Конституисан парламент, прекинута расправа о избору председнице Скупштине

Председавајући Драгољуб Мићуновић прекинуо је вечерас расправу о избору председника парламента и њен наставак најавио за понедељак, 6. јун. Владајућа већина кандидовала је Мају Гојковић за ту функцију. Формирано је 16 посланичких клубова, а на првој седници бирају се и потпредседници, а именује се и генерални секретар. Мићуновић поручио посланицима да чувају достојанство парламента.

20.05 - Потпредседница СНС-а Марија Обрадовић рекла је за РТС да је председавајући парламента прекидом седнице злоупотребио овлашћење

19.55 - Председавајући Драгољуб Мићуновић прекинуо седницу због истека радног времена и наставак заказао за понедељак изазвавши недоумице и негодовања међу посланицима у скупштини.

17.30 - Кандидати за потпредседнике су Верољуб Арсић (СНС), Владимир Маринковић (СДПС), Константин Арсеновић (ПУПС), Вјерица Радета (СРС), Ђорђе Милићевић (СПС), Гордана Чомић (ДС) и Јасмина Николић (ДЈБ).

17.20 -  Настављена седница Скупштине Србије.

16.30 - Досадашња расправа протекла је у полемичкој атмосфери. Одређена десетоминутна пауза. 

14.30 - Расправа о избору Маје Гојковић за председницу парламента. 

14.10 - Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић образлаже предлог да за председницу Скупштине буде изабрана Маја Гојковић.

14.00 - Настављена седница Скупштине избором шефова 16 посланичких група.

13.05 - У току консултације шефова посланичких клубова о будућим потпредседницима републичког парламента. СДС, ЛДП и ЛСВ имаће самосталне посланичке клубове, каже шеф посланика СДС-а Марко Ђуришић.

10.35 - Потврђен мандат свим народним посланицима, чиме је конституисан парламент. Посланици положили заклетву. Одређена пауза у трајању од сат времена, током које ће бити формирани посланички клубови и бити поднети предлози за председника парламента, потпредседнике, генералног секретара.

10.30 - Пауза од пола сата током које ће надлежна комисија проверити сагласност уверења о избору посланика са извештајем РИК-а о спроведеним изборима. 

10.10 - Почела конститутивна седница Скупштине Србије, коју предводи Драгољуб Мићуновић. На почетку заседања химна Републике Србије.

09.55 - У Дом Народне скупштине од девет сати пристижу нови парламентарци, где су се прво регистровали и преузели текст заклетве. Нове посланике дочекао је црвени тепих и постројена Гарда ВС.

У Дому Народне скупштине данас је почело одржавање конститутивне седнице 11. сазива републичког парламента. Председавајући парламента Драгољуб Мићуновић прекинуо је вечерас седницу и њен наставак најавио за понедељак, 6. јун.

Мићуновић је рекао да је седница почела у 10 сати, да су на списку још 33 пријављена говорника и да, пошто неки од њих могу да дуго говоре по Пословнику, прекида седницу, која ће бити настављена у понедељак. Посланици владајуће већине су негодовали због тога.

Данас је формирано 16 посланичких клубова, а посланици су расправљали о будућем председнику републичког парламента.

Посланичка група СНС-а је за новог председника Народне скупштине предложила Мају Гојковић, која је и до сада обављала ту функцију. Она је једини кандидат за ту функцију.

Како је председавајући прве седнице новог сазива Драгољуб Мићуновић рекао, у парламенту су конституисане посланичке групе СНС-а, чији ће шеф бити Александар Мартиновић, а његов заменик Владимир Орлић, затим СПС-а, чији ће шеф бити Ивица Дачић и заменик Александар Антић, и СРС-а, коју ће водити Војислав Шешељ, а замењивати га Немања Шаровић, као и посланичка група "Доста је било", чији ће председник бити Саша Радуловић, а заменик Александар Стевановић.

Посланичку групу ДС-а у парламенту предводиће Бојан Пајтић, а њега ће замењивати Наташа Вучковић, док ће посланичку групу СДПС-а водити Милорад Мијатовић, ПУПС-а – Милан Кркобабић, Двери ће предводити Бошко Обрадовић, ДСС Санда Рашковић Ивић, ЈС Драган Марковић, док ће посланичку групу ЛДП–СДА Санџака водити Чедомир Јовановић, а његов заменик биће Енис Имамовић.

У новом сазиву ће посланичку групу имати и Нова Србија, коју ће водити Велимир Станојевић, СВМ–ПДД ће водити Балинт Пастор, а листу Покрет социјалиста – Народна сељачка странка – Уједињена сељачка странка водиће Ђорђе Комленски.

Групу ЛСВ – Зелена странка водиће Ненад Чанак, а СДС Марко Ђуришић.

У парламенту су одржане и консултације шефова посланичких клубова о будућим потпредседницима парламента.

Као што регулатива предвиђа, седницу води најстарији посланик Драгољуб Мићуновић из Демократске странке, који је на почетку седнице пожелео успех колегама, а онима који су први пут у парламенту да морају да чувају достојанство парламента пре свега од њих самих, а онда и од "насртаја" других делова власти.

"Ако желимо да сачувамо достојанство, чувајмо га у свим видовима. Никаква друга власт не може бити изнад ове власти. Поштујмо једни друге", рекао је Мићуновић, који је позвао посланике да страсти оставе за неку другу седницу.

На седници су најпре потврђени мандати 250 посланика, након чега су они положили и потписали заклетву.

На почетку седнице химну "Боже правде" извео је Мешовити хор Дома културе "Руски Крстур" и Катедралне цркве Светог оца Николаја, под диригентском палицом Лидије Паше, а посланике су на улазу у Дом Народне скупштине дочекали црвени тепих и Гарда ВС.

Међу првима су у парламент стигли Маја Гојковић, Муамер Зукорлић, Јадранка Јовановић, Славица Ђукић Дејановић, Зоран Живковић, Горан Јешић, Душан Бајатовић, Игор Бечић... За њима су у парламент стигли Бојан Пајтић, Гордана Чомић, Немања Шаровић, Вјерица Радета... Нешто пре 9.30 у Скупштину су стигли Саша Радуловић и посланици покрета "Доста је било".

Неки од посланика из редова Двери у републички парламент су дошли обучени у народњу ношњу, а пре доласка окупили су се испред Цркве Светог Марка. Велику пажњу новинара привукао је долазак лидера СРС-а Војислава Шешеља, који је одмах отишао у салу.

На дневном реду прве седнице је осим потврђивања мандата, избор председника, потпредседника, именовање генералног секретара и избор чланова радних тела парламента.

Кандидат за председника републичког парламента је Маја Гојковић, која је као председница претходног сазива заказала прву седницу новог сазива.

На конститутивној седници се по правилу врши и избор чланова радних тела Скупштине Србије и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

У Скупштину Србије је након избора одржаних 24. априла ушло 12 листа, од којих је листа око СНС освојила највише – 131 мандат.

Следе СПС–ЈС са 29 мандата, СРС 22, "Доста је било" 16 мандата, колико и ДС, коалиција Двери–ДСС има 13, као и коалиција ЛДП–ЛСВ–СДС, СВМ четири мандата, листа Муамера Зукорлића два, СДА Санџака два мандата, док ће по један мандате имати Зелена странка и Партија за демократско деловање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи