Аврам Израел, добар глас у зло време

Начелник Центра за обавештавање 1999. године Аврам Израел рекао је за РТС да су га Београђани назвали "добар глас у зло време". Тако је остало за време 78 дана бомбардовања. Београд данас нема систем за узбуњивање, нови није направљен јер нема средстава, упозорава Израел.

Глас Аврама Израела, начелника Центра за обавештавање 1999. године, пажљиво се слушао током НАТО агресије. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Аврам Израел каже да је добар глас у зло време дефиниција коју је Београд направио и да је тако остало за време тих 78 дана.

"Центар за обавештавање и ја као први међу једнаким људима трудили смо се да сваког минута будемо од користи Београђанима, да их правилно информишемо, да утичемо на њих да одлазе у склоништа и заштите своје животе", рекао је Израел. 

Према његовим речима, Београд је највише жртава имао у згради РТС-а.

"Имали смо око тридесет повређених и малу Милицу Ракић која је погинула и мислим да је мањи број жртава део заслуге Система осматрања и обавештавања који је тада функционисао у корист и за добробит Београђана", сматра Израел.

Жао му је што није био директнији. "Са овом памећу и искуством после 20 година, жао ми је што нисам био директнији, наредбодавнији, што нисам више инсистирао да људи одлазе у склоништа", каже Израел.

Била је ситуација као у Одисеји – преко дана се правила атмосфера да се иде у склоништа, да се заштите људски животи јер је то једино што имамо – а онда су се предвече људи окупљали на мостовима и трговима и певали – расплели оно што је Пенелопа стварала, испричао је Израел.

То је био тренутак који није био добар за грађане, каже он и додаје да није показивао праву меру опасности која је била над нама свих 78 дана.

Према његовим речима, мете нису биране. Испричао је о случају три војника. Непосредно поред зграде РТС-а била је једна од сирена за узбуњивање на којој је била посада од три војника.

"Сваки пут када би се означиле сирене за узбуну ја сам наређивао да војници иду у Пионирски парк – километар далеко и то је била моја сасвим јасна порука. Они су преживели за разлику од радника РТС-а", каже Израел.

"Немамо цивилну заштиту, не обучавано децу у школама" 

После 20 година, готово да ништа нисмо научили, сматра Израел. "Ми смо 2001. године све официре отерали у пензију, људе који су били у борбеним дејствима који су имали искуства, трагом политичких одлука склоњени су са сцене, слично је било и у служби Министарства одбране, у оквиру цивилне заштите", каже он.

Цивилна заштита, Систем за осматрање и обавештавање су маргинализовани, после 2000. године то је расформирано. Дошло је до велике стратешке промене – систем се обрео у полицији уместо у Министарству одбране, каже Израел.

Како каже, данас Београд нема систем за узбуњивање, стар систем је девастиран, нови није направљен јер нема средстава. 

"Ми немамо цивилну заштиту, немамо једнице, ни штабове, ни обучене кадрове, не обучавамо децу у школама. Пред нама је велики посао. Крајем прошле године промењен је Закон о ванредним ситуацијама и у њему је направљен један одређени бољитак, али нису уважена многа искуства из НАТО агресије", истакао је Израел.

"Ми старији који нестајемо са сцене, на којој смо били актери тога, вољни смо да помогнемо у конципирању новог система", рекао је Аврам Израел.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 24. мар 2019, 19:27) - ,," [нерегистровани]

Сваки дан

Ове изјаве овог господина, да се ја питам, пуштао бих пре почетка сваке седнице Скупштине.

Па тако, докле год га се не послуша.

(недеља, 24. мар 2019, 13:22) - Јелена Ј. [нерегистровани]

Великом господину Авраму Израелу

Поклон до земље! Божји човек.