Велики рат - Дебела Берта и Мали Вили

Током Првог светског рата коришћено је оружје занимљивих назива. Немачка тешка хаубица била је популарна као Дебела Берта, прототип британског тенка био је познат као Мали Вили, а разорни митраљез назван је Максим.

Дебела Берта је назив за супер тешку хаубицу, дугу око шест метара и калибра 42 центиметра. Конструисана је са намером да постане најразорније оружје немачке војске. Према речима историчара Данила Шаренца, име су јој дали савезнички војници.

"Берта је била супруга највећег индустријског мага, господина Крупа, који је производио немачке топове а то је био један од најјачих концерна у том тренутку у Европи, тако да је то био један начин да се злонамерно нашали са противницима" каже историчар Данило Шаренац.

Дебела Берта је била тешка неколико стотина тона и транспортована је у деловима. Током рата је направљено 12 примерака и користиле су се само у важним походима.

"Можемо да се похвалимо, ако то тако можемо да кажемо, да је коришћена и у борбама за Београд 1915. године. Управо због немогућности да се освоји једна тако мала земља као што је Србија, од стране велике аустроуграске царевине. Онда су Немци морали да припомогну са једном батеријом Дабелих Берти", објашњава потпуковник Иван Мијатовић.

Српска "васићка" - прва савремена ручна бомба

Прву ручну бомбу са ударним упаљачем конструисао је српски генерал Васић. Личи на бочицу парфема, али то није, јер су од ње гинуле десетине људи. Звали су је "васићка" или "крагујевка".

Ту бомбу је користио и Недељко Чабриновић у покушају атентата на Франца Фердинанда. Бомба је експлодирала под возилом у пратњи надвојводе и ранила 20 особа. Поред тога што је била веома разорна, међу српским војницима била је омиљена и због четвртастог облика.

Уредница РТС-а и ауторка филма о Милунки Савић, Слађана Зарић, каже да је наилазила на писане доказе о томе колико је "васићка" била популарна.

"Милунка Савић и разни други бомбаши говорили су да су много више волели "васићку", него што су волели француску бомбу. Зато што кад баце "васићку", пошто је четвртаста, она остаје на истом месту за разлику од француске која се котрљала".

Прототип тенка, који су конструисали Британци у време Великог рата, добио је назив Мали Вили. Био је дугачак око 8 метара и тежак 16 и по тона. Могао је да се креће брзином већом од 3 километра на час и да прими шест војника. Није имао наоружање и зато га је убрзо заменио Марк Један , први тенк са топовима који се користио на бојним пољима.

Иако је био тежак и гломазан, митраљез Максим често се употребљавао у биткама Првог светског рата. Његова предност је била у томе што је могао да испали и до 600 метака у минути.

"Старији ће се сетити оне флоскуле: Лупа као Максим по дивизији. Шта то заправо значи? Имате колону војника која се креће, напада у колони. Са једног места, великим бројем метака, ви можете да направите јако велику штету и велике губитке нанесете тој колони", каже директор Војног музеја, потпуковник Иван Мијатовић.

"Културом" на Немце

Временом је и остало наоружање добило необична имена.

"Војници су исписивали одређене натписе на топовима. Постоје фотографије на којима на француским топовима пише "култура" на немачком.

"Ту се алудира на стереоптип о немчкој култури. Дакле, сада се помоћу топовских граната шаље "култура" на супротну страну", каже Данило Шаренац.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(недеља, 31. мар 2019, 17:22) - Vilotije [нерегистровани]

Mitraljezi

Srpska vojska je u Veliki rat ušla sa mitraljezima Maksim (Srpski Maksim po kalibru 7mm) čiji se štitnik za strelca i pomoćnika bitno razlikovao od Ruskog mitraljeza, takođe Maksim-a. Nigde nisam video podatak da je u našoj vojsci bilo mitraljeza iz Rusije.

(среда, 19. мар 2014, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

za Potomka

Svaki srpski pješadijski puk imao je 1914. po jednu mitraljesku četu-4 mitraljeza Maxim. Svaki austrougarski pješadijski bataljon imao je po jedan vod mitraljeza-2 Schwarzlose. Dakle 4 bataljona po puku, ukupno 8.
Kako su pukovi približno imali isto vojnika, a-u puk je imao dvaput više mitraljeza od srpskog.
Vidi Vojnu enciklopediju.

(понедељак, 17. феб 2014, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

igre

veliki rat ne pametnih sila.

(недеља, 09. феб 2014, 20:22) - Побјешњели Максо [нерегистровани]

Револуција

Само мала исправка: Русија није поражена због рата него се повукла да би решила ствари у својој земљи. Које ствари? Па друг Лењин је био послат од стране запада да подигне револуцију и тако ослаби Руску економију која је претила да поједе и Енглеску и Немачку економију тога доба. Тако је и много пута пре и после тога, револуција искористила најбољи тренутак за себе. Никад не би Лењин успео да подигне "гладне масе" да није војска била на ратиштима првог светског рата. И још једно питање које се поставља ако човек размишља: одакле Лељину средства да путује по Европи, одседа по хотелима, штампа кљиге и комунистичку пропаганду? Лењин као и наш Тито су послати од стране Британаца и Немаца да направе оно што они нису оружјем могли.

(недеља, 12. јан 2014, 02:05) - Boki [нерегистровани]

Rusija

Odvojili su se svi I od austrougarske!

(субота, 11. јан 2014, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

@@A ko je naoruzao?

Mitraljezi sa kojima je Srbija usla u rat 1914 bili su ruske proizvodnje. Puske su bile ruske Mosin-Nagan, zato sto su srpske Mauzer-Milovanovic (najbolji sistem tada)bile potpuno pohabane posle Balkanskih ratova. Kad je pocela sarajevska kriza i rat bio na pomolu, Rusija je po hitnom postupku poslala Srbiji (na srpsku molbu) puske za ceo I i II poziv, da se zamene neupotrebljive srpske mauzerke. Kao rezultat toga neke ruske divizije nisu isprva bile mobilisane, jer su njihove puske iz ratne rezerve otisle u Srbiju. Samo je III poziv ratovao 1914 sa Mauzer-Milovanovic puskama. U Timockoj diviziji II poziva je cak pri mobilizaciji doslo do male pobune jer rezervisti nisu hteli da uzmu ruske puske i trazili su da im se daju srpske mauzerke, "sa kojima smo pobedili Turke i Bugare i boljih nema".
Posle obnove na Krfu svo srpsko naoruzanje je bilo francuskog porekla. Nije poklonjeno, nego je Kraljevina SHS posle godinama otplacivala kredit koji je za njegovu nabavku uzela Srbija od Francuske 1916 sa zelenaskim kamatama.

(субота, 11. јан 2014, 20:25) - Revolucionar [нерегистровани]

Mala Nemacka

Rusija je dva puta veca od Amerike,gdje ces usporedit malu Nemacku sa Rusijom,covece?

(субота, 11. јан 2014, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

@@Prodaja za novac?

A kako se Njemacka izgradila nakon razornog Drugog sv rata i nevidjenje stete? Nakon samo 30 godina, Jugoslovenima (pa i Rusima), koji 30 god ranije su Njemce gledali kroz nisan, odlazili su da rade tamo! heeeej! Izgradili se kao da rata nikad nije ni bilo! Sta je Rusija radila? Ekspandirala i ugnjetavala dr narode i postala mega drzva koja jedva sastavlja kraj s krajem, pasva je samo Sibir koji neke narode drzi u sahu, a odvojili bi se od Rusije, ako ne, vec sutra!

(субота, 11. јан 2014, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

@ Prodja za novac?

Rusija je neposredno pre rata bila druga svetska sila odmah iza Nemacke. (nesto kao Kina i Amerika danas) I prestigla bi Nemacku da nije doslo do rata. Danasnja Rusija je samo senka onoga sto je tada bila. Narod koji se pobunio protiv Cara, to su isti oni koji se danas bune po Libijama, Sirijama, Ukrajinama itd. Hoce promene pa makar i na stetu. Nikolaj drugi je poslednji istinski vladar Rusije. Danas Rusijom vladaju naftasi.

(субота, 11. јан 2014, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Prodja za novac?

Pa tako to ide, sta ti mislis? Bez obzira na sve, oni su vas osposobili, a ne vi samo sebe (kao sto volite da se pohvalite)! Mislis da bi zapad bio tu gdje je da je "davao dzabe"? A gdje je Rusija bila 1917? Kapitulirala! Izbio gradj. rat zbog bijede i gladi jer je car "dijelio i kapom i sakom" kome je stigao! I stigao je do groba, a Rusija bila i ostala bijeda, dok je zapad napredovao! Rusi su danas opametnili pa ni vama ne bi dali nista dzaba pa ni gas! Toliko!

Banja Luka, BiH!