Вучић: Наш пут у ЕУ зависи од КиМ, а остало – додатни притисак

Пред нама је велико путовање до пуноправног чланства у ЕУ, али све зависи од односа према Косову, а све остало служи као додатни притисак, указао је председник Александар Вучић.

"Од тога зависи наша будућност и то не значи да нешто треба да предајемо, јер мало је тога остало, већ значи да морамо да проналазимо рационално решење и да то питање коначно решимо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на тему где је данас Србија на европском путу, а с обзиром на то да је он у Букурешту изјавио да хоћемо да будемо прва наредна чланица Уније.

"Све друго што морамо да урадимо, попут владавине права, имовине... а за шта, по правилу, добијамо увек најгоре оцене, у ствари је додатни притисак у смислу: види шта ће вам се десити ако око Косова не буде уступака", рекао је Вучић новинарима у Нишу, где је присуствовао отварању новог погона фабрике "Леони".

Додао је да то није ништа ново, те да ми то одавно знамо.

"Рекао сам да ће у Приштини све да слажу и – био у праву"

Председник Србије рекао је да све изјаве које се могу чути од представника привремених институција на КиМ, попут најновије да формирање ЗСО и столица у УН за Косово иду "у пакету", само потврђују оно што је и рекао – да Приштина нема намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума и да то и не крије.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Нишу, рекао да је чуо све те разне изјаве, да је већ упозорио да ће све слагати и све рећи, само како Срби не би приступили формирању ЗСО 20. априла, о чему је говорио и министар Ивица Дачић.

Како је истакао, то је рекао и Федерики Могерини, и белгијском премијеру Шарлу Мишелу, да ће то вечерас исто рећи и Доналду Туску и подвукао да на све те лажи из Приштине и то што неће да испуне обавезе из Бриселског споразума Европа и свет ћуте.

"Сви уговори важе само за Србе", рекао је Вучић и додао да је на нама да наставимо да ходамо "по танкој жици", да наставимо да се боримо за Србију, али и упозорио да ту нема правде и да не можемо ни да је очекујемо.

"Наша позиција је тешка и није од јуче", рекао је Вучић и додао да за то што смо у таквој позицији треба питати "ове стручњаке што су водили земљу" и да гледамо да добијемо највише што можемо и изгубимо најмање што морамо.

"Шта је мени остало да предам што они већ нису?"

У Србији можете да измишљате шта год хоћете и не вреде ни аргументи, ни чињенице, каже председник поводом примедби дела опозиције да се састајао са Соросом, Левандовским, те да је тајно преговарао о размени територија у јужној Србији за косовску столицу у Уједињеним нацијама.

На то је, каже, већ више пута покушао да одговори, а онда запитао:

"А шта то ја да предам што ти људи, који то говоре, попут Ђиласа, Јеремића, већ нису предали и изгубили? Шта с Косовом, које је прогласило незавиност, шта да предам – Црну Гору?"

Како је навео, Косово је прогласило независност 2008, а "они су томе дали правну легитимацију 2011. и 2012".

А кад је реч о Косову, каже да народу и грађанима жели да отворено каже да наша ситуација није нимало ружичаста.

"Али шта то њих брига, а шта је то нешто другачије од оног што се већ зна, али лакше је да се то пребаци на неког трећег, тако да су њихове реакције глупе, а кад су на Косову палили српске цркве, реакције су биле још глупље – кад је проглашена независност, шта је била реакција Србије – ћутање, међусобне свађе и без икаквог одговора", приметио је.

Слично је и с причом да сам се видео у Њујорку са Соросом, а тамо сам био с ћерком, она има 16 година и тешко је помешати је с човеком Соросових година, додао је Вучић.

"Али шта њих брига, тим горе по истину, хоћете стално то да ме питате, да сваки дан морам да се правдам?", запитао је председник.

Поменуо је и да је претходна власт говорила често и тиме се хвалила, о дипломатији на стероидима, а "тај исти Вук је причао да ће спасти Србију пред Међународним судом правде, а само су нанели штету Србији за коју сада плаћамо највишу цену".

"Мислите да не треба да платимо сада ту цену, хоћете да вас председник лаже, обмањује? Онда изаберите неког другог, таквог који неће да отвара фабрике, да гради путеве и пруге, клиничке центре... а шта је од тога било урађено раније?", запитао је председник.

Наводи да је за све то било потребно да се створи другачија слика Србије, а да за такве лажи које о њему износе политички противници није довољно ни да им Левандовски отворено у лице каже да лажу.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво