Читај ми!

Завршена расправа о буџету

Скупштина Србије завршила расправу о буџету за 2014. годину. Припрема се стратегија за банке које су у државном власништву, рекао Лазар Крстић. Полемика и око средстава за обележавање Првог светског рата.

16.30 - Завршена расправа о Предлогу буџета за 2014. годину. Гласање од 17 часова.  

13.25 - Спрема се стратегија за банке у државном власништву, изјавио министар Лазар Крстић.

10.20 - Настављена расправа о појединостима на Предлог буџета. 

Посланици Скупштина Србије завршили расправу о појединостима на предлог буџета за 2014. годину. Када размотре све амандмане, парламент би требало да гласа о предложеним решењима.

Министар финансија Србије Лазар Крстић изјавио је данас да се припрема стратегија за банке које су у државном власништву.

"Стратегија се ради како би се избегла ситуација коју смо имали са три државне банке - "Агробанком", "Развојном банком Војводине" и Привредном банком Београд", казао је Крстић у Скупштини Србије током расправе у појединостима о државном буџету за 2014. годину.

Он је навео да ће бити урађено неколико алтернативних стратегија банкрског сектора, а у томе ће помоћи ревизије које је Министарство финансија тражило од државних банака.

"Битно је да се наредне године види који је прави начин да се консолидује тај сектор, да се успостави контрола, како се не би даље материјализовао фискални ризик који тренутно постоји у систему", навео је министар финансија.

Крстић је подсетио да је у случају Привредне банке већ објашњено да није било другог избора и да је опција преношења њених депозита у Поштанску штедионицу одабрана због финансијске стабилности и зато што је та опција најмање коштала државу.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић питао је Крстића зашто је буџетом предвиђено да Агенција за осигурање депозита добије 350 милиона евра и да ли то значи да ће још неке банке банкротирти и које.

"Да би се попунио депозит Агенције, због оних хаварија са Развојном банком Војводине и Новом Агробанком, било је потребно 160 милиона евра, а ви сте предвидели 350. Зашто 190 милиона евра више? За кога је то намењено и коме ће то ићи?", питао је он.

Динкић је изразио и забринутост што су депозити три пропале државне банке пренети на Поштанску штедионици без адекватне докапитализације и запитао се да ли ће та банка издржати притисак, јер буџетом за наредну годину нису предвиђена довољна средства за њену
докапитализацију.

Полемика око средстава за обележавање Првог светског рата

Посланици републичког парламента разлог за полемику у расправи о буџету за наредну годину нашли су и у средствима намењеним за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата.

Демократе су уложиле амандман којим траже да се средства намењена буџетом за обележавање јубилеја почетка Првог светског рата смање на 180 милиона динара, што није наишло на одобравање СНС и СПО.

"Ви нисте достојни да тај јубилеј обележавате. Кад стану галије царске, питају из дубине Јонског мора хероји са Брегалнице, Колубаре има ли српске заставе у Пећи? Питају хероји из Првог светског рата чује ли се српска труба са Косово поља", рекао је посланик ДС-а Срђан Миливојевић.

Председник парламента и председавајући Небојша Стефановић упозорио је Миливојевића да ће му изрећи опомену.

Посланик ДС упитао је владајућу коалицију на шта ће тај новац потрошити и да ли је размишљала да га утроши на уређење српског војничког гробља у Бизерти, као и да ли ће, поред "толико одликовања која су додељена", одликовати и Ђорђа Михаиловића, који чува спрско војничко гробље на Зејтинлику и води рачуна "о костима наших предака који су славом овенчани".

Међутим, у СПО се не слажу и истичу да је потребно издвојити новац за обележавање тако важног јубилеја, као и да би суседне земље да имају славну историју као Србија издвијиле многоструко више новца.

Мирко Чикириз из те странке је посланике, али и министра финасија Лазара Крстића, подсетио да је Србија током три године колико је њена влада и део народа био изван земље, отплаћивала предратни кредит Немачкој, а динар је био стабилан.

Посланица СНС-а Маја Гојковић је рекла да та странка не може да прихвари амандман демократа, јер они тиме предлажу да Србија не обележи на достојан начин 100 година почетка Првог светског рата, док су све земље у Европи одавно направле програме и поносне сушто су биле у групи победника.

Међутим, посланик ДС Јанко Веселиновић рекао је да је за обележавање тог јубилеја намењено седам пута више новца за Србе у региону и дијаспори и да се поставља питање на шта ће та средства бити утрошена. Његов страначки колега Миливојевић, који је уложио амандман којим је тражио смањење тих средстава, рекао је да се на ради о томе да ли Србија треба да обележава или не, већ да "актуелна влада није достојна тога".

Реплицирао му је посланик клуба СНС Марјан Ристичевић, који је рекао да се лично осећа "погођеним" излагањем Миливојевића.

"Колико знам његова странка је гласала за то да дође НАТО. Док је НАТО пакт долазио он је овде распоређивао своју базу на Косову и Метохији, он је трчао са фотељом и сликом из Скупштине и мирисао на дим", рекао је Ристичевић.

Током јучерашње расправе, министар финиансија Лазар Крстић рекао је да би Србија за 2015. годину требало да има консолидовани буџет, који укључује и буџете Војводине и локалних самоуправа, преточен у закон који ће разматрати Скупштина Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво