Читај ми!

Јеремић у Луксембургу

Србија ће остати на европском путу, рекао министар Вук Јеремић после сусрета са својим колегом Жаном Аселборном у Луксембургу. Две земље формираће заједничко тело за решавање проблема лажних азиланата, најавили министри Јеремић и Николас Шмит.

Шеф дипломатије Србије Вук Јеремић, у оквиру једнодневне радне посете Луксембургу, састао се са својим колегом Жаном Аселборном и министром за рад и имиграцију Луксембурга Николасом Шмитом.

Јеремић је након сусрета са Аселборном изјавио да ће Србија остати на европском путу без обзира на "несрећно" одлагање статуса кандидата.

Јеремић се захвалио Аселборну на јакој подршци коју је Луксембург до сада пружао Србији и позвао га да на пролеће посети Београд.

"Србија је учинила све што је било у њеној моћи да добије статус кандидата, и спремна је да настави са напорима", рекао је Јеремић.

Јеремић је одлуку Европског савета да одложи додељивање статуса кандидата Србији назвао "несрећном" и додао да се нада да ће у фебруару бити исправљена.

"Не усуђујем се да прогнозирам исход, али наша политика се неће променити", рекао је Јеремић.

Министар Аселборн је похвалио напоре Србије у спроводјењу унутрашњих реформи и "стопроцентну" сарадњу са Хашким трибуналом.

Србија и Луксембург формираће заједничко тело за решавање проблема лажних азиланата, рекао је Јеремић после сусрета са министром Шмитом.

Луксембург је једна од земаља у којима је забележен знатан пораст лажних азиланата из Србије и ми то схватамо веома озбиљно, рекао је Јеремић.

"Ми сматрамо да је слобода кретања једна од темељних европских вредности", изјавио је Јеремић и додао да је неопходно да она не буде угрожена.

Шмит је после разговора са Јеремићем рекао да је Србија демократска земља и да нема основа да њени грађани траже азил у Луксембургу и тврде да су политички прогањани.

"Ми желимо да људи користе слободу кретања и долазе овамо, али као слободни Европљани, а не као азиланти", рекао је Шмит.

број коментара 0 Пошаљи коментар