Вучић: Само чудо може да заустави наш раст

Премијер Александар Вучић оценио је да је Србија ушла у период динамичног раста и да не зна какво чудо може да се деси у региону или свету да би се то зауставило. Вучић је истакао и да је суфицит у буџету Србије у јануару ове године 250 милиона евра.

"До 2020. Србија неће бити у рецесији", поручио је премијер на скупу који је организовао НАЛЕД, а који је био посвећен наставку привредних реформи.

Такве прогнозе изнео је на основу расположивих података и тенденција и чињенице да су претходне године постављени добри темељи реформским потезима Владе.

Кључи проблеми привреде Србије које ће Влада решавати у наредном периоду су, рекао је премијер, недовољан предузетнички дух, предузећа која уживају заштиту државе и сива економија.

"Остало је још 10 предузећа која су под заштитом државе, која су трошила по 60, 70, 80 милиона евра за субвенције", навео је Вучић на промоцији Сиве књиге НАЛЕД-а и додао да су највећи проблеми "Бор" и "Ресавица" и истакао да не могу људи из тог дела Србије да се оставе без посла.

"Сада смо за помоћ тим фирмама оставили четири милиона евра на годишњем нивоу, требало би да то сведемо на два, што је велики помак за нашу земљу", оценио је премијер.

Додаје и да је важно да уз приватизацију наставимо с реструктурирањем јавних предузећа, да усвојимо пословне планове ЕПС-а, с којим су сагласни и СБ и ММФ и да радимо реструктурирање "Србијагаса".

"У то смо већ кренули, али све то мора много брже и мислим да ће уз фискалну консолидацију и обрачун с непотребним парафискалним наметима и ограничавањем пре свега локалних самоуправа, ситуација бити све боља", навео је Вучић. 

Процењујући токове у овој години, премијер је приметио да ће Влада бити задовољна тек кад се Србија са садашњег 59. попне на 45. место на Дуинг бизнис листи Светске банке. 

Захвалио је Националној алијанси за економски развој на њиховом приступу проблемима с којима се Србија суочава, те на критикама, али и на похвалама које су увек били спремни да упуте за потезе Владе Србије.

"Хоћу да вам захвалим на другачијем приступу у решавању проблема у Србији, мало ко уме да ствари мери конкретно, коректно, прецизно и тачно како то ради НАЛЕД. Имали сте поверење Владе, имали сте и моје поверење и урадили сте велики посао", рекао је Вучић.

Наш помак на Дуинг бизнис листи СБ био је вест у једном дану, а одмах сутрадан кренула је поново кукњава, приметио је премијер, а то је показало да нисмо успели да се променимо.

Како је рекао, НАЛЕД је, међутим, успео да промени многе чланове Владе, додајући: 

"А ако уђемо међу 45 земаља на Дуинг бизнис листи, па само тиме ћемо бити задовољни."

"Знам да нисмо од оних који умеју да одају признања, али ја морам да одам признање људима у НАЛЕД-у што су знали да кажу шта је лоше, али и да похвале оно што смо добро урадили. Хвала им на томе", поручио је Вучић. 

Обраћајући се на конференцији НАЛЕД-а, премијер је рекао да је уверен да ћемо имати све боље резултате, на основу темеља који су постављени претходне године.

Премијер каже да суфицит у буџету у овом тренутку износи 250 милиона евра.

"Суфицит нико није очекивао, нити је сматрао да је могуће да имамо суфицит у јануару, јер суфицит у јануару и фебруару генерално немате, него је увек значајно велики дефицит", рекао је Вучић. 

Прецизирао је да такав резултат није постигнут због великог броја наплаћених дивиденди од јавних предузећа, јер дивиденде, истакао је, нису још наплаћене ни од Телекома, ни од ЕПС-а, ни од Поште. 

"Имамо 100 милиона евра које смо узели од Телекома, Теленора и Випа, али не од дивиденди, него онога што нисмо узели прошле године од дигитализације. Али и поред тога имамо 150 милиона евра који су нам суфицит, а нисмо узели ни од Телекома, ни од ЕПС, ни од Поште, то ћемо у јуну-јулу кад буду неки поново тешки месеци", рекао је Вучић.

"Изјаве из Приштине после рунде дијалога немају везе с реалношћу"

Вучић је истакао да ће Београд наставити да инсистира на решавању проблема са Приšштином, јер је то од значаја за бољи живот и Срба и Албанаца, а не за неки будући изборни резултат и šда то приšштинске власти имају на уму.

"Ми ћемо наставити да инсистирамо на дијалогу и на решавању проблема слободног протока робе и људи зато што има места за српски бизнис у сваком месту на КиМ, не само тамо где Срби живе", приметио је премијер.

Такође, према његовим речима, има простора за Албанце да развијају бизнис на целој територији Србије.

"За нас је битно да то радимо, не само због европских интеграција, већ због тога што са тим људима морамо да живимо заједно у годинама и деценијама које долазе", истакао је премијер.

Вучић је додао да су га стога изненадиле изјаве које су стизале из Приштине после најновије рунде дијалога Београда и Приштине, јер немају много везе са реалношћу.

"Говорили су неке ствари које се уопште нису дешавале на нашим разговорима. Ако то некоме више прија, нека то тако ради, али то са реалношћу нема много везе", поручио је Вучић у изјави новинарима.

Према његовим речима, очигледно је да неки "од њих" не могу да се извуку из дневнополитичких проблема и да им је глава у неким будућим изборима, него у тренутном решавању проблема.

Изразио је наду да ће то успети да превазиђу и да ће моћи да поново говоре о темама важним за побољшање живота грађана.

Нећу да злоупотребљавам функцију причом о партијама

Премијер је најавио да ће, када буду расписани избори, говорити о партијама, а да до тада не жели да злоупотребљава функцију коју има.

"Не желим да било коме задајем политички ударац. Моје је да бринем о држави и влади, а народ све види", рекао је Вучић одговарајуићи на питања новинара о несугласицама на релацији СНС-СПС.

Поновио је да веома поносан што је "Прокоп" урађен према плану, да је на тај пројекат потрошено 26 милиона евра и да ће бити потрошено још више.

"Ту ће бити једна од највећих зграда у Европи", најавио је Вучић, додајући да верује да су грађани сигурно задовољни када виде да се завршава оно што није у протекле четири деценије, било да је реч о путевима, пругама, станичним зградама...

"Онај ко то потцењује увек говори о себи, а не о онима које критикује", поручио је премијер.

Образлажући зашто о партијама не жели да говори док се не распишу избори, Вучић је нагласио да своју функцију и место председника владе неће да злоупотребљаван на тај начин, "па чак и полупокварено као што то неки други раде" када кажу "не бих", а онда кажу неке ствари.

Када је реч о реституцији имовине породици Карађпрђевић, премијер је истакао да не прати случај реституције Белог двора и да не моžже да коментарише одлуку да се то здање не врати породици Карађорђевић, али да би држава свакако волела када би обавезе важиле на једнак начин за све грађане.

„Мислим да смо много тога учинили породици Карађорђевић у складу са поштовањем српске традиције“, нагласио је Вучић.

Премијер је рекао да увек постоје људи који никада нису задовољни по питању породице Карађођевић, али да ће се настојати да сви буду задовољни.

"„Волели бисмо када би неки испуњавали своје обавезе, које испуњавају сви грађани", приметио је премијер.

Идем у ŠШамац да видим како су утрошене паре Србије

Вучић је најавио да сутра путује у Шамац, у Републици Српској, како би обишао школу у коју је уложен новац који је Србија дала Српској после поплава.

Вучић је подсетио да је РС била погођена катастрофалним поплавама и да је Србија донирала новац и да сматра да је лепо да обиђе објекте који су санирани и направљени од тих средстава.

„Мислим да је добра ствар урађена за децу у Шамцу, али и да ће се сви грађани у Посавини радовати школи“, уверен је он.

Када је реч о односима са председником РС Милорадом Додиком Вучић је рекао да увек блиско сарађују Србија и РС и да је уведен принцип да се, чак иако око неких ставри не постоји сагласност, не говори превише у јавности о томе.

„Увек морамо да имамо у виду да је однос између РС и Србије много важнији од односа било ког од политичара или појединаца у Србији и Српској. Мислим да тај принцип веома поштују грађани Српске“, истакао је премијер.

Вучић је указао да се Србија можда по први пут више не меша на тај начин да покушава да нешто наређује Српској, већ каже свој став, а РС сама доноси своје одлуке.

„Ми даље од тога не желимо да радимо. Ми не дозвољавамо ником другом да у наше име доноси одлуке, тако да то не желимо ни другима.

То је природно и тако треба да се понаша свако коме је стало до принципа поштовања суверенитета и својих закона“, закључио је премијер.

Број коментара 225

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво