Зелено светло за кандидатуру

Савет за опште послове ЕУ препоручио статус кандидата за Србију. Одлука о кандидатури 1. марта увече, најавио Ван Ромпеј. Састанак министара спољних послова трајао више часова због резерви Румуније.

(29.2) 9.48 - О кандидатури Србије ће се расправљати 1. марта увече, објавио у позивном писму на Твитеру Председник Европског савета Херман ван Ромпеј.

17.19 - Филе: Уверен сам да ће Савет ЕУ потврдити препоруку да се Србији додели статус кандидата.

17.07 - Николај Вамен: Одлучили смо да препоручимо савету ЕУ да Србији додели статус кандидата. Са препоруком се сагласиле све чланице ЕУ.

16.56 - Савет за опште послове ЕУ препоручује статус кандидата за Србију, пише у закључку са данашњег састанка, јавља дописник РТС-а Душан Гајић.  

16.52 - Србија добила зелено светло за статус кандидата, што треба да буде потврђено у четвртак, објавио Карл Билт на Твитеру. 

16.30 - Састанак савета министара још увек није настављен после паузе. У току су консултације које данско председништво води са Букурештом. Једино нерешено питање је кандидатура Србије, јавља дописник РТС-а из Брисела. 

15.50 - Барозо: Очекујемо добре вести, ако не данас, онда на самиту ЕУ.

15.40 - Није у европском духу да поједине нације пласирају "неповезане теме" док се ради на даљим евроинтеграцијама Србије и Косова, оценио Карл Билт у поруци на Твитеру.

15.12 - Немачка непријатно изненађена тврдим ставом Румуније и инсистира у току расправе да одлука о статусу за Србију буде донета данас, сазнаје Танјуг у дипломатским изворима.

14.40 - Додела статуса кандидата Србији је питање веродостојности Уније и не сме се дозволити да буду постављене нове, вештачке препреке, рекао је министар спољних послова Аустрије Михаел Шпинделегер.

14.15 - Министри спољних послова ЕУ настављају дебату о Србији у 15 часова. 

13.45 - Очекивали смо препреке, још није завршено, радимо на позитивној одлуци. Примедбе Румуније су неоправдане, каже председник Србије Борис Тадић.

12.55 - Министри су привремено прекинули дебату о кандидатури Србије како би оставили времена за додатне консултације. Главни проблем за позитивну одлуку је резерва Румуније због положаја румунске/влашке националне мањине, јавља наш дописник Душан Гајић. Из дипломатских извора сазнајемо да је делегација Румуније тражила да се питање кандидатуре одложи за Самит шефова држава и влада у четвртак и петак, али је став већине да одлука треба да се донесе данас. Очекује се да се министри ускоро поново врате теми кандидатуре.

11.50 - Европски извори најављивали су да се не очекује дуга расправа и да је позитивна одлука могућа већ до 12.00. Међутим, неке земље чланице желе да се у истом пакету донесе одлука и о изради студије о изводљивости за Косово, што би могло додатно да продужи дебату, јавља дописник РТС-а из Брисела.

11.30 - Расправа о кандидатури Србије на Савету министара ЕУ почела је у 10.30 и још увек траје.

Министри спољних послова Европске уније одлучили су, после вишечасовне дебате, да препоруче статус кандидата за Србију, наводи се у закључку са данашњег састанка, јавио је дописник РТС-а Душан Гајић. Препорука о кандидатури изазвала бројне реакције.

Председавајући министарског савета ЕУ и шеф данске дипломатије Николај Вамен изјавио је да су министри ЕУ препоручили Савету Уније да на предстојећем самиту 1. и 2. марта Србији додели статус кандидата.

"Задовољан сам што смо могли да препоручимо статус кандидата за Србију. Данас смо испитали и потврдили да је Србија испунила критеријуме постављене у закључцима Европског савета у децембру", рекао је Вамен.

Биће, наравно, разговора и наредних дана, али важно је да смо могли у име свих чланица да препоручимо давање статуса кандидата Србији, рекао је Вамен.

Препорука, такође, значи, истакао је Вамен, да је Европска унија спремна да отвори ново поглавље у односима са Србијом.

"Србија неће сутра ући у ЕУ, пред њом је дуг пут", рекао је Вамен и додао да је приликом недавне посете Београду био импресиониран посвећеношћу председника Србије Бориса Тадића европском путу.

Проширење Уније отворен процес

Шеф данске дипломатије истакао је да препорука да се Србији да статус кандидата представља јак сигнал да је, упркос економској кризи, проширење ЕУ и даље отворен процес.

Требало је да министри ЕУ данас донесу одлуку о статусу за Србију, а да је Савет ЕУ на нивоу шефова држава или влада чланица потврди. Уместо одлуке, министри су донели препоруку, која треба да буде потврђена на састанку шефова држава и влада чланица Уније.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поздравио је препоруку Савета за опште послове ЕУ. "Уверен сам да ће шефови држава и влада у Европском савету крајем недеље потврдити ту препоруку", рекао је Филе.

Са препоруком су се сагласиле све државе чланице, иако је Румунија показала резерве, због, како су навели, положаја румунске/влашке националне мањине.

"Румунија затражила 'нормалне' гаранције о правима мањина у Србији како би дала сагласност на давање статуса кандидата Србији и није реч о блокади", изјавио је шеф румунске дипломатије Кристијан Дијаконеску.

"Не можемо говорити о блокади", рекао је Дијаконеску и додао да Румунија сматра да морају да се бране "права мањине на Западном Балкану, јер оне имају компликовану историју на том плану".

Дијаконеску је рекао да се Румунија сложила да се препоручи да Србија добије статус кандидата, али да Европска комисија на јесен поднесе извештај о поштовању права мањина у Србији.

На такву резерву Румуније оштро су реаговали неки европски министри.

"Није у европском духу да поједине нације пласирају 'неповезане теме' док се ради на даљим евроинтеграцијама Србије и Косова", оценио je Карл Билт у поруци на Твитеру.

Министар спољних послова Аустрије Михаел Шпинделегер рекао је да додела статуса кандидата Србији представља питање веродостојности Уније и да се не сме дозволити да буду постављене нове, вештачке препреке.

Европски министри инсистирали су на томе да је време да Београд буде награђен за демократске реформе, хватање оптужених за ратне злочине и напоре да унапреди дијалог са Приштином.

Фински министар Александар Стуб честитао је Србији статус кандидата преко својих налога на Твитеру. "Моје тумачење закључака је јасно. Србија добија статус кандидата," рекао је Стуб.

Подршка уочи препоруке

Већина европских министара је, уочи састанка, најавила подршку додели статуса кандидата, пошто је Србија испунила услове које су пред њу постављени у децембру прошле године.

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле рекао је да је Србија испунила оно што се од ње тражило, а да је сада на Европи да испуни своје.

"Зато ће данас Европа одржати реч и дати допринос стабилизацији Западног Балкана", рекао је Вестервеле. Одбијајући да се упушта у "спекулације" о почетку преговора са Београдом, Вестервеле је истакао да је сада само важно да "Европа одржи реч".

"Ми смо Србији рекли да ће, када спроведе реформе, када седне за исти сто са Косовом, када склопи споразум са Косовом, добити статус кандидата. То се догодило. Ја сам још пре неколико дана о томе преговарао у Београду. Пошто је то спроведено, пошто су уклоњене барикаде, али и пошто су започеле унутрашње реформе и показана спремност на дијалог, уверен сам да ћемо и ми Европљани данас одржати реч", рекао је Вестервеле.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон била је оптимистична уочи данашњег састанка шефова дипломатија ЕУ. Упитана да ли ће Србија данас добити статус кандидата, Ештонова је одговорила да се "нада да ће бити тако".

Шеф шведске дипломатије Карл Билт рекао је да се нада да ће исход данашњих разговора бити позитиван по Србију, то јест да ће бити оцењено како она успуњава услове за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Министри спољних послова Финске и Данске Александар Стуб и Николај Вамен изразили су наду да ће данас бити учињен корак напред и бити предложено давање Србији статуса кандидата за чланство у Европској унији.

"Мислим да ћемо данас ићи напред. Ствари изгледају добро, Приштина и Београд направили су компромис и учинили напредак. Ово ће бити добар дан за обе стране", рекао је Стуб.

"Видећемо шта ћемо ставити у закључке, али нема додатних корака који ће се тражити", изјавио је Стуб поводом кандидатуре Србије и додао да ће се о датумима за почетак преговора говорити касније.

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер истакао је у Бечу да би поздравио када би Србија данас добила статус кандидата за приступање ЕУ.

То није важно само за ту земљу, већ и за Аустрију, нагласио је он у изјави новинарима после седнице аустријске владе. "Потребан нам је стабилан Западни Балкан", подвукао је Шпинделегер.

Закључци Савета министара

Савет министара подсећа на мишљење Европске комисије из октобра 2011. о захтеву Србије за чланство и закључцима Савета од 5. децембра 2011.

У складу са закључцима Европског савета од 9. децембра, Савет је испитао и потврдио да Србија наставља да исказује уверљиву посвећеност и да је постигла даљи напредак у искреном спровођењу споразума постигнутих у дијалогу Београд-Приштина, укључујући о интегрисаном управљању прелазима, да је постигла споразум о инклузивној регионалној сарадњи и да је активно сарађивала у омогућивању Еулексу и Кфору да спроводе своје мандате.

У светлу тог испитивања, Савет препоручује да се Србији додели статус кандидата и очекује потврду ове одлуке на мартовском заседању Европског савета.

Поводом Косова, Савет подсећа на своје закључке од 5. децембра. Без прејудицирања става држава чланица о статусу или будућим одлукама Савета, Савет узима к знању намеру Европске комисије да покрене студију изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Косова.

Савет позива обе стране да наставе спровођење свих до сада постигнутих споразума.

У фусноти се наводи да ознака "Косово" не прејудицира позицију о статусу и да је ускладу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Саопштење Европске комисије за записник Савета министара

Анекс 1. Студија изводљивости Европске комисије испитаће да ли су испуњени политички, економски и правни критеријуми за Споразум о стабилизацији и придруживању. Покретање студије изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању с Косовом не прејудицира правни статус и позицију држава чланица о признању Косова.

Анекс 2. Поштовање и заштита мањина важан је елемент критеријума за приступ ЕУ. Као што је наведено у Мишљењу из октобра 2011, Европска комисија сматра да, док у Србији постоји правни и институционлни оквир за поштовање и заштиту мањина, примену треба даље унапредити. Комисија ће наставити пажљиво да надзире напоре Србије у овом погледу и известиће о томе у Извештају о напретку за 2012. који треба да изађе у октобру 2012.

Анекс 3. Европска комисија потврђује да ће надзирати да ли Србија одржава нужни степен придржавања критеријумима о чланству, укључујући доследну примену усвојених закона, с посебном пажњом на владавину закона и унапређење пословног окружења, што је размотрено у параграфу 51. закључака са Савета министара о општим пословима и биће наведено у Извештају о напретку за 2012. Спровођење споразума постигнутих у оквиру дијалога Београд-Приштина такође ће бити праћено.

Анкес 2. унет је на захтев Румуније.

број коментара 185 Пошаљи коментар
(среда, 29. феб 2012, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

EU

Ko želi u EU odmah, po pasoš pa preko grane.

(среда, 29. феб 2012, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

CH

Polako narode, ovo je samo pocetak i velika sansa za nas/vas. Tek sada pocinje rad! Koliko poznajem nas mentalitet sada puno njih misli da ce pare da padaju sa neba. Nazalost nije tako. Nas narod mora da shvati da se svako mora dobro oznojiti, puno i efikasno raditi pa tek onda i zaraditi. Ne raditi a zaraditi nema nigde. Ono nase kao: kafica, cigara, pa picence, pa bla bla, lakiranje noktiju na radnom mestu, malo malo pa bolovanje, i da ne pominjem dalje "nece da moze"...ili cemo da prodjemo kao Grci. Treba verovati u tu Evropu, a i u sebe!
Ja zivim u CH vec preko 20 godina i uspeo sam da od niko i nista postanem vice direktor u banci. A znate kako? Pa tako sto sam shvatio kako to ide, sigurno ne po nasem mentalitetu, nego tako sto sam gledao kako to rade Svajcarci. I nemojte mi komentarisati posle: lako je tebi i slicno. Postigao sam ja sve to uz puno rada i puno uzricanja....svako treba da zna sta hoce, pa onda se i moze. Ovde te niko ne ceni po tome odakle si, nego kakav si!

(среда, 29. феб 2012, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Ko

Савет за опште послове ЕУ...
Sta je ovo? Meni lici da su to oni sto primaju podneske na salteru ... sto nabavljaju potrosni materijal...bar je tako kod nas.Opsti poslovi....plate,penzije...itd.

(среда, 29. феб 2012, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

daj Boze

daj Boze ..bravo Tadicu i Ostali koji su za EU...Zivela Srbija u EU i NATO-u..

(среда, 29. феб 2012, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Dobre vesti

Dobre vesti za Srbiju i nasu decu. Treba ziveti kao sav ostali svet, pa kako njima tako i nama. Ako je eu dobra za Dance, Slovence, Hrvate Bugare... bice dobra i Srbima.

(среда, 29. феб 2012, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Zeleno svetlo?????

Momentalno je jos...crveno svetlo...jer Rumunija blokira ulazak Srbije u EU.....I to su nam "Veliki prijatelji".?? .Cetvrtak ce biti odlucan za buducnost Srbije.

(среда, 29. феб 2012, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Zeleno svetlo

Zeleno svetlo ali za bankrot!

(среда, 29. феб 2012, 08:37) - anonymous [нерегистровани]

Србија

Па докле ће више Србија да улази у федерације типа Римско Царство, Бугарско Царство, Осмалијско Царство, СХС, Немачка, Југославија, Европска Заједница итд итд????? Нити једна федерација променама генерација или катастрофа није истрајала до данас осим ЕЗ која ће се распасти кад тад!
Да ли ће икада Србија сама да се организује онако како треба и да се намножи народ?

(среда, 29. феб 2012, 06:14) - anonymous [нерегистровани]

rumuni

pa jel se tako pomaze blokiranjem srbije gube svi i manjine i srbija.

(среда, 29. феб 2012, 05:04) - anonymous [нерегистровани]

Rumun

Rodjen sam kao Rumun, ziveo u Rumunsko selo u Banatu, sve do nedavno smo imali imena ulica Rumunska i latinica, tabla na ulazu u selo latinica i Rumunsko, e dosli braca iz SRB sa novim zakonom, menjali su imena ulica koja su bila Rumunska na SRB i to na cirilicu, natpis na ulazu u selo cirilica, imali smo licne karte na Rumunskom i SRB, sada samo SRB i cirilica, ukidali nam kulturno umetnicki program na Rumunskom itd znaju komsije Rumuni zasto su to trazili od SRB