Први подстицајни фонд за запошљавање особа са инвалидитетом - посао по мери за хиљаду незапослених Крагујевчана

Током јуна, особе са инвалидитетом и послодавци, моћи ће да конкуришу за добијање средстава из првог подстицајног Фонда у Србији, који је основан у Крагујевцу, у оквиру пројекта "Посао по мери".

Ни диплома Економског фалутета није помогла Маријану Јовановићу да дође до посла. Велики труд и напоран рад који је слабоводи Крагујевчанин уложио у стицање дипломе, претворили су се у 15 година чекања на тржишту рада.

"Радио сам само у Окружној организацији Савеза слепих Србије Крагујевац, у оквиру јавних радова. Нико од послодаваца није хтео да ме запосли", каже Јовановић.

Према последњем попису, у Србији живи око 356.000 особа са инвалидитетом, од којих око 11.000 тражи посао. Фирме их и даље нерадо запошљавају, углавном због разних предрасуда.

"Велики број особа са инвалидитетом има сјајних идеја и могу да започну свој бизнис и да на адекватан начин организују своје радно време, али некад за то недостаје адекватних средстава", објашњава програмска директорка Форума младих са инвалидитетом Слађана Левић.

Први подстицајни фонд у Србији, у чијој каси је више од два милиона динара, омогућиће да око 1.000 незапослених особа са инвалидитетом у Крагујевцу, брже дође до посла.

"Бескаматне позајмице и враћање средстава у наредне три године. На тај начин је омогућено да и следеће године нове особе аплицирају у Фонд и добију подршку", каже директорка Фондације Ана и Владе Дивац Ана Кошел.

"А друга што ћемо дати подршку финансијску компанијама односно послодавцима који запошљавају особе са инвалидитетом", истиче заменик градоначелника Крагујевца.

Да ли ће то бити 3.500 или 7.000 долара, зависиће од квалитета и потреба посла и критеријума које треба да испуне.

"У пракси то значи да ћемо ми бити одговорни да расписујемо јавни позив, да бирамо клијенте, помажући им наравно да на адекватан начин припреме апликацију", каже директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Поред подстицаја државе, и Град Крагујевац разним мерама из локалне касе пружа подршку особама са инвалидитетом. Резултат - за шест година, за трећину смањен број незапослених.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије