Читај ми!

Зелено светло за кандидатуру

Савет за опште послове ЕУ препоручио статус кандидата за Србију. Одлука о кандидатури 1. марта увече, најавио Ван Ромпеј. Састанак министара спољних послова трајао више часова због резерви Румуније.

(29.2) 9.48 - О кандидатури Србије ће се расправљати 1. марта увече, објавио у позивном писму на Твитеру Председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

17.19 - Филе: Уверен сам да ће Савет ЕУ потврдити препоруку да се Србији додели статус кандидата.

17.07 - Николај Вамен: Одлучили смо да препоручимо савету ЕУ да Србији додели статус кандидата. Са препоруком се сагласиле све чланице ЕУ.

16.56 - Савет за опште послове ЕУ препоручује статус кандидата за Србију, пише у закључку са данашњег састанка, јавља дописник РТС-а Душан Гајић.  

16.52 - Србија добила зелено светло за статус кандидата, што треба да буде потврђено у четвртак, објавио Карл Билт на Твитеру. 

16.30 - Састанак савета министара још увек није настављен после паузе. У току су консултације које данско председништво води са Букурештом. Једино нерешено питање је кандидатура Србије, јавља дописник РТС-а из Брисела. 

15.50 - Барозо: Очекујемо добре вести, ако не данас, онда на самиту ЕУ.

15.40 - Није у европском духу да поједине нације пласирају "неповезане теме" док се ради на даљим евроинтеграцијама Србије и Косова, оценио Карл Билт у поруци на Твитеру.

15.12 - Немачка непријатно изненађена тврдим ставом Румуније и инсистира у току расправе да одлука о статусу за Србију буде донета данас, сазнаје Танјуг у дипломатским изворима.

14.40 - Додела статуса кандидата Србији је питање веродостојности Уније и не сме се дозволити да буду постављене нове, вештачке препреке, рекао је министар спољних послова Аустрије Михаел Шпинделегер.

14.15 - Министри спољних послова ЕУ настављају дебату о Србији у 15 часова. 

13.45 - Очекивали смо препреке, још није завршено, радимо на позитивној одлуци. Примедбе Румуније су неоправдане, каже председник Србије Борис Тадић.

12.55 - Министри су привремено прекинули дебату о кандидатури Србије како би оставили времена за додатне консултације. Главни проблем за позитивну одлуку је резерва Румуније због положаја румунске/влашке националне мањине, јавља наш дописник Душан Гајић. Из дипломатских извора сазнајемо да је делегација Румуније тражила да се питање кандидатуре одложи за Самит шефова држава и влада у четвртак и петак, али је став већине да одлука треба да се донесе данас. Очекује се да се министри ускоро поново врате теми кандидатуре.

11.50 - Европски извори најављивали су да се не очекује дуга расправа и да је позитивна одлука могућа већ до 12.00. Међутим, неке земље чланице желе да се у истом пакету донесе одлука и о изради студије о изводљивости за Косово, што би могло додатно да продужи дебату, јавља дописник РТС-а из Брисела.

11.30 - Расправа о кандидатури Србије на Савету министара ЕУ почела је у 10.30 и још увек траје.

Министри спољних послова Европске уније одлучили су, после вишечасовне дебате, да препоруче статус кандидата за Србију, наводи се у закључку са данашњег састанка, јавио је дописник РТС-а Душан Гајић. Препорука о кандидатури изазвала бројне реакције.

Председавајући министарског савета ЕУ и шеф данске дипломатије Николај Вамен изјавио је да су министри ЕУ препоручили Савету Уније да на предстојећем самиту 1. и 2. марта Србији додели статус кандидата.

"Задовољан сам што смо могли да препоручимо статус кандидата за Србију. Данас смо испитали и потврдили да је Србија испунила критеријуме постављене у закључцима Европског савета у децембру", рекао је Вамен.

Биће, наравно, разговора и наредних дана, али важно је да смо могли у име свих чланица да препоручимо давање статуса кандидата Србији, рекао је Вамен.

Препорука, такође, значи, истакао је Вамен, да је Европска унија спремна да отвори ново поглавље у односима са Србијом.

"Србија неће сутра ући у ЕУ, пред њом је дуг пут", рекао је Вамен и додао да је приликом недавне посете Београду био импресиониран посвећеношћу председника Србије Бориса Тадића европском путу.

Проширење Уније отворен процес

Шеф данске дипломатије истакао је да препорука да се Србији да статус кандидата представља јак сигнал да је, упркос економској кризи, проширење ЕУ и даље отворен процес.

Требало је да министри ЕУ данас донесу одлуку о статусу за Србију, а да је Савет ЕУ на нивоу шефова држава или влада чланица потврди. Уместо одлуке, министри су донели препоруку, која треба да буде потврђена на састанку шефова држава и влада чланица Уније.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поздравио је препоруку Савета за опште послове ЕУ. "Уверен сам да ће шефови држава и влада у Европском савету крајем недеље потврдити ту препоруку", рекао је Филе.

Са препоруком су се сагласиле све државе чланице, иако је Румунија показала резерве, због, како су навели, положаја румунске/влашке националне мањине.

"Румунија затражила 'нормалне' гаранције о правима мањина у Србији како би дала сагласност на давање статуса кандидата Србији и није реч о блокади", изјавио је шеф румунске дипломатије Кристијан Дијаконеску.

"Не можемо говорити о блокади", рекао је Дијаконеску и додао да Румунија сматра да морају да се бране "права мањине на Западном Балкану, јер оне имају компликовану историју на том плану".

Дијаконеску је рекао да се Румунија сложила да се препоручи да Србија добије статус кандидата, али да Европска комисија на јесен поднесе извештај о поштовању права мањина у Србији.

На такву резерву Румуније оштро су реаговали неки европски министри.

"Није у европском духу да поједине нације пласирају 'неповезане теме' док се ради на даљим евроинтеграцијама Србије и Косова", оценио je Карл Билт у поруци на Твитеру.

Министар спољних послова Аустрије Михаел Шпинделегер рекао је да додела статуса кандидата Србији представља питање веродостојности Уније и да се не сме дозволити да буду постављене нове, вештачке препреке.

Европски министри инсистирали су на томе да је време да Београд буде награђен за демократске реформе, хватање оптужених за ратне злочине и напоре да унапреди дијалог са Приштином.

Фински министар Александар Стуб честитао је Србији статус кандидата преко својих налога на Твитеру. "Моје тумачење закључака је јасно. Србија добија статус кандидата," рекао је Стуб.

Подршка уочи препоруке

Већина европских министара је, уочи састанка, најавила подршку додели статуса кандидата, пошто је Србија испунила услове које су пред њу постављени у децембру прошле године.

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле рекао је да је Србија испунила оно што се од ње тражило, а да је сада на Европи да испуни своје.

"Зато ће данас Европа одржати реч и дати допринос стабилизацији Западног Балкана", рекао је Вестервеле. Одбијајући да се упушта у "спекулације" о почетку преговора са Београдом, Вестервеле је истакао да је сада само важно да "Европа одржи реч".

"Ми смо Србији рекли да ће, када спроведе реформе, када седне за исти сто са Косовом, када склопи споразум са Косовом, добити статус кандидата. То се догодило. Ја сам још пре неколико дана о томе преговарао у Београду. Пошто је то спроведено, пошто су уклоњене барикаде, али и пошто су започеле унутрашње реформе и показана спремност на дијалог, уверен сам да ћемо и ми Европљани данас одржати реч", рекао је Вестервеле.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон била је оптимистична уочи данашњег састанка шефова дипломатија ЕУ. Упитана да ли ће Србија данас добити статус кандидата, Ештонова је одговорила да се "нада да ће бити тако".

Шеф шведске дипломатије Карл Билт рекао је да се нада да ће исход данашњих разговора бити позитиван по Србију, то јест да ће бити оцењено како она успуњава услове за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Министри спољних послова Финске и Данске Александар Стуб и Николај Вамен изразили су наду да ће данас бити учињен корак напред и бити предложено давање Србији статуса кандидата за чланство у Европској унији.

"Мислим да ћемо данас ићи напред. Ствари изгледају добро, Приштина и Београд направили су компромис и учинили напредак. Ово ће бити добар дан за обе стране", рекао је Стуб.

"Видећемо шта ћемо ставити у закључке, али нема додатних корака који ће се тражити", изјавио је Стуб поводом кандидатуре Србије и додао да ће се о датумима за почетак преговора говорити касније.

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер истакао је у Бечу да би поздравио када би Србија данас добила статус кандидата за приступање ЕУ.

То није важно само за ту земљу, већ и за Аустрију, нагласио је он у изјави новинарима после седнице аустријске владе. "Потребан нам је стабилан Западни Балкан", подвукао је Шпинделегер.

Број коментара 160

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво