Документарни филм "Србија у Великом рату"

РТС снима документарно - играни филм „Србија у Великом рату" који кроз хронологију догађаја описује страдања, подвиге и успехе српске војске и државе у Првом светском рату. Документарни филм реализује се у сарадњи са Министарством одбране РС.

O догађајима у Великом рату шира јавност врло мало зна. Деценијама је овде био присутан Други рат, училе су се партизанске офанзиве а голгота и страдање српског народа и војске остале су у сенци комунистичких догађаја. Ако и постоји знање о том делу наше историје, оно се претежно своди на страдање и успехе војске док су остали сегменти тадшњих догађања углавном непознати.

Мало ко зна за логоре и масовна страдања Срба по Аустроугарској, Бугарској и Турској. Око 100.000 хиљада људи никада се из тих логора није вратило. А ту су и приче о животу у окупираној Србији, о судбини наших избеглица којих је било скоро 200.000 и који су се налазиле тих ратних година широм света - од Шангаја, Сибира, Корзике, Париза до Лондона .

Саговорници у документарном филму биће најеминентнији српски али и инострани историчари који су се бавили овим делом светске историје. Замисао је да филм буде сниман на локацијама где су тада боравили али и значајне битке водили српски војници. Први део снимања већ је завршен у Албанији, Грчкој и Македонији.

Екипа РТС -а је прва новинарска екипа која је после 100 година прошла путем којим је ишла српска војска у периоду од 1915. до 1918. године. Снимане су албанске планине и мочваре .

На основу фотографија из тог временског периода биране су локације ии идентична места забележена су и век касније.Снимано је и на Крфу, Кајмакчалану, Солуну и на Добром Пољу, планинском врху са кога је извршен пробој Солунског фронта. Планирано је да се снимање обави и у Тунису, Чешкој, Русији, Француској... Снимаће се и игране секвенце и реконструкције битних политичких догађаја, војних одлука, ратних операција...

Игране сцене биће засноване на сведочењима савременика која су остала забележена у историјским књигама или ратним дневницима. Кроз кратке сторије инспирисане личним судбинама гледаоцима ће кроз филм бити приказан дух генерације чија је судбина била трагична и тешка. Судбина коју је данас тешко чак и веродостојно замислити.

С обзиром да се документарни филм реализује у сарадњи са Министарством одбране РС, снимања ратних сцена биће обављено на војним полигонима уз све капацитете које војска пружа. Српске војнике глумиће кадети Војне академије. Драматизоваће се борба на Церу, Колубари, повлачење преко Албаније, живот војника на Солунском фронту. Поред тога, кроз игране сцене биће реконструисани и догађаји који су ређе били предмет историјског проучавања, а који могу да буду веома интересантни.

Један од њих односи се и на тренутак објаве рата који је јединствен у светској историји. Никада се није десило да објава рата стигне редовном отвореном поштом. Ко је била особа у згради Главног београдског телеграфа која је прва прочитала телеграм, како се вест о томе даље ширила - нека су од питања чије ће одговоре филм донети.

Посебна пажња у филму биће посвећена и политичким односима Краљевине Србије и Аустроугарске монархије који су и довели до избијања сукоба јер се све чешће у међународној заједници последњих деценија Србија представља као једини кривац за избијање Великог рата.

Аутор документарног филма је Слађана Зарић. Редитељ је Ивана Стивенс. Документарни филм „Србија у Великом" рату биће емитован током ове године на програму Радио-телевизије Србије. Интервјуи из документарног филма уобличени у тематске целине биће ексклузивно објављивани на порталу РТС -а у оквиру подсајта Велики рат.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 16. авг 2014, 03:18) - srx [нерегистровани]

Cija vojska?

@Mojkovac

Ne razumijem te? Cija vojska? Srbijanska?

Prijatelju, taj naziv su smislili nepismeni ljudi, valjda u zelji da smanje nacionalni prizvuk u rijeci "srpska".

Kad bude postojala hrvatijanska, bugarijanska, austro-ugarijanska i amerikanijanska vojska tada ce postojati srbijanska.

Tada se na Ceru borila srpska vojska.

(недеља, 27. јул 2014, 07:18) - anonymous [нерегистровани]

Коначно

Након "зимског сна", који је трајао скоро један век, СРПСКА историја је у првом плану. Најежио сам се читајући четничку заклетву где нема говора о никаквој "заједничкој" држави јужних Словена, него уједињење Срба у Србији. Зато су гинули толики ратници и онда били заборављени, а њихове славне заставе стављене у музеје. Срамота! Хвала РТС на напору, да се нове генерације Срба упознају са српским војницима, којима се је дивио цео свет. На Многаја Љета!!

(недеља, 29. јун 2014, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Mojkovac 1

Hvala Vam na informaciji,svaki Srbin Vas podržava, a nadam se da i reditelj neće izostaviti tako važnu i značajnu činjenicu.

(уторак, 06. мај 2014, 14:31) - Srbin iz Crne Gore [нерегистровани]

Mojkovac

Dragi reditelji,danas u Cg ima 300 hiljada Srba a pre 100 godina svako je tamo bio Srbin,ne bi bilo u redu da se njihova stradanja i zrtvovanje na Mojkovcu ne pomenu,srbijanska vojska je mogla da se povuče zbog toga a ta bitka je ostala zaboravljena u istoriji!

(четвртак, 20. мар 2014, 21:04) - Ekipa [нерегистровани]

Dobro polje

Dobro polje se nalazi na samoj granici Grčke i Makedonije. Srpski rovovi su se nalazili na sadašnjoj makedonskoj strani dok su bugarski bili na grčkoj. Najbliži grad sa grčke strane je Aridea. Do samog Dobrog polja nema asfaltiranog puta, stiže se jedino terenskim vozilom.

(понедељак, 17. мар 2014, 21:01) - afnonymous [нерегистровани]

dobro polje

moze li neko da mi objasni gde se nalazi dobro plje .dali je sada to u makedonije il grcku i
koj je najblizi grad i planinu gde se nalazi.

(понедељак, 10. мар 2014, 09:57) - 007 [нерегистровани]

Hvala Bogu!

Prava istina mora biti prikazana!!!!
Zapade oprosti....

(субота, 01. мар 2014, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

Srbija u velikom ratu

Vrlo ambiciozan i "primamljiv" projekt. Želim da verujem da će i realizacija biti odgovarajuća, makar kao Šotrina priča.

(недеља, 23. феб 2014, 18:14) - bravo [нерегистровани]

jedva čekam

Slađana Zarić je autorka sjajnih dokumentaraca, o Milunki Savić i Dva veka srpske diplomatije.
Sigurna sam da će i ovaj biti urađen na visokom nivou.

(недеља, 23. феб 2014, 17:26) - nepoznati [нерегистровани]

podrska

svaka cast! treba nam ovakvih projekata..