Вучић на отварању "Леонија": Данас видите како се обећања остварују

Немачка компанија "Леони", произвођач оптичких влакана и каблова, отвoрила је у Нишу нови производни погон, под чијим кровом ће посао наћи 1.125 радника. Отварању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, који је Нишлијама поручио да "данас могу да виде како се обећања остварују".

Председника Вучића је испред "Леонија" дочекало више хиљада Нишлија који се дошли да га поздраве и дају му подршку за, како кажу, политику коју води и због онога што је учинио до сада и што ради за град Ниш.

Председник је, реагујући на кампању локалне опозиције против преузимања нишког аеродрома у државно власништво и против њега лично, поручио да се "не плаши и да се никада неће плашити нерадника и оних који су уништавали Ниш, који су крали, пљачкали и отимали имовину од народа".

"Дошао сам да вам предам извештај за оно што смо радили претходних година и месеци, а говорили су ми – не смеш да дођеш у Ниш, отераћемо те", рекао је Вучић и наставио:

"Да ли мислите да је требало да се плашим кад сам довео све ове фабрике, градио путеве, најмодернији Клинички центар, за разлику од оних који су само рушили и разарали?", запитао је Вучић Нишлије, којима је најавио и нове фабрике.

Каже да воли да долази у Ниш, да тамо проводи време, да отвара нове погоне, а грађанима је захвалио и поручио да Ниш сасвим сигурно постаје "апсолутни центар Балкана".

Додао је и да је данас у Нишу да покаже како ће грађанима вратити оно што су им неки други узели пре 12-13 година.

Поставио је питање себи, каже, али и другима: "Да ли је заиста боље да уништите све фабрике, да их укинете, да кажете људима – више нема плата, и онда тај новац ставите у свој џеп, или је боље да подижете град из пепела?"

"Резултат тог другог избора су фабрике у Нишу попут 'Леонија', 'Цумтобела', 'Џонсон електрика'...", поручио је председник Вучић.

Додао је и да је држава уложила 3,6 милиона евра у Аеродром Ниш, Град Ниш још 2,2 милиона, али, каже, треба знати и колико је Ниш добио новца у милионима евра из буџетске резерве, прошле, претпрошле године...

"Зато што је држава препознала значај Ниша, разумела колико је важно уложити у Ниш, да бисмо могли да вратимо све дугове које су неки 2010. и 2011. оставили Нишлијама", рекао је Вучић.

Председник Србије је приметио да се у томе и успело.

"Нисам се плашио и не плашим се ни много моћнијих, а камоли нерадника и оних који су крали и пљачкали и отимали имовину од народа. Лопова се нисам плашио никада, нити ћу", поручио је Вучић.

Истакао је да је сигуран у подршку грађана, јер, навео је, не може онај ко је направио готово све да буде крив, а да је заслужан онај ко је срушио и уништио све.

"Тек смо почели, неће нас спречити да дођемо до врха"

Србија нема времена за губљење, јер жели да се попне на врх успеха, а свако ко то покуша да спречи неће у томе успети, поручио је председник на обележавању завршетка изградње погона "Леонија" у Нишу.

"Не померају речи са места, већ дела и то је оно што је и 'Леони' показао. Они који ће овде сваки дан лити зној, извршиће промене и то је разлика између нас, онога што представљамо ви и ја, и оних који се ових дана супротстављају променама и напретку", истакао је Вучић.

"Занима ме да понудимо решења, којима ћемо показати да можемо да радимо и идемо напред, које значи да верујемо у себе, да напредујемо, гледамо и стварамо будућност и не кукамо због прошлости", рекао је Вучић.

Нагласио је да је спреман да ради за успешну, развијену и запослену Србију.

Вучић је истакао да нема лепшег посла од отварања нових фабрика и додао да је у само у Нишу у претходних неколико година отворено више хиљада радних места.

"А тек смо почели", истакао је.

Указао је на речи америчког председника Томаса Џеферсона да је "приметио да што више ради, има више среће", те назначио да и Србија има све више среће, за коју се сама изборила.

"Свака фабрика је срећа за Ниш, Србију, регион, свака фабрика коју смо отворили и коју ћемо тек отворити значи да ћемо више радити, као и да знамо да све захтева труд и напор, јер без рада не може ништа. Зато морамо да будемо спремни и орни за још рада", рекао је председник.

Како је рекао, "Леони" је успех, јер верује у Србију, а постаће и највећи послодавац.

Он се захвалио компанији на томе што у Србију не доносе само своје послове и новац, већ и радне навике, етику, преданост, знање – све што смо, каже, у Србији почели да упијамо, учимо и примењујемо.

"Морамо да дамо све од себе чиме год се бавили"

Председник је приметио да полако стичемо свест да нема малог и неважног посла, већ да морамо да дамо све од себе чиме год да се бавимо.

"Сва величина која нам је потребна за даљи напредак је у нама и потребно је само да је активирамо и то тако што ћемо, кад се уморимо, наћи снаге да уложимо још један напор и наставимо да радимо", подвукао је председник.

То је, указао је, разлика између покушаја и успеха, цитирајући Мартина Лутера Кинга, који је рекао да "иако чистиш улице, мораш то да радиш на исти начин као што је Микеланђело правио скулптуре, Бетовен компоновао музику".

"Морамо да дамо све од себе, да научимо да у сваком послу дамо све од себе, јер нам је тај додатни напор потребан да будемо успешни и да се попнемо на врх успешности. До врха се пење преко литица, провалија, трудом, радом и напором", рекао је Вучић.

Председник је назначио да је само један пут којим Србија иде – пут тешког рада, инвестиција, фабрика, нових радних места".

Поновио је да је много новца уложено у Ниш и Нишки округ, у саобраћајну инфраструктуру, Клинички центар, фасаде, и навео да се све то ради да Ниш више и боље ради, јер је тежак рад једино у шта верујемо.

Циљ је, каже, да имамо још много фабрика, места на којима ће људи радити, а његов задатак је да се бори за свако ново радно место, јер је то, подвукао је, најбољи одговор на изозове савременог времена.

Тај одговор свима другима каже – извините, али немамо времена за губљење, чека нас Србија, чека нас успех, навео је Вучић.

"Нећемо да паднемо са неба на врх, желимо да се попнемо на њега и они који у томе покушавају да спрече и Ниш и Србију неће успети", поручио је председник Србије.

Радницима "Леонија" на крају је поручио да су они понос Ниша и Србије и да смо сви загледани у њих, јер ће они подићи Србију, која ће захваљујући њима бити успешнија.

"Хоћемо мир и будућност"

Вучић је грађане упознао и са проблемима са којима се земља сусреће и навео да је тешка борба за очување независности земље.

Како је рекао, та борба је тешка јер и када се разговара о КиМ, о најважнијим националним питањима, не разговарамо са онима са којима би то требало да радимо, већ са њиховим моћним заштитницима.

"Није нама проблем да разговарамо са Албанцима ни како да се договарамо са њима. Проблем је када морате да се договарате са онима који су разарали Србију 1999. године, и са онима који су признали тзв. државу Косово 2008. године", указао је председник Србије.

Зато је потребно, додао је, у тој политици да будемо паметни, разумни, рационални и кажемо себи: "Чуваћемо своју независност, штитићемо своју земљу, али је нећемо угрозити ни на који начин. Хоћемо да имамо мир, хоћемо да имамо будућност."

Вучић је у обраћању грађанима рекао да не треба да брину јер свим светским лидерима у лице каже све оно што нису смели неки други у претходних 25 година, али и да исто тако води рачуна о Србији.

"Хоћу да имамо већи углед, да будемо поштовани и на Западу и на Истоку. Нико не мора да нас воли, али хоћемо да имамо поштовање јер га ви заслужујете. Ви сте ти који сте својим избором омогућили Србији да иде напред, Нишу да иде напред", истакао је Вучић.

Додао је и да ће у августу бити отварена фабрика "Цумтобел", да ће доћи у међувремену опет у Ниш на неколико дана јер, каже, воли да дође у Ниш, да ту проведе време... а и да се "забаве мало они који кажу 'Иш из Ниш'" уз поруку да њега такви из Ниша никада неће отерати.

"Нова фабрика у Нишу оснажује и 'Леони' и српску економију"

Инвестиција "Леонија" у фабрику у Нишу значајна је за саму компанију и раст њеног пословања, а нарочито за развој српске економије, поручио је у Нишу члан Борда директора "Леони” групе" Мартин Штутем.

Проширење фабрике у Нишу, како каже, значи да су клијенти за које "Леони" ради задовољни, али и јасан је знак за Србију да ће та компанија остати главни страни инвеститор и отворити још радних места.

"Верујем да ће овај пројекат бити значајан за све нас", рекао је Штутем.

Додао је да две фабрике, у Прокупљу и Малошишту, добро раде, као и да је компанија добила велику подршку државе и локалне самоуправе, што је и био разлог за отварање трећег погона у Нишу.

Штутем је навео и да су запослени изузетно мотивисани, што доприноси успеху компаније.

И генерални директор "Леонија" Клеменс Сакс сматра је отварање новог погона у Нишу велики тренутак за компанију.

"Све што смо урадили претходних месеци велика је ствар. Прошле године је овде било засађено поврће, а сада је велика фабрика", рекао је Сакс и подсетио да је за ову инвестицију 2016. године потписан Меморандум са Владом Србије.

Како је објаснио, уз 20.000 квадратних метара погона, фабрика обухвата и 5.000 квадрата помоћних просторија, мензу, а радници имају одличне услове за рад.

"Производња се ради ручно и захтева пуно радне снаге. Тако ће бити и у будућности и зато је важно да урадимо све најбоље за наше запослене и услове у којима раде", рекао је Сакс.

Задовољан је и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, који је подсетио да се у последњих неколико година отварају фабрике у том граду, да ће их бити још у наредним годинама, за разлику, како је рекао, од периода када су се фабрике у Нишу затварале, продавале у бесцење, плате нису исплаћивале, а радници остајали без посла.

"Данас са Владом градимо нове фабрике, отварамо радна места, поново се Нишлије запошљавају", рекао је Булатовић.

Додао је да ће нове фабрике обезбедити породицама у Нишу будућност, док ће буџет града само од пореза на зараде приходовати директно 100 милиона динара, од чега ће се финансирати решавање комуналних проблема и социјална давања.

Леони Рајмерс из Амбасаде Немачке у Србији пренела је честитке амбасадора те земље Аксела Дитмана, уз оцену да "Леони" илуструје све бољу економску сарадњу Немачке и Србије.

Додала је да реформе које је спровела Влада мењају економију Србије набоље, што се види по све већим улагањима страних компанија.

Подсетила је да у Србији послује 400 немачких компанија, које запошљавају 44.000 људи, док су немачке инвестиције у Србији од 2000. године две милијарде евра.

Поновила је и да бољи услови пословања показују јачање владавине права, што је кључно за улазак у ЕУ, те додала да ће Немачка наставити да подржава европски пут Србије.

Радници "Леонија": Велики смо колектив, а радимо као један

Нови погон фабрике "Леони" има око 20.000 квадрата, а у њега је уложено око 22 милиона евра.

Вучић се у фабрици састао са руководством "Леонија", а затим је обишао погон и поразговарао са запосленима.

"Леони" је само у прошлој години имао приход од 4,9 милијарди евра од продаје, док је у Србији у 2017. остварио извоз у вредности од 145 милиона евра и налази се на листи десет највећих извозника у Србији за протеклу годину.

Вредност досадашњих инвестиција у Србији ове компаније износи 75 милиона евра, а до сада су запослили више од 6.000 радника у нашој земљи.

Међу онима који већ раде у фабрици је и Снежана Ристић из Ниша, која је у "Леонију" запослена међу првима, средином 2017. године.

Снежана је за Танјуг истакла да је задовољна условима рада, те да у фабрици владају тимски дух и сарадња.

"Велики смо колектив, а сви смо као једно. Препоручила бих свима да се пријаве за посао у овој фабрици", рекла је Ристићева.

Њен колега 37-годишњи Нишлија Далибор Јовић у фабрици ради од децембра прошле године и каже да су услови фантастични.

"Нисам очекивао овако добре услове, школски центар је увек отворен за обуку, а после четири месеца већ сам унапређен, са траке сам пребачен на позицију мустера – који се бави израдом прототипâ каблова", рекао је Јовић.

Да су услови за напредовање добри слаже се и дипломирани хемичар Александра Вичевић, која се успешно преквалификовала и управо могућност брзе обуке и преквалификације истиче као важну предност компаније у којој ради.

"Велика је могућност напредовања, систем безбедности и хигијена су на високом нивоу", рекла је Вичевићева и додала да млади који се запосле у нишкој фабрици имају могућност да оду на усавршавање у фабрике те компаније у иностранству.

"Леони" је прву фабрику у Србији отворио у Прокупљу 2009. године, затим другу 2014. у Малошишту у општини Дољевац, а прошле године у Нишу.

Када следеће године заврше изградњу нове фабрике у Краљеву, "Леони" ће постати највећи послодавац у Србији, са више од 11.000 запослених.

Компанија "Леони", чије је седиште у Нирнбергу, у Немачкој, има 93 фабрике у 31 земљи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара