Читај ми!

Орловић: Влада с највише 20 чланова

УРС и ЛДП неће моћи да рачунају на министарства која су очекивали пре избора, оцењује професор ФПН-а Славиша Орловић. Орловић верује да ће странке испунити предизборна обећања и да нова влада неће имати више од 20 чланова.

Професор Факултета политичких наука Славиша Орловић очекује да странке испуне предизборна обећања и да нова влада нема више од 20 чланова, укључујући председника владе, његовог заменика и министре.

Како је истакао, све партије су током предизборне кампање инсистирале на чињеници да број министарстава треба смањити на 16 или 17.

Како је објаснио, иако су коалиције око демократа и социјалиста најавиле да ће разговарати о влади и са другим партијама, још се не зна да ли ће то учинити са Уједињеним регионима Србије или Либерално-демократском партијом.

"Иако сада знамо ко ће бити кандидат ДС-а за премијера, и да је новоизабрани председник рекао да ће мандат поверити ономе ко успе да обезбеди већину, тешко је награђати са ким ће (коалиција око ДС и СПС) разговарати - са УРС или ЛДП", рекао је Орловић у Дневнику РТС-а.

Славиша Орловић је рекао да УРС и ЛДП неће моћи да очекују министарства која су очекивали да ће добити пре избора, ко год од те две странке уђе у владу.

Орловић сматра да за све странке које буду чиниле нову владу има "доста простора", али само уколико буду биле спремне на компромисе.

Говорећи о томе да ли је боље да у влади буде више или мање партнера, Орловић је рекао да обе опције имају предности и мане.

"Кад имате мање актера, мањи су и проблеми унутар коалиције и владе, али када је тесна већина, онда може да дође до отказивања послушности и да се доведе у питање већина", објаснио је Орловић и додао да ће будући председник владе водити рачуна и о томе да у њу не улазе "уцењивачи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво