Дачић: Решити статус руског центра у Нишу или га угасити

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће наредне недеље покренути иницијативу код премијера Србије Александра Вучића за решавање дипломатског статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Ивица Дачић је за Политику рекао да је Споразум о условима боравка, привилегијама и имунитетима Српско-руског центра у Нишу "на чекању" од августа 2014. године.

"Већ трећу годину ово изазива сметње у функционисању центра у Нишу. Русија не издваја средства која је наменила, јер није решен статус. Ово питање се мора решити или центар угасити", оценио је Дачић.

Навео је да сличне формулације постоје и у споразуму чланица НАТО-а и осталих држава чланица програма Партнерство за мир, који је потврђен у Скупштини Србије 2015. године.

"Западне земље имају примедбе, иако су они то исто, а и више од тога, добили споразумима са Србијом. У предлогу споразума стоји да чланови сталног руског особља центра уживају привилегије и имунитете који се у Србији додељују административно-техничком особљу амбасаде Русије у складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима", рекао је министар.

Навео је да "сви добро знају" да центар у Нишу није ни војна ни шпијунска база, нити је глобални механизам цивилне заштите више земаља који би сметао систему ЕУ.

"Србија мора да гледа свој интерес, ако већ има билатералне споразуме са другим земљама, онда треба да има и са Русијом јер како неко може оправдати да руски спасилац из центра у Нишу не може да добије статус возача у некој западној амбасади", закључио је Дачић.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 05. мај 2017, 13:42) - nevidljivi lala [нерегистровани]

Tako je!!!!

Rusija nam je jedini prijatelj.............

(петак, 05. мај 2017, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

Humanitarni centar

Podsecanja radi,Rusi su prvi pritekli u pomoc u poplavama da vas podsetim a koliko je EU birokratiji trebalo da se organizuje te ovaj papir te onaj te ovaj protokol pa onaj i tako dok Rusi sa nama gotovo odradili 90 posto najtezeg posla.Nato nije poslao ni jedan jedini helikopter sa Kosova i Metohije da pomogne u izvlacenju zarobljenih ljudi u poplavama.Dajte Rusima sve sto je neophodno i vise od toga jer su nam uvek prvi pristizali u pomoc kad god su mogli.Jos jednom veliko hvala ruskim spasiocima koji su rizikovali svoje zivote da bi spasili nase.

(петак, 05. мај 2017, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Русима

Треба дати Русима све што од нас траже и више од тога. Они су једини искрени пријатељи нашег народа. Више од два века нам помажу против освајача и једини су гинули за нашу слободу. Запад свакодневно вређа Србију својим дуплим стандардима. Треба Русима дати две војне базе у Србији.

(петак, 05. мај 2017, 12:59) - Rale [нерегистровани]

Odgovor

Rusi i treba da budu svima trn u oku i treba rusku vojnu bazu uspostaviti na teritoriji srbije i ruske investicije i sveospta saradnja sa rusima kako na vojnom planu tako i na svim ostalim poljima saradnje.

(петак, 05. мај 2017, 11:12) - slavko [нерегистровани]

EU

nema zemlju koja bi imala ruski humanitarni centar. Smatra se kako su sve zemlje EU dovoljno razvijene i civilizovane da mogu same da brinu o svojim humanitarnim problemima.

(петак, 05. мај 2017, 10:55) - Zoran [нерегистровани]

Bolje zatvoriti, nego ovako stvaramo probeme i sebi i drugima

Bolje da ga zatvorimo, jer Rusi ocigledno imaju na umu nesto drugo, a ne humanitarni rad. Nigde u svetu ne postoji primer da humanitarci imaju diplomatski status, tako da je nesto drugo po sredi.

Ako Rusi hoce da pomognu, dobro dosli su. Ako hoce da prave neku bazu (vojnu, spijunsku, ili bilo sta slicno), hvala, ali dalje od nas. Ne zelimo da budemo neciji stap u prepucavanju sa zapadom. Mi sa tim istim zapadom saradjujemo, i od njih zivimo.
Rusija je suvise slaba da bi nam bila oslonac,a i i imaju mnogo blizih prijatelja od nas.

(петак, 05. мај 2017, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Српско-руски хуманитарни центар

Свака част на иницијативи!

(петак, 05. мај 2017, 08:59) - Петрија [нерегистровани]

Подршка

То је требало урадити у тишини, без најаве и без правдања (које се овде између редова примећује). Премијер је рекао да се он није кандидовао да води вазалну државу, већ самосталну и суверену. Па према томе, тако треба и да се понашамо, те да руском центру дамо одговарајући статус као што је то учињено у сличним ситуацијама са неким другим субјектима.
Нема сумње да ће са Запада стићи негативне реакције. На то треба рачунати јер њима смета Русија и њен утицај, ма где да се осећа. Нарочито на Балкану, и то у Србији! То ће Западу бити велики трн у оку, ал шта да им радимо, ми морамо да се старамо о својим нациналним интересима. Ни случајно нема места размишљању о укидању Центра.
А када смо већ код ових тема, има ли изгледа да се оснује и руска војна база у Србији? То би било добро, јер смо опасани са свих страна. Рачунам да би брзо утихнуле ове претње које долазе са свих страна, чак и од стране оних за које постоје чврсти докази да су извршили тешка кривична дела ратних злочина.

(петак, 05. мај 2017, 07:27) - anonymous [нерегистровани]

Čistina?

Gospodine Dačiću, ne može se Srbija večito igrati "kameleona" i menjati boju prema šiblju u kome se trenutno nadje, jer je šiblja sve manje i manje...,a onda dodje velika čistina, gde ništa vise ne pomaže, osim ako nemaš zaštitnika/e iza, da Srbiji čuva ledja.

(петак, 05. мај 2017, 07:14) - anonymous [нерегистровани]

Status

A, vi bi ste radije da ga ugasite jer ne ide jedno sa drugim : NATO kancelarija u Beogradu a ruska vojna baza u Nisu?