Осечина добила улицу Миленка Павловића

Ни после 20 година не бледи сећање на славног пилота Миленка Павловића који је положио живот за отаџбину бранећи небо над родним Ваљевом. Подгорина се одужује свом пилоту. Једна улица у Осечини понела је његово име.

Централна градска улица у Осечини темељно је обновљена и од вечерас носи име пилота Миленка Павловића. Осечина је и на овај начин одала почаст једном од највећих хероја одбране отаџбине.

"Он није само значајан за нашу општину, него за целу Србију и српски народ. Оно што је општина Осечина најмање могла да учини за њега, то је да једну улицу у центру места назове по њему", рекао је председник општине Осечина Драган Алексић.

А на свечаним академијама у Осечини и Ваљеву, истакнуто је да је Миленко био ратник и витез и да је са јуначким срцем одлетео у легенду, знајући да ће својим животом заштитити млађе пилоте.

"Погинуо је бранећи своју отаџбину, извршавајући најсветији чин, жртвујући себе за слободу свог народа", истакао је бригадни генерал Жељко Бичић, командант 204. ваздухопловне бригаде.

"Најхрабријег међу нама нема овде. Али зато многи од нас седе у овој сали јер се пуковник Павловић винуо у небо, знајући да је живот јефтинији од оног што брани", поручио је градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић.

Његово херојство симболично ће обићи свет. На иницијативу Осечине и пилотове породице, марку са ликом Миленка Павловића пустила је у оптицај Пошта Србије.

Пуковник Миленко Павловић, командант 204. ваздухопловне бригаде погинуо је на данашњи дан пре 20 година. Херојски се борио са 16 НАТО авиона бранећи "мигом 29", без радара, небо над родним Ваљевом.

Остаци авиона пали су на село Бујачић. Споменик му је подигнут у Ваљеву, где је уз почасни налет два "мига" српске авијације служен помен и положено цвеће.

"Нама као породици је веома драго да град Ваљево и општина Осечина у сарадњи са припадницима 204. ваздухопловне бригаде одржавају дане сећања на херојски подвиг нашег оца", рекао је Миленков син Срђан.

Славног пилота Миленка Павловића сетиће се и сутра у његовом родном селу Горњем Црниљеву код Осечине. Држава га је одликовала Орденом за храброст.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 05. мај 2019, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

x

Slava mu i hvala. Trebalo je imati srce za to. Koliko je još bilo takvih heroja o kojima se uopšte i ne priča. Vode se samo kao broj poginulih. Niko i ne pita kako sada žive njihova deca ili roditelji. Mnogi su zaboravljeni. Za Košare tek se sad počelo pričati. Zašto se dosad ćutalo. A gde su ostali. 

(недеља, 05. мај 2019, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

Slava mu!

Slava mu!

(субота, 04. мај 2019, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Свака част

Требало је славном Миленку и раније дати улицу, али ни сада није касно да се том јунаку одужимо зато што је дао живот за отаџбину. Нека му је вечна слава, такве хероје никада нећемо заборавити.

(субота, 04. мај 2019, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

Слава му!

Нека је вечна слава хероју Павловићу, као и свима који су бранили Србију од зликоваца!