Вучић: Очекујем помоћ ЕУ, САД и Русије поводом косовске војске

Премијер Александар Вучић изјавио је да се у разговору са косовским председником Хашимом Тачијем није сагласио са формирањем косовске војске и истакао да ту очекује помоћ ЕУ, САД, Русије, наводећи да су то веома крупне ствари да би се неко са тим играо.

Вучић је на конференцији за новинаре на Копаонику, упитан о синоћњем разговору са Тачијем, рекао да се нису сагласили око кључних питања, пре свега формирања косовске војске, које би, каже, било кршење Резолуције 1244 СБ УН, али и супротно косовском уставу.

Премијер каже да ће Србија дати све од себе да утиче политички и дипломатским средствима, јер је то начин на који може да утиче, истичући да, по Бриселском споразуму, постоје гаранције НАТО-а да оружане снаге Косова не смеју да кроче на север покрајине без одлуке НАТО-а и локалног становништва.

"Надам се да неки добро разумеју колико и шта Србија чини да би сачувала мир и стабилност, а колико је притискају са различитих страна", рекао је Вучић и поручио Србима на Косову да остану на својим огњиштима и да не буду у страху.

Упитан да ли је о формирању косовске војске разговарао са представницима ЕУ, Вучић је рекао да је шефици европске дипломатије Федерики Могерини, као и Тачију, рекао шта мисли о томе. 

"Морам да признам да не разумем многе ствари које се збивају на Балкану, ни у Македонији не разумем шта су стварни разлози за то, не разумем ни све оно што долази из БиХ, ни ово из Приштине, али морате да се борите с тим и да гледате како да сачувате мир, безбедност и стабилност Србије. То је наш посао", рекао је Вучић.

Упитан шта му је рекла Могеринијева, Вучић истиче да тај разговор није био лак, јер постоји једно питање које јој је јавно поставио, а на које није имала одговор.

"А шта би било да сам ја рекао после тужбе за геноцид да Срби узму ствар у своје руке у БиХ. Нико није у међународној заједници реаговао на то кад су се они мешали у ствари других земаља. То говори о двоструким аршинима и различитим мерилима. Али свеједно, ми морамо да сачувамо мир и гурамо напред", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да се нада да Тачи то не ради због неке предизборне кампање и гласова грађана.

"Не разумем да ли планирају да имају интерне изборе у мају, па то раде због тога, али сувише су то крупне ствари да би се неко играо са тим. Данас сам ја могао да испљујем некога у региону и људи би овде били одушевљени, али је мој посао да чувам мир и стабилност", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да се неко на Косову и у Приштини не руководи тим принципима, јер то не би било добро.

Говорећи о провери оперативних способности дела јединица Војске Србије, која је почела јуче, каже да је та провера уобичајена и да се спроводи у складу са плановима.

"То је потпуно нормално и ништа више од тога", рекао је Вучић на конференцији за новинаре на Копаонику.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво