Вучић: Устала је пристојна Србија да сачува своју земљу

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Лесковцу, на крају посете Јабланичком округу, да је пристојна Србија устала, да сачува своју земљу, и од оних изнутра и од оних споља, који би да је сруше. Влада ће наставити да ради у интересу грађана спроводећи политику коју води њен председник, поручила је премијерка Ана Брнабић.

"Запрепастио сам се када сам, у једном дану, схватио сам да сам ја за све крив. И када читам новине из Загреба, Приштине, Скопља, видим да сам ја крив. Зашто сам крив? Зато што Србија није више на на коленима, не иде само да се извињава свима у региону, већ држи до себе, до поштовања свог народа и земље", рекао је Вучић на скупу у Лесковцу којим је завршио посету Јабланичком округу.

Вучић је рекао да више нико не може на међународним форумима да гази Србију, јер Србија напредује брже.

Председник Србије је захвалио Лесковчанима што су у толиком броју дошли на скуп.

"У Крушевцу пре неки дан, успео сам да видим људе до последње линије, сада је не видим и хвала вам на томе", поручио је председник.

Захвалио је грађанима не само у Лесковцу, већ у целој Србији, на подршци, јер, како каже, иако живе и даље тешко, виде да је нешто боље и да иде на боље.

"Чини ми се да је потпуно јасно и када погледате и вечерас Лесковац, данас и Бојник, Лебане, Медвеђу, Власотинце, сваки други дан, да је устала Србија, пристојна Србија, да сачува такву Србију и од оних споља и од оних унутра који би да је сруше", рекао је Вучић.

Истакао је да многи споља не желе успешну Србију, те да никада није ни било такве илузије - да би други желели да Србија буде модерна и успешнија него што је била.

Али, каже, јесте, и модерна и успешнија, и када су то видели, да је Србија од земље која је имала најнижу стопу раста, постала у економском смислу све успешнија земља, да нема дефицит већ суфицит у трговини са Хрватском и осталим балканским земљама, да се дише, одједном су кренули напади са свих страна.

Подсетио је да Србија снажи и полицију и војску, захваљујући економским успесима, отвара националне институције, од Народног музеја, Музеја савремене уметности, до позоришта "Бора Станковић" у Врању.

"Тада су кренули, сви заједно, у неку врсту координисаног напада на нашу земљу", рекао је Вучић.

"Странци ми, у разговорима, кажу и како им долазе моји противници и говоре им да сам ја крив за стање у региону", истакао је Вучић.

Запитао је да ли је он крив што је штитио српски народ на КиМ и српски историју и српску нејач побијену у Јасеновцу и што то обележавамо, као и Олују.

"Привхатам ту кривицу, срам вас било што то говорите странцима уместо да браните своју земљу. Штитићу свој народ и нећу против других народа да говорим. Желимо да градимо мир, али не тако што ћемо да газимо по крви и костима сопственог народа", поручио је председник Србије.

Каже да ће увек поштовати туђе жртве, али да не можемо да заборавимо историју и шта је било од 1941. до 1945. године, али и српске жртве у Првом светском рату и шта је било деведесетих година двадесетог века.

"Није Србија шака зоби коју ћете да позобате и да газите како хоћете. Србија је земља поносног и достојанственог народа", нагласио је Вучић.

Питао је грађане да ли могу да замисле да имају председника своје земље који ће да говори против своје земље.

"Ја кажем 'потребни су нам инвеститори, нису нам потребне ваше паре пошто можемо сами да их зарадимо, само немојте зато да мислите да можете да унизите нашу земљу и да постоји притисак који не можемо да издржимо'", поручио је Вучић.

Он је подсетио да су 2013. вршени притисци да прихватимо Косово у УН.

"Тешки притисци су били, можда једном и књигу напишем, али нисам то прихватио, иако су ми претили крајем политичке каријере. Био сам једини, или један од двоје, троје у влади, који је био против тих тачака таквог споразума. Говорили су - крај је с тобом, крај је и са Србијом", рекао је Вучић.

То што је са мном крај, то је у реду, додао је он, али ви нисте власни, нити било ко други, да доносите одлуку о крају Србије.

"Не претимо Приштини, нити се јуначимо, као што они нама прете"

Србија има добру будућност, знала је како да се штити и чува у прошлости и још боље ће знати како да чува своје интересе у будућности, рекао је Вучић.

"Ти који су нас тада критиковали, за њихово време 85 земаља је признало КиМ, а откад сам постао премијер и сад кад сам председник независност Косова је признало девет земаља, али је 14 повукло признање, па ви видите какви су резултати", поручује Вучић.

При томе, додао је, не претимо Приштини, нити се јуначимо, као што они нама прете.

"Ми желимо мир, стабилност, компромис...а они сваки дан говоре да ће и делови Јабланичког округа да припадну КиМ. Ако Медвеђа буде део КиМ, поднећу оставку.... Медвеђа је била део Јабланичког округа, била је и биће део Србије", поручује Вучић.

Не мора, каже, и не жели то сваки дан да говори, јер тако улазимо у игре Приштине.

"Они сваки дан говоре - близу смо споарзума - а ја се питам с ким разговарају, јер знам колико смо далеко од споразума, стотинама миља. Сваки дан то понављају. Зашто? Да би једног дана, уколико не дође до споразума, рекли - па ми смо говорили да је споразум на дохват руке, па Срби су криви што нема споразума. Да би цео свет окренули против нас, да смо ми били против тога", упозорава Вучић.

Србија, како каже, хоће разговоре, испунила је све обавезе, али не можемо да допустимо да нам отму све, одузму све и да кажемо да нам је то много лепо.

"То од Србије и њеног руководства нећете дочекати", поручио је Вучић. Србија, за разлику од њих који парадирају са својом тзв. војском и полицијом, то не ради, рекао је председник.

"Али, да знате, немојте да бринете, наша војска и полиција довољно су снажни, убедљиво и уверљиво снажнији од било кога ко би покушао да угрози слободу Србије, безбедност и сигурност грађана. Говорим то са озбиљношћу и одговорношћу, не претећи никоме, не желећи туђе, већ само да сачувамно своје", истакао је председник Србије.

Вучић је подсетио да је, када је постао министар одбране и потпредседник Владе Србија имала само један "миг 29", који узгред и није могао да полети, а пре краја ове године, како најављује, имаћемо 14 "мигова 29" потпуно наоружаних и опремљених, а добићемо и нових 19 хеликоптера. 

Нове инвестиције и гасификација југа Србије 

Говорећи о економији, Вучић је подсетио на пропале фабрике у том крају, али и на нове које је довео.

"Пре неколико месеци отворили смо фабрику Делфај. Када сам говорио о индустријској зони у Лесковцу неки су тврдили да лажем. Ето, тај Вучић није затворио ниједну фабрику, а барем је једну отворио, да не причам о свим оним које сам све отворио", рекао је председник.

У плану су и нове инвестиције у том крају, разговара и са "Зиђином", који је узео РТБ Бор, да узму и рудник Леце, како би читав крај Горње Јабланице подигли.

Најавио је градњу најмодернијег фудбалског стадиона у Лесковцу.

"Хоћу само да знате да ћемо у Лесковцу, као и у Врању, Краљеву, Лозници, Зајечару, Суботици, Новом Саду, Крагујевцу, да изградимо један од најмодерниих покривених фудбалских градских стадиона са рефлекторима", рекао је Вучић.

Најавио је и гасификацију југа Србије. Како каже, довођење гаса до Лебана и Бојника ће коштати 7,2 милина евра и 7,4 милиона евра и то ће довести нове инвеститоре у те општине. 

Вучић наводи да држава улаже 300 милона евра у изгарадњу многих јавних објеката широм Србије и да ће бити обновљене све школе, вртиће, домове здравља, болнице... 

"Поносан сам што је Србија независна, слободна и слободарска, што нико не може да каже да није тако, што бинемо о РС, чувамо добре односе са свима, Македонијом, Црном Гором...Не морамо у свему да слажемо и никад и нисмо, али никад нећемо њих да угрожавамо али нећемо дозволити ни да неко угрози Србију", закључио је Вучић. 

Брнабић: Србија са Вучићем коначно почела да побеђује

Србија је на челу са Александром Вучићем коначно почела да побеђује и постиже значајне резултате на спољашњем и унутрашњем плану, поручила је премијерка Ана Брнабић на скупу у Лесковцу и нагласила да ће влада наставити да ради у интересу грађана Србије спроводећи политику коју води њен председник.

Брнабић је рекла да је незапосленост у Јабланичком округу 2012. била 32 одсто и да је скоро свака трећа особа била без посла, а да су такво стање оставили они који су владали до 2012. и "који се данас представљају као легитимна алтернатива власти у Србији".

Незапосленост у Лесковцу и Јабланичком округу данас је испод 14 одсто, навела је и додала да је Влада Србије напорно радила последњих година, а посебно од 2014. када је премијерску функцију преузео Вучић.

Подсетила је и да је преузумајући место премијера обећала да ће њена влада бити влада апсолутног континуитета и да ће наставити тамо где је Вучић стао.

"Знамо да морамо да радимо више и боље, али грађани морају да знају колико је било тешко ојачати предузетништво и смањити незапосленост. Наставићемо да се боримо и нећемо одустати ниједан једини дан", поручила је премијерка.

Она је навела и да свака четврта улица у Србији није била регистрована и да је завршен адресни регистар како би, појаснила је, сваки грађанин Србије имао адресу и нормалан живот, а хитна помоћ и ватрогасци могли да пронађу сваку адресу.

"Око 3.400 улица није имало називе, тај процес смо завршили и то се зове увођење реда у државу", приметила је премијерка те нагласила да је актуелна власт смањила незапосленост и довођењем страних инвеститора, а да је највећу заслугу у томе имао Вучић који је, како је казала, у свакој посети у иностранству Србију представљао као добро место за улагање.

Србија је због тога, констатовала је, шампион у привлачењу страних инвеститора у региону.

Подсетила је да је актуелна власт увела предузетништво и функционалну писменост у школе да би млади стекли знања и вештине да отворе своје компаније и постану предузетници, те додала да су уведене и олакшице за младе предузетнике који су у првих годину дана ослобођењ плаћања пореза.

Захваљујући тим мерама од 1. октобра прошле године до данас у Јабланучком округу отворено је 29 самосталних компанија, казала је премијерка.

Говорећи о опозицији у Србији, премијерка је рекла да Савез за Србију данас бојкотује рад Народне скупштине и то, како је навела, зато што се поштује пословник који су "донели они који су владали до 2012.", као што о слободи медија говоре "они који су заробили медије док су били на власти".

То је, како је рекла, навела Верица Бараћ у извештају Агенције за борбу против корупције из 2012. у којем је поменула Драгана Ђиласа као кључног човека који је ставио медије под своју контролу.

Додала је и да о владавини права у Србији данас говоре они који су спровели реформу правосуђа тако што су у једном дану без икаквог образложења оставили 840 судија без посла.

"Та њихова реформа коштала нас је 15 милиона евра. Они данас придикују и имају образа да причају о владавини права, слободи медија, бољој економији и животном стандарду. Они који су својом глупошћу, бахатошћу и незнањем уништили све што је постојало", поручила је Брнабић.

"Данас се глас Србије чује"  

Премијерка је приметила да данас о КиМ, патриотозму и родољубу причају и критикују председника Вучића људи из СЗС који су, каже, довели до тога да данас имамо мишљење Међународног суда правде да једнострано проглашена независност Косова није у супротности са међународним правом.

Навела је да они критикују Вучића, а да се изборио да тема КиМ, која је иначе за велики број утицајних земаља широм света и ЕУ била затворена, буде поново на дневном реду.

"Ти људи данас нама причају о патриотизму, о борби за КиМ. То причају човеку који је Српском листом коначно ујединио Србе на КиМ, Србе које су сви покушавали да разједине и посвађају. Данас, захваљујући Вучићевој политици ми имамо шансу макар да разговарамо", рекла је Брнабић.

Истакла је да се данас глас Србије чује и да је данас КиМ отворена тема и нагласила да је Вучић урадио оно што је до пре пар година било немогуће управо због људи из СЗС.

"Имам поруку за њих. Немојте ви да нам причате о слободи медија, владавини права, економији, квалитету живота наших грађана и радним местима, о предузетништву, култури, образовању, здравству...немојте ви да нам причате зато што сте или уништили све што је имало да се уништи или ништа нисте урадили", рекла је Брнабић.

Навела је да је садашња власт морала да ради све од нуле и додала да је постигла много, али да мора много више.

"Једну ствар сам научила од Александра Вучића, а то је да никад не будем превише задовољна зато што за нашу земљу и народ увек може и мора боље и више", закључила је премијерка Брнабић.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 01. мар 2019, 08:51) - Dana [нерегистровани]

Promene

Srbija ce po svaku cenu sacuvati mir i bezbednost u regionu.

(петак, 01. мар 2019, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

Плате десетине људи око мене су нето око 200-300€...

...и то је тужна реалност већине пристојних(!) грађана земље Србије! Према томе бруто ЛД је око 450-500€, што значи да председник и премијерка (на жалост!) говоре истину, али не видим шта је ту за њихов понос јер, када гледате цене трошкова живота у земљи, грађани једва преживљавају?!

(петак, 01. мар 2019, 00:34) - anonymous [нерегистровани]

radna mest

Bolje prvo otvoriti radna mesta i uloziti u privredu, a onda ulagati milione u nalazista i muzeje!

(четвртак, 28. феб 2019, 20:56) - anonymous [нерегистровани]

Kriv ili odgovoran

Niste vi Predsednice krivi vec ste odgovorni. Vladate vec 7 godina ovom zemljom i nista nije sustinski reseno : ni suverenitet, ni Kosovo, privreda, zaposlenost, vojska, zdravstvo, nit pozicija Srbije u svetu a o krsenju Ustava i da ne govorim . Mladi i skolovani i dalje nam odlaze vani, itd. Gde je taj uspeh o kome stalno govorite a nikako da ga i mi vidimo ?
Jedino ste bili uspesni u samopohvali i sve vecem zaduzivanju zemlje. Vasa sreca sto opozicija ne vredi dve krnje pare te mena ko da vam pokaze pravi put spasa za Srbiju i Srbe.

(четвртак, 28. феб 2019, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Nk

Pristojna Srbija podrzava naseg predsednika

(четвртак, 28. феб 2019, 20:53) - Canadian [нерегистровани]

Demokratija

Ovo je slobodna i demokratska zemlja. I opozicija ima ista prava da organizuje skupove samo neznam koliko ce ljudi skupiti.

(четвртак, 28. феб 2019, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Подршка Вучићу

Имам јак осећај да Србији коначно иде на боље. Заиста.

(четвртак, 28. феб 2019, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Ja mislim da sam pristojan. .Mada se u mnogome ne slažem sa Vučićevom politikom. Dušan

(четвртак, 28. феб 2019, 20:01) - Aleksandar [нерегистровани]

Uslovi za zivot

Pa ova vlast uskraćuje pravo za bolje sutra, prvo su smanjili penzije, plate, minimalac jedva za preziveti, korupcija na svakom koraku u državi, na ulicama se kriminalci medjusobno ubijaju, u vlasti sede razni serifi kao Jutka onda onaj iz Grocke sto zapalio kucu novinaru. Vlast bi trebali da se iseli a ne narod.

(четвртак, 28. феб 2019, 19:43) - asa [нерегистровани]

jace

Srbija vise nikom ne kleci.