Макалистер: Година 2025. је необавезни термин

Шест држава Западног Балкана приступиће Европској унији само ако наредних година спроведу свеобухватне реформе, рекао је известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мaкалистер.

Дејвид Мaкалистер је нагласио да приступ Србије и суседних држава ЕУ зависи од испуњавања строгих "правних, политичких и економских" критеријума.

Нова стратегија проширења, коју Европска комисија представља сутра, има за циљ да "ојача реформску вољу у шест држава као и да обнови политички ангажман чланица ЕУ према Западном Балкану", рекао је Макалистер за Функен медијен групу, којој припада десетак дневних листова у Немачкој.

Немачки политичар, који је и председник спољнополитичког одбора Европског парламента, рекао је да 2025. година, коју је Европска комисија навела као могући термин приступања Србије и Црне Горе, заправо представља "индикативни", необавезни термин који треба да конкретизује приступну перспективу и пружи приступном процесу нову динамику.

"Конкретни термин приступа нове чланице ЕУ зависиће искључиво од тога када свака земља понаособ потпуно испуни строге правне, политичке и економске предуслове", поновио је Мaкалистер добро познату бриселску формулу, преноси Дојче веле.

Додао је да се у шест балканских земаља морају јачати правна држава, борба против корупције и организованог криминала као и гарантовати слобода медија.

Уз то, рекао је Мaкалистер, билатерални сукоби у региону морају се окончати што пре.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије