Читај ми!

Вучић: Србији потребна помоћ Немачке

Србија је опредељена за наставак пута ка Европској унији, али јој је у томе неопходна и помоћ Немачке, поручио први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. ЕПС и немачки концерн RWЕ потписали Меморандум о разумевању, који подразумева да ће Немачка у Србији градити термоелектрану и хидроелектрану.

Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, првог дана посете Немачкој, је поручио да је Србија опредељена за наставак пута ка Европској унији, али да јој је у томе неопходна помоћ те државе.

Вучић се састао са немачким вицеканцеларом и министром привреде Филипом Реслером, коме је пренео му је да Србија жели да унапреди сарадњу са Немачком у о областима аутоиндустрије, инфраструктуре и енергетике.

Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна RWЕ потписали су, у присуству потпредседника влада две земље, Меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике, који подразумева да ће Немачка у Србији градити термоелектрану и хидроелектрану.

"Ово је први пут да иза Меморандума не стоји само Електропривреда Србије, него Влада Србије, што значи да смо ми завршили договор ко ће да гради 'Термоелектрану Никола Тесла 3' и хидроелектрану на Морави", рекао је Вучић после потписивања и додао да су за Србију Немачка и RWЕ стратешки партнер.

Српска делегација је, како је пренео Вучић, "затражила да Немачка што пре крене у реализацију Меморандума, да се брзо заврше све бирократске процедуре, и у најкраћем року крене у изградњу 'Термоелектране Никола Тесла 3', која је од инфраструктурног, животног значаја за Србију".

На питање да ли ће у енергетском сектору Србија послове распоредити на више страних инвеститора, Вучић је рекао да је "кључни, стратешки партнер Србије, с обзиром и на жељу за улазак у ЕУ, Немачка".

"Ми поштујемо све друге. Неки други ће добити неке друге послове, али овакви послови се склапају у складу са стратешким партнерством које имате", рекао је Вучић.

Вучић је током разговора са Реслером указао на значај даљег јачања политичког дијалога на највишем нивоу, посебно нагласивши важност унапређења економских односа две земље, као и у области инфраструктуре и авио индустрије. Он је изразио интересовање и за интензивирање парламентарне сарадње две државе.

Филип Реслер, који је и немачки министар привреде и технологије, нагласио је да су Немачка и њене компаније заинтересоване за унапређење сарадње и да очекује од Србије јачање правних оквира за пословање и остваривање макроекономске стабилности. У разговорима са Реслером учествовала је и министарка за енергетику Зорана Михајиловић.

Потпредседник Владе је посету Немачкој отпочео састанком са замеником генералног секретара "Конрад Аденауер Фондације" Герхардом Валерсом. Валерс је изразио задовољство због Вучићеве посете и понудио помоћ те фондације на пољу професионализације парламентарних група, енергетске безбедности и екологије, саопштено је из владине Канцеларије за односе са медијима.

Вучића ће у Берлину, уз највеће државне почасти, у име министра одбране Немачке, примити и парламентарни државни секретар Кристијан Шмит, а састаће се и са министром за економску сарадњу и развој Дирком Нибелом и саветницима немачке канцеларке за безбедност и спољну политику Кристофом Хојсгеном и за питања ЕУ Николасом Мајер Ландрутом.

Немачка је од 2000. године пружила подршку реформама у Србији вредну милијарду и 400 милиона евра. Највећи део отишао је у енергетски сектор, финансије и водопривреду. У Србији послује 360 немачких предузећа, у којима ради више од 20.000 људи.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 11. сеп 2012, 07:21) - anonymous [нерегистровани]

@Prijateljstvo i interesi

Niste u pravu. Prijateljstva su vecita, a interesi za vreme. Interesi se menjaju shodno situaciji!

(понедељак, 10. сеп 2012, 23:49) - makica [нерегистровани]

...

Potrebna je u ovom trenutku veoma pomoc od strane Nemacke.

(понедељак, 10. сеп 2012, 21:22) - Voroncov [нерегистровани]

Vapaj za pomoć

Od koga sve neće očekivati pomoć.

(понедељак, 10. сеп 2012, 19:28) - srba [нерегистровани]

istok-zapad

Dok ne prestanemo traziti srecu na istoku ili na zapadu, tu srece biti nece. Nasa buducnost je u nama. Buducnost istoka je na istoku, buducnost zapada je na zapadu. Svako trazi svoju srecu na nekoj drugoj strani, a ne vidi sta sam moze da uradi.

(понедељак, 10. сеп 2012, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo i interesi

Prijateljstava su za vreme a interesi su veciti.Srbija je danas u veoma teskoj i politickoj i ekonomskoj situaciji i svakako joj je potrebna pomoc.Srbija se nalazi na veoma vaznom geostrateskom polozaju koji povezuje istok i zapad, dva sveta, dve velike religije i dve razlicite kulture.Mi smo centar i deo svih istorijskih zbivanja izmedju istoka i zapada.Srbi su pobednici u ratu gubitnici u miru.Treba jedanput da stavimo tacku na sve.Naucili smo i znamo da ratujemo i da ginemo ali najvaznije od svega je sto treba da naucimo je to i da treba da zivimo.Najbolji primer nam je za to Nemacka i Francuska.Ako sa njima ostvarimo dobre politicke i ekonomske odnose imacemo i prijateljstvo.Od svih zapadnih zemalja oni su nam najvazniji i najpotrebniji, jer su najveci, najaci najbolji.Znaju oni mnogo dobro i bolje od nas i ko smo i sta smo i kakvi smo i sta imamo i sta nemamo i koliko vredimo i kao narod i kao zemlja.Mi smo njima vazniji od svih bivsih republika Yuge, i zbog toga trebamo da se borimo da budemo sa njima a ne protiv njih.Diplomatija i interes pa tek prijateljstvo.Mi sami ne mozemo nista da uradimo to moramo da shvatimo, i ne treba da se pravimo pametni nego da radimo pametni i korisno.Resili smo sada moramo i da pocnemo i da gradimo pa tek onda da se nadamo da cemo da zivimo bolje.

(понедељак, 10. сеп 2012, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Baš me interesuje

Šta je on to mogao razgovarati sa Nijemcima o Kosovu, kada je to za njih gotova stvar uzmi ili ostavi.

(понедељак, 10. сеп 2012, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Zapad

Da li i Zapdu tj.njihovom narodu je potrebna Srbija i cela bivsa SFRJ.Mora u svakom slucaju biti obostrano, a obostrano nije ako pratite Zapadne medije.Isto tako nije im Grcka, Spanija i sve slicne zemlje potrebne.Zasto bas mi?Oni se sve vise okrecu zemljama kao sto je Kina, Brazil, Indija i Rusija.To su samo puste zelje a mi propadamo i propadamo pa cemo tako do Marsa stici, a mozda i malo dalje.Srecno!

(понедељак, 10. сеп 2012, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Blago njemu...

Za dva meseca je obisao ceo svet. Ne treba mu godisnji odmor.

(понедељак, 10. сеп 2012, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

Tako je,

Vucicu...mani se propalog istoka..Zapad je nasa buducnost..