Вучић: Пресуда Главашу несхватљива

Oдлуку хрватског правосуђа којом је укинута пресуда Бранимиру Главашу, премијер Александар Вучић оценио је као сасвим несхватљиву, а ситуацију нашег народа у Хрватској као све компликованију и тежу. Због нестабилности и тензија у региону, али и шире, постоје објективни разлози зашто нова влада још није формирана, каже Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација за наш народ у Хрватској, али и западно од Дрине све тежа и компликованија. "Наш је посао да одлуке доносимо одговорно и рационално, да не показујемо ту врсту мржње, коју на другом месту осећамо. Ми морамо да реагујемо одговорно, озбиљно и мирно", навео је Вучић.

"Покушаћемо да разговором и дијалогом решавамо проблеме и ствари које, морам да признам, више не могу да разумем", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након промоције књиге о Винстону Черчилу коју је написао шеф британске дипломатије Борис Џонсон.

У складу с тим, како је додао премијер, штитиће национални понос и достојанство и до последњег тренутка чувати стабилност у региону, јер то доноси економски раст и бољи живот, а не сукоби.

Како је навео, много је српске крви проливено и у Другом светском рату и у ратовима деведесетих, да бисмо те чињенице ниподаштавали, да бисмо унижавали српске жртве, нити да било коме то дозволимо.

С друге стране, додао је, те жртве су такве да треба да учинимо све што можемо да их не буде више у будућности.

"Наше је да дамо све од себе, а Главаш, Степинац, поништене пресуде – не разумем", каже Вучић.

Премијер је навео и да би желео да Европску унију пита какво је то правосуђе које укида пресуду Главашу, и да ли такво правосуђе желе за Србију, али да се истовремено плаши да они сада имају своје проблеме у Европи.

Србија ће, с друге стране, како је навео, бранити, чувати и штитити своју антифашистичку прошлост, чуваће успомену на убијене у Другом светском рату, али неће газити по туђим жртвама. 

"То је наша политика, и ма колико тешко било пливати у томе, јасно вам је да је немогуће да подилазимо народу коју би желео много оштрију реакцију. Мислим да реагујемо мудро и одговорно, у интересу народа", закључио је, уз поруку да одлуке морамо доносити трезвено и мирно пре свега због Срба у Хрватској.

Раније данас, пресуду Главашу коментарисали су министри Ивица Дачић и Александар Вулин.

Врховни суд Хрватске укинуо је пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на казну затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. године.

Данас нисам имао времена да мислим ко ће бити министар

Када је реч о формирању нове владе, мандатар Вучић је рекао да због нестабилности и тензија у региону, али и шире, постоје објективни разлози зашто нова влада још није формирана и да још нема предлог за нове министре.

Вучић је, упитан када ће бити формирана нова влада, рекао да у дану кад се у Хрватској појавио кукасти крст и када је поништена пресуда Бранимиру Главашу, није имао времена ни да размишља о министрима и формирању Владе.

На питање да ли ће бити изненађења у новој влади, Вучић је рекао да не мисли да је питање да ли ће бити изненађења, већ да ли Влада може са успехом да настави пут који је до сада направила.

"Волео бих када би, упркос тим различитим субјективним потешкоћама које постоје, покушали да сагледате дубину проблема који се пред нас постављају после, рецимо, пресуде Бранимиру Главашу, догађаја у Србу, забране одласка српским званичницима у Сребреницу, сутра је Глина...", рекао је Вучић.

Упитан да ли је изабрао министре за нову владу, рекао је да би предлог у том случају већ био у парламенту, али је открио да ће са многим министрима наставити да ради.

Новинари су покушали да сазнају и да ли ће Ивица Дачић бити у идућој влади. Вучић је рекао да је данас био тежак дан и за њега и за Дачића и да данас не би говорио о томе.

"Данас нисам имао времена ни да мислим ко ће да буде министар", поновио је Вучић.

Додао је и да ће неки министри бити промењени, што је, навео је, нормално, додајући да и фудбалски клуб мења играче чак и после освојеног првенства, да би дошла свежа крв.

Премијер је навео да влада у техничком мандату ради и доноси одлуке које су неопходне, али да мора да се води рачуна о томе да се не направе грешке за будућност, јер је свака грешка веома скупа.

"Потребне су нам озбиљне и одговорне одлуке, а не политика – Вучићу, фомирај Владу да ми можемо на море", рекао је Вучић и додао да оне који тако говоре не занима и не разумеју политику у свету која диктира трендове и на нашем подручју.

Они, рекао је Вучић, имају свој домет и не могу да прескоче ту лествицу, а онај ко одговорно води државу мора да гледа и више и даље.

У јулу суфицит 14 милијарди, ММФ хвали резултате

Говорећи о економској ситуацији, Вучић је рекао да је у јулу остварен суфицит у буџету од 14 милијарди динара и подсетио да је и одлазећи шеф канцеларије ММФ-а у Србији Даеханг Ким раније данас честитао Влади што је, када је реч о буџету, за кратко време остварила резултат какав није виђен ни у једној другој земљи.

"Закључно са јучерашњим даном остварен је суфицит од 14 милијарди, на данашњи дан ми смо у суфициту који ћемо до краја јула и до краја августа, уверен сам, одржати", изјавио је Вучић и констатовао да такав резултат Србија до сада није имала.

Вучић је указао да је стање у буџету годинама раније било много лошије, а да је само једне године остварен суфицит и то тако што је тадашњи министар финансија Млађан Динкић рекао да "нема више излаза новца из трезора" у октобру, да би, приметио је Вучић, могао политички да се похвали.

"Сада је то све под контролом. Уредили смо јавне финансије", поручио је он додајући да то доказује и ниже учешће дуга у БДП-у од 72 одсто, наспрам 80 одсто, колико се очекивало.

"То је зато што нам и БДП расте убрзано, али и зато што је дефицит буџета минималан", рекао је Вучић.

Захвалио је и одлазећем сталном представнику ММФ-а у Београду Дехенгу Киму, јер је много урадио за Србију, а захвалио је и на међусобном поверењу истовремено подсетивши како је Ким јутрос похвалио Србију.

"Он је рекао: 'Покажите ми земљу у свету која је за само две године успела да спусти буџетски дефицит са осам одсто на мање од два одсто БДП-а. Ко ми такву земљу покаже, водим га на вечеру.' А ми њима нисмо тражили извињавајући разлог за мере које предузимамо, него сараднике", рекао је Вучић.

Подсетио је да је на место Кима дошао нови човек, Себастијан Соса, са којим ће Влада, уверен је, наставити добру сарадњу.

"Упркос проблемима, не бринем за економију", рекао је премијер а проблеми су, навео је, "око једног закона везаног за локалне самоуправе, али и око ЕПС-а"...

"Имамо катастрофалне ствари у вези са локалним самоуправама", констатовао је Вучић.

Осврнувши се поново на фискалне резултате, Вучић је рекао да очекује да ће они бити још бољи у септембру.

Када је реч о стопи раста, премијер је рекао да ће БДП сигурно расти по стопи од 2,8 одсто ове године, а да ће се покушати да она пређе и три одсто.

"То је раст који је међу највишима у Европи", истакао је Вучић.

број коментара 46 Пошаљи коментар
(петак, 29. јул 2016, 08:10) - anonymous [нерегистровани]

Pavle

Ovakva presuda je sramna i nedopustiva. To ustastvo kod njih se nikada nece promeniti.

(петак, 29. јул 2016, 08:06) - anatema [нерегистровани]

anatema

Neke stvari ce da ostanu neshvatljive i dalje. Ali, stabilnost u regionu je od izuzetne vaznosti za opstanak i mislim da Vucic pametno postupa - sve se resava mirnim putem.

(петак, 29. јул 2016, 07:53) - Deja [нерегистровани]

komentar

Mi težimo ka pomirenju, ali to mnogi ne gledaju na isti način kao i mi i to je očigledno!

(петак, 29. јул 2016, 06:53) - anonymous peka [нерегистровани]

gde su

ostavimo hrvate na trenutak i da se zapitamo gde su nasi junaci i borci od 1941-1945 gradjanski rat devedesetih - kada smo se branili od nato agresije 1999 sta se desilo sa tim ljudima niko nije u srbiji svi su u hagu mi smo ih hapsili i dali dzelatima ko je nama kriv sto smo nesposobni ko je nama kriv sto izdajemo srbe i srpstvo niko mi sami dosao je trenutak da pokazemo ko smo i sta smo vreme je da napisemo nasu pravu istoriju da svi puknu od ljubomore jer mi imamo sta da napisemo a narocito pravu istinu od 1941-1945 ako se to ne uradi mi smo izdaice srbe i srpstva i mislimo za nasa pokoljenja zasto zapad da nam komanduje i pise istoriju prestanite da kukate kao zene sada je pravi trenutak da se srbija probudi i krene napred

(петак, 29. јул 2016, 03:58) - anonymous [нерегистровани]

bez pijeteta

ovo nam se moze desvati ,jer mi sami nemamo i ne gajimo potreban pijetet prema svojim zrtvama.Pogledjte kakav teatar oni prave od Bleiburga i Vukovara uz pomoc crkve.

(петак, 29. јул 2016, 03:52) - anonymous [нерегистровани]

svesno podmetanje klipova

pod noge Srbiji,kako bi se umanjio njen utjecaj i znacaj koji cini i postize kako na ekonomskom tako i politickom planu,njezino sve vece uvazavanje u svetu ,narocito meju velikim silama Kina,Rusija,Amerike i EU,kao i mirotvorni napori u regiji.Radi toga bilo bi najpametniji svim tim zlonamernim pokusjima i podvalama i provokacijama od strane Hrvatske dati minoran znacaj,da ne kazem zanemariti ih.

(петак, 29. јул 2016, 01:15) - Taca [нерегистровани]

-

Skandal nad skandalima je presuda Glavašu,Hrvatska time podgreva ustaštvo,pogotovo posle odluke o rehabilitaciji Stepinca.

(петак, 29. јул 2016, 01:07) - anonymous [нерегистровани]

Bojana

Sramna presuda !

(петак, 29. јул 2016, 00:48) - Dare [нерегистровани]

...

Odluka hrvatskog suda o ukidanju presude Glavašu je krajnje skandalozna i sramotna,ali šta smo drugo od njih mogli i da očekujemo kada su pre toga rehabilitovali Stepinca što je zaista više nego neshvatljivo.

(петак, 29. јул 2016, 00:47) - Nikola [нерегистровани]

Evropa cuti

Nista cudno sto se sve ovo desava. Evropa u haosu i boli je briga za Srbiju. Bombardovali su nas, a Ameri pomogli Hrvatima da se otcepe i napravili Oluju, posle trenirali Albance da se odvoje od Sribije a Hrvati u ustaskoj euforiji. Sada bi trebalo da urucimo protesnu notu Nemackoj i Americi. Ameri nas tapsu po ledjima, Nemci nas uce pameti a Hrvati igraju ustasko kolo. Pitanje je dokle ce Srbija da dozivljava ponizavanja a da se nista ne kaze. Sve je ovo tuzno i jadno sve sto se desava na nasim prostorima. Srbija ne bi trebalo da srlja u Evropu a niko ne govori nista protiv ovakvih istupa nasih suseda. Evropa nas je osudila na propadanje a Ameri nas mrze jer smo Pravoslavci i blizi Rusima koje zele da uniste. Evropa nikada nije dobro mislila Srbiji a pogotovu Ameri. Nas region je zona sumraka kojem se ne vidi kraj skorasnjoj buducnosti. Nadam se da ce te objaviti moj komentar.