Мишчевић: До краја године преговарачка позиција за Поглавље 27

Шефица Преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић изјавила је да је план да до краја године буду усвојену преговарачка позиција за Поглавље 27 и специфични планови имплементације.

Мишчевићева је на састанку Преговарачке групе у вези с коментарима ЕК на други нацрт преговарачке позиције и план активности за израду и њено слање, рекла да су ДСИП-ови такође важни јер практично прате спровођење преговарачке позиције и морају добити гаранцију Владе Србије да ће бити спроведени.

Шефица Преговарачког тима Србије је рекла да је важно да се добро сагледају и анализирају добијени коментари и размотри да ли евентуално нешто од тога може да се уврсти у преговарачку позицију.

Мишчевићева је рекла да коментари које смо добили од Европске комисије "не представљају суштински тешка питања, која захтевају политички одговор".

"Разговарали смо да пробамо да имамо на Влади усвојену преговарачку позицију за поглавље 27 до краја ове године, а то значи и ДСИП-ове који ће бити потврђени на Влади у једном документу заједно, или појединачно", нагласила је шефица преговарачког тима Србије.

Нова верзија текста до маја у Бриселу

Мишчевићева је навела да пре него што дође на Владу, о преговарачкој позицији се мора изјаснити и Скупштина Србије.

"У једном моменту морамо добити зелено светло Европске комисије да немају коментара да бисмо ово успели да постигнемо до краја године. Почетком септембра морамо имати њихово зелено светло на текст преговарачке позиције, а то значи да нова верзија мора отићи до маја у Брисел", рекла је Мишчевићева.

Такође је оценила да ће најтежи део посла бити разговор са Министарством финансија, због обезбеђивања средстава.

Председник Преговарачке групе 27 Иван Карић рекао је да према важећем плану, преговарачка позиција треба да буде финализована до краја 2019.

"Као циљ остаје да до краја 2019. предамо преговарачку позицију или је припремимо за предају и прођемо потребне процедуре", рекао је Карић.

Како каже Карић, у наредном периоду предстоји много посла и наставиће се са планираним активностима.

Карић је важним оценио и транспозицију прописа напомињући да ни уз најквалитетнију преговарачку позицју резултати неће бити видљиви без транспозиције.

Помоћник министра заштите животне средине Александар Весић рекао је да имамо ограничене административне капцитете, а захтевне директиве.

Весић је важним оценио сарадњу како са индустријом тако међусекторску сарадњу.

Тим лидер пројекта ЕАС 3 Додатни развој апроксимације у животној средини за ЕУ прописе у секторима ваздуха, хемикалијама и хоризонталним прописима Марко Слокар навео је да је реч о специфичним и важним прописима који не захтевају улагање у инфраструктуру и слично.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво