Реаговања на прекид конститутивне седнице Скупштине

Представници политичких партија коментарисали су одлуку председавајућег парламента Драгољуба Мићуновића да се конститутивна седница Скупштине прекине.

Марија Обрадовић (СНС), Ивица Дачић (СПС), Санда Рашковић Ивић (ДСС) и Бошко Обрадовић (Двери) реаговали су поводом прекида конститутивне седнице Скупштине Србије. Председавајући Драгољуб Мићуновић навео је да је одлуку о прекиду донео јер је сматрао да су бројне полемике и касни избор председника недостојни парламента.

Потпредседница СНС-а Марија Обрадовић рекла је да је потез председавајућег парламента (ДС) да прекине конститутивну седницу Народне скупштине Републике Србије - "срамотна опструкција".

"Ово што се вечерас догодило је заиста најсрамотнији, најбезобразнији потез који може да направи било који политички актер. Ово се никада у свету није догодило. Мићуновић, који има изузетну политичку каријеру и године живота, ово себи није смео да дозволи", рекла је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Истакла је да ће СНС поштовати то што је урађено и појавити се у понедељак на наставку седнице – још јачи и спремнији.

Марија Обрадовић је указала да је СНС целог дана покушавао да конституисање парламента, тај најзначајнији посао у Србији, приведе крају, али да јој то није дозволила "шачица опозиционих посланика".

Према њеним речима, то је права слика како би Србија изгледала да је "они" воде.

Седница је, како је истакла, прекинута без икаквих најава и консултација, иако је у парламенту одувек било консултација и договора.

"Данашњи договор да се уведе седми потпредседник парламента је био знак добре воље владајуће огромне већине, јер смо желели и да опозиција има што више простора, јер је то било замерано. Упркос томе они одлучују да се бахатим и срамним понашањем играју са овим домом", рекла је Обрадовић.

Рекла је и да су посланици СНС-а целог дана трпели увреде, али да постоје границе за све, а да су Мићуновић и посланици опозиције превазишли границе пристојности и цивилизованости.

"Од данас, посланици опозиције не препознају никаква правила", рекла је Обрадовићева, додајући да је у питању игра са институцијама у Србији.

"Мићуновић је заказао за понедељак, али могао је да се игра и да је закаже за неколико месеци. Мислим да грађани никада до сада нису доживели овако срамотну опструкцију", закључила је Обрадовићева која је претходно о прекиду седнице говорила за РТС.

Напредњаци су касније вечерас у саопштењу навели и да је Мићуновић нанео срамоту парламентаризму.

Дачић: Никада конститутивна седница није овако прекинута

Лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је вечерас да је 24 године у политици и да никада конститутивна седница није прекинута на начин како је то урадио Мићуновић (ДС), без консултација са представницима других посланичких клубова и парламентарном већином.

"Председавјаћи није председник парламента и, уз дужно поштовање његових година и искуства, очигледно да та одлука има и политички приступ", рекао је Дачић на конференцији за новинаре посланичког клуба СПС у парламенту.

Напоменуо је да ће социјалисти подржати избор Маје Гојковић за председницу парламента, као и остале кадровске одлуке.

Дачић је рекао да је седница вођена конфузно и да он, иако се за реч пријавио у 15 сати, није ни дошао на дневни ред.

"Ми смо јасно рекли да ће наша коалиција подржати избор Маје Гојковић, такође смо сматрали да око тога не треба да се води нека расправа. Предложили смо да расправа о кадровским питањима буде овбављена у духу политичке сагласности, јер када постоји парламентарна већина нигде се овако дуго не расправља о овоме", рекао је Дачић.

СПС, како је истакао, сматра да је за Србију важно да постоји политичка стабилност, као и да никаква опструкција у парламенту не може да промени вољу грађана.

"Јасно је ко има већину и важно је да се ове ствари заврше брзо", рекао је Дачић.

Рашковић Ивић: Добро што је седница прекинута

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић изјавила је да је добро што је председавајући конститутивном седницом парламента искористио своје право и прекинуо седницу јер, како је рекла, није било смисла да се седница одвија на начин на који се одвијала.

Рашковић Ивић је навела да се нада да ће се седница у понедељак наставити у другачијој атмосфери.

"Данас је максималну опструкцију вршио управо предлагач Маје Гојковић за председника праарламента, а то је Александар Мартиновић. Нисам му бројала време, али мислим да је говорио најмање шест сати од 10 колико смо радили, и углавном је хвалио рад владе", рекла је Санда Рашковић Ивић.

Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да је Српска напредна странка опструисала избор свог кандидатата.

"Ово је једна сцена која је била непотребна у новом сазиву на конститутивној седници", рекао је Обрадовић новинарима у парламенту.

Обрадовић сматра да се "озбиљна нерзвоза" увукла у редове напредњака који, како је рекао, "добро осећају да имају мање посланика, да су добили јаку опозицију и још не могу да се навикну да овог пута парламент неће бити позориште".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво