Хоџај: ЗСО формирати паралелно са чланством Приштине у УН

За сада је потпуно неизвесно када ће на Косову и Метохији бити формирана Заједница српских општина, која је предвиђена Бриселским споразумом потписаним пре сада већ више од пет година, а различита мишљења о томе имају и представници приштинских власти и аналитичари.

Формирање Заједнице српских општина треба да се догоди паралелно са чланством Косова у ОУН, изјавио је заменик премијера Енвер Хоџај.

Сматра да Приштина не мора да жури, те да тај механизам треба да постане функционалан онда када Косово постане чланица те светске организације.

"Пошто Заједница/Асоцијација тежи да унапреди положај Срба на Косову, ја сматрам да њено оснивање дефакто треба паралелно да се догоди са чланством Косова у ОУН, када Косово добије правни статус и пуно међународно признање“", каже Хоџај.

Наводи да није важно да ли ће питање ЗСО, коју у Приштини називају Асоцијацијом општина са већинским српским становништвом, бити убачена у, како каже, "пакет финалног споразума са Србијом", али по њему, треба да иде као паралелни процес.

"Важно је да треба да буде део истог процеса и мислим да испуњава и очекивања српских грађана који живе на Косову, али у потпуности испуњава и очекивања Косова и западних партнера Косова“, рекао је Хоџај за Радио Слободна Европа.

Едита Тахири, бивши шеф косовског тима за дијалог са Београдом, каже да косовске институције треба да пазе у процесу формирања ЗСО да не закасне до постизања правно обавезујућег споразума.

"У финалној фази, када се очекује коначни споразум, није добро убацити Асоцијацију у тај пакет јер ће Србија ту пробати да у име финалног споразума тражи извршне надлежности које су у супротности са уставом и законима Косова“", сматра Тахири.

Она је за Радио Слободну Европу рекла да би била грешка ако буде великих кашњења са формирањем ЗСО и у случају да ово питање уђе у финални споразум.

"Мислим да не треба много говорити о конкретним питањима, већ треба говорити о реципрочном признавању између две државе, јер само реципрочно признавање између две државе доводи до мира и стабилности у региону и аутоматски до столице у ОУН за Косово", рекла је Тахири.

Према њеним речима, споразум о "реципрочном признавању" отвара пут Београду ка ЕУ и уклања препреке које Приштина има "на путу ка пуном признању".

С друге стране, политички аналитичар Имер Мушкољај каже да косовске институције не треба да касне са формирањем ЗСО и овај механизам, како он каже, треба да се формира што пре на основу одлуке косовског уставног суда и споразума постигнутог у Бриселу.

"Звучи невероватно, али за формирање Асоцијације у овој фази није заинтересован ни Београд. Кад то кажем, имам у виду то да они теже нечему вишем, теже подели Косова", рекао је.

Према његовим речима, дискусија о овој могућности за решење, како они кажу, статуса Косова, сада је на столу и због тога они теже да на неки начин постигну што више од Асоцијације.

"Због тога је важно да институције Косова убрзају процес формирања Асоцијације према одлуци уставног суда“", каже Мушкољај.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара