Читај ми!

НОПО предлаже закон о избору посланика

Партија "Ниједан од понуђених одговора" спрема предлог закона о избору народних посланика, најавио посланик те странке Никола Тулумировић. Предлог предвиђа персонализовани изборни систем и померање тежишта са партије на посланика, рекао Тулумировић.

Посланик странке "Ниједан од понуђених одговора" у Скупштини Србије Никола Тулимировић најавио је да ће идуће недеље предложити закон о избору народних посланика којим би се увео персонализовани изборни систем и тежиште би се са партије пренело на појединца -посланика.

Тулимировић је саопштио да предлог закона НОПО неће захтевати промену Устава Србије, нити ће отежати спровођење избора на Косову.

НОПО се, по речима Тулимировића, залаже да у посланичких клупама седе људи познати бирачима који би утицали на кандидовање и избор посланика.

Тај предлог је заснован на принципу отворених изборних листа, где сваки кандидат улази у поступак рангирања стицањем најмање 2.000 гласова, као појединац.

Такође, 1.000 бирача имало би право да кандидује независног кандидата за посланика чиме се, сматра НОПО, спајају већински изборни систем и отворене изборне листе.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 11. авг 2012, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

svaka čast

Apsolutno se slažem. Pa ovo do sada uopšte nije odgovaralo istini (terminološki) tj. NARODNIM POSLANICIMA su se nazivali POSLANICI STRANAKA ! Vreme je već bilo, da se ova sprdnja ukine.

(петак, 10. авг 2012, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

Заиста добар предлог

То је прави пут ка департизацији политике. Политика је најодговорнија делатност и не може се свести само на политичке странке. Овај предлог је права шанса за подстрек грађанским иницијативама у сфери политике, јер се на тај начин приближава грађанима прилика да активно учествују у свему за шта су животно заинтересовани. Тако се смањује страначки монопол у сфери политике. Свака част!

(петак, 10. авг 2012, 14:32) - Anonymous [нерегистровани]

Konacno!!!

Neko je konacno shvatio, zakon o izborima se ne menja pred same izbore vec unapred.I ideja je odlicna, najzad cu znati za koga glasam po imenu i prezimenu.Sledece sto ocekujem je da predloze izmene poslovnika, da se o svakoj tacki glasa neposredno posle rasprave a ne da imaju nekakve dane za glasanje kada niko ne zna za sta se glasa i kako treba da glasa pa glasaju po nalogu centrale.Poslanici moraju da budu nezavisne licnosti, jos ako uspemo da nadjemo 250 normalnih ljudi i posaljemo ih u skupstinu izlazimo iz cabra bez problema.

(петак, 10. авг 2012, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Podrska

Potpuno podrzavam ovaj predlog. Ukoliko bi ovaj predlog bio prihvecen, bio bi to prvi korak ka istinskoj demokratiji.