Читај ми!

Вулин подноси оставку

Гостујући у емисији "Упитник", Александар Вулин рекао да подноси оставку на место директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију. Како каже, оставку подноси зато што је у Бриселу био против споразума и што је дао реч Србима на Косову и Метохији да ће споразум бити другачији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је у емисији "Упитник" да подноси оставку. "Данас пред Србијом и народом, а сутра пред Владом, пред првим потпредседником Владе Александром Вучићем и пред премијером Ивицом Дачићем, морам да понесем оставку на место директора Канцеларије за Косово и Метохију", рекао је Вулин.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник.

Вулин је навео да ће писмену оставку поднети сутра. "Александар Вучић је данас изјавио да ћу бити део тима који ће водити земљу. Нисам му рекао ни да, ни не. Али, мораћу да га разочарам, јер ћу рећи - не", рекао је Александар Вулин.

Истакао је да је у Бриселу био против споразума који су парафирали Београд и Приштина. "За мене је претешко да такав споразум носим Србима на Косово и Метохију", истакао је Вулин.

"Није логично да ако се залажете за нешто, а то не прође, кажете 'нема везе није прошло", навео је Вулин и додао да оставку подноси из два разлога.

Први разлог је, према његовим речима, тај што је желео да покаже колико је важно да се пође путем који је предложио и својим коалиционим партнерима а то је референдум, како би се постигло јединство народа.

А други разлог је, како каже, њему најважнији, тај да је дао реч Србима са Косова и Метохије да ће споразум бити другачији.

"Дао сам реч Србима са Косова да ће споразум бити другачији и да ћу успети да направим оно што је можда немогуће", рекао је Вулин и додао да у потпуности подржава захтев Срба са Косова да се распише референдум о споразуму Београда и Приштине.

На питање да ли се могло боље и више у преговорима, Вулин је одговорио да не зна.

"Ово што је усвојено у односу на оно што нам је нуђено јесте чудо, али није довољно добро. Мислим да наш народ заслужује више", рекао је Вулин. 

"Ово је мање од резолуције, треба парламент да се упозна са тим, да се види шта је направљено. Ово су тешка времена и тешке одлуке. Вучић је преломио и носи то са собом", објаснио је Вулин.

Вулин је подсетио да је је прошле године јединице РОСУ на Видовдан тукле Србе, а да се са њима поред њега тукао и Вучићев четрнаестогодишњи син.

И поред тога, истакао је, Вучић је преузео највећу одговорност на себе, јер, како је рекао, воли Србију.

"Државни врх мора да разговара озбиљно са предсетавницима Срба са севера Косова и да нађе решење заједно са њима", рекао је Вулин и поручио међународној заједници да не притиска Србе.

Каже да је требало сачекати септембар, када се одржавају избори које спроводе привремене институције у Приштини, на које би Срби изашли први пут потпуно организовани, јединствени и подржани од своје државе.

"Имали ли бисмо 20 до 23 посланика и ти Срби би одлучавали у септембру с ким ће Србија преговарати, па самим тим и како ће преговарати", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да се плаши да ће уследити талас признања Косова, истичући да дипломатија Србије мора да ради на томе да то спречи.

"Морамо да ојачамо везе са Русијом и Кином да би оне то радиле уместо нас, јер нисмо довољно јаки да сами то урадимо", навео је Вулин.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво