Вучић: Дивљење Черчилу, поштовање Џонсону

Кључна идеологија Винстона Черчила била је напредак, бољитак и слобода његове земље, Велике Британије, а све друго је било подређено томе, рекао је данас председник владе Александар Вучић на промоцији књиге Бориса Џонсона "Фактор Черчил".

"Мењао је своје ставове, мишљење, политичке поруке и потезе, али оно што није мењао била је невероватна храброст, неподељена и огромна љубав према његовој отаџбини", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је Черчил био чудан човек, али један од највећих лидера савременог света и да је питање да ли ће се у будућности појавити неко сличан.

"Добро је да постоје и они који хоће да уче од Черчила што значи да је љубав према отаџбини као кључна идеја њима ближа од остваривања њихових сопствених интереса", рекао је Вучић.

Оценио је да је Черчил, према аутору књиге, све постизао манипулацијом, да је био осоран и надмен, али у суштини човек великог срца од којег и државници могу много да науче.

"Како некада шармом, лукавошћу, лажним подаништвом да победимо онога ко нам држи мач над главом и како да будемо бескомпромисни кад тај мач буде замахнуо, као и како да стојите иза својих одлука да бисте донели најбоље резултате за своје грађане", рекао је Вучић, додајући како верује да ће Србија "некада у будућности имати оне који ће моћи да доносе озбиљне и одговорне одлуке, али увек и само у интересу нашег народа и наших грађана".

Неке од Черчилових особина Вучић види и код Бориса Џонсона, па тако хвали његов шарм, храброст, истрајност, којима је, како је приметио, недавно придобио европске званичнике приликом своје прве посете Бриселу у својству шефа дипломатије, где је био "једина и права звезда".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво