Читај ми!

Павићевић: Формирање општина статусно неутрално

На састанку у Бриселу инсистираћемо да се конституисање скупштина општина на северу Косова и Метохије спроведе у складу са принципом статусне неутралности, рекао официр за везу Србије у Приштини Дејан Павићевић.

Официр за везу Србије у Приштини Дејан Павићевић рекао је да ће на данашњем састанку у Бриселу представника Европске уније, српског управљачког тима и приштинске делегације инсистирати да се конституисање скупштина општина на северу Косова и Метохије спроведе у складу са принципом статусне неутралности.

Павићевић је за Вечерње новости, одговарајући на питање да ли је могуће спровести статусну неутралност на северу, ако је у Грачаници поновљена конститутивна седница одржана по "правилима Приштине", рекао да је општина Грачаница, која ради по косовском систему, постојала и раније.

"Међутим, на северу покрајине избори су одржани на другачији начин, односно први пут по новом систему, тако да се изборни циклус мора спровести до краја на статусно неутралан начин", рекао је Павићевић.

Постизборни заплет настао је, како подсећају Новости, зато што власти у Приштини, односно Министарство за локалну самоуправу, захтевају да на позивницама за одржавање конститутивних седница скупштина општине буде лог "Републике Косово" и ознака "Владе Косова".

На питање да ли постоји крајњи рок за формирање локалних власти и шта ће бити ако се он пробије, Павићевић је рекао да је у питању рок од 45 дана "који подразумева време од поновљених избора на поједним бирачким местима".

Тај рок је, наставио је Павићевић, "подељен на три 'термина' од по петнаест дана".

"У првом термину, седницу сазива градоначелник, у другом најстарији одборник, док се у трећем, крајњем року, седница сазива на захтев већине одборника", прецизирао је Павићевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво