да се затвори, држава то неће урадити пре него што пронађе инвеститоре који ће запослити 300 до 400 људи.

Истакао је да ће држава улагати у инфраструктурни развој Хомоља и додао да је то један од најлеших делова наше земље, као и да ће се улагати у туризам тог "бисера Србије".

Он је казао да је држава уложила пет милиона евра у реконструкцију пута Крепољин - Жагубица и Крепољин - Горњак - Петровац.

"Надам се да вам је сада боље и да видите да вам држава посветила пажњу Хомољу".

Вучић је рекао да је то само почетак и да је потребно уложити још много више новца, водоводно снабдевање и пречишћавање отпадних вода и секундарну канализацију за шта је оптребно око два милиона евра.

То је, додаје, ствар која ће већ ове године бити решавана.

Вучић је позвао грађане Крепољина да дођу 19. априла у Београд, на скуп у оквиру кампање "Будућност Србије", да покажу, како је рекао, шта је Србија марљивих, вредних и поштених људи.

"Позивам вас све, радне, вредне, поштене људе, младе и пензионере, све који то могу, да 19. априла дођете у Београд. Ми Београд нећемо да рушимо - већ да прошетамо и да им покажемо шта је Србија марљивих, вредних и поштених људи", поручио је Вучић.

Вучић је захвалио на величанственом дочеку и додао да "неки не могу толико људи да окупе ни у Београду".

Председни Србије је у Кучеву обишао Дом здравља чија је реконструкција у току, а коштаће око 130 милиона динара.

Вучић је грађанима Кучева поручио и да ће у току ове године имати потпуно реконструисан пут до Мајданпека, односно да ће 21 километар врло лошег пута бити обновљен.

"Најважније за људе у Кучеву је да пронађемо инвеститора", рекао је Вучић и изразио очекивање да ће се наћи конашно решење за ШИК, Шумско индустријски комбинат.

Председника су испред Дома здарвља дочекали бројни грађани, а међу њима и деца обучена у традиционалну влашку и српску ношњу, као и представници локалне самоуправе и председник општине Владимир Стојановић.

Са председником су у Кучеву министар здравља Златибор Лончар и Марко Благојевић, директор Канцеларије за јавна улагања, која је обезбедила средства за обнову Дома здравља.

Обилазећи спортску халу на Сребрном језеру у општини Велико Градиште, чија је градња почела 2017. године, Вучић је рекао да ће спортисти имати халу на располагању у најкраћем року а за коју ће бити издвојено 420.000 евра.

У хали ће, како је рекао, бити два одбојкашка терена, терен за рукомет, и струњаче за џудо, опрема за карате и мали фудбал.

Председника су испред хале дочекали спортисти кошаркашког клуба Пожаревац.

Вучић је деци пожелео да развијају спортски дух, науче да се такмиче, да желе увек да побеђују, али да умеју да пруже руку, ако неко буде бољи од њих.

У разговору са грађанима и руководством општине Вучић је навео да ће за две године бити завршена брза саобраћајница од скретања за Пожаревац, на аутопуту до Великог Градишта како би тај део Србије био много боље повезан са Београдом и Новим Садом а да ће то омогућити да више деце долазити на Сребрно језеро. 

На крају посете Браничевском округу, председник Вучић и премијерка Ана Брнабић обратили су се грађанима на централном скупу у Пожаревцу.

Кампања "Будућност Србија" почела је 7. фебруара, а како је сам Вучић рекао, циљ је да грађанима представи шта је све до сада урађено и који су даљи планови, али и да чује њихове сугестије и жалбе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се