Кубуровић: Ојачан принцип владавине права и приступ правди на КиМ

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да је полагањем заклетве судија и тужилаца на Косову и Метохији ојачан принцип владавине права и приступ правди свих грађана Србије.

"Давањем изјава о приступању српских тужилаца и судија покрајинском правосуђу ојачани су принципи владавине права и приступ правди свих грађана Србије који живе у јужној српској покрајини", навела је Кубуровићева у писаној изјави.

Према њеним речима, од 1999. године Срби на Косову и Метохији нису имали потпуно право на правично суђење и правну заштиту, што је нарочито било изражено на подручју јужно од Ибра, где међу судијама и тужиоцима није било представника српске националности.

"Спровођењем дела Бриселског споразума о правосуђу Срби на Косову и Метохији добиће већу правну заштиту и право на правично суђење, јер ће им у свим српским срединама, па и јужно од Ибра, правду делити српске судије и тужиоци. Такође, биће успостављен већи јавни ред и мир у српским срединама, јер ће се у оквиру правосудних органа у будуће спроводити и кривични поступци", навела је Кубуровићева.

Додала је и да је интеграцијом судија и тужилаца, још једном потврђено да Србија поштује све што је договорено Бриселским споразумом, што се не може рећи за приштинску страну.

"Прошло је више од 1.600 дана од потписивања Бриселског споразума, када је Приштина преузела обавезу да формира Заједницу српских општина, што није учињено до данас", подсетила је министарка.

Пред председником Косова Хашимом Тачијем данас су заклетву положиле судије и тужиоци из мањинских заједница који ће радити у судовима на северу Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара