Читај ми!

Привреда Шумадије остварила највећи спољнотрговински суфицит у Србији упркос пандемији

Привреда Шумадијског округа остварила је у прошлој години највећи спољнотрговински суфицит у Србији, од око 400 милиона евра. Упркос отежаним условима пословања због пандемије коронавируса - то је шест одсто више него у 2019. То је резултат великог рада запослених у извозном кластеру, мера Владе Србије и подршке локалних самоуправа.

Трамваји произведени у Крагујевцу већ возе улицама Бремена. За две године "Сименс мобилити", са 900 запослених, прешао је пут од произвођача компоненти до комплетних возила. Раст компаније ослања се на кадар, који су пронашли у Србији.

"У протеклих годину дана 'Сименс мобилити Србија' је запослила 160 новозапослених. План до краја године је да испоручимо додатних седам трамваја на немачко тржиште, а у скоријој будућности ћете моћи да видите све већи број трамваја на европском тржишту, који ће бити произведени у Шумадији", наводи Биљана Благојевић из компаније "Сименс мобилити Србија".

Из Шумадије широм света одлазе и делови за шинску индустрију. "Мајнд група" дуплирала је промет, сачувала купце, освојила нове.

"Поред стандардних наших купаца: Алстома, Сименса, Бомбардиера, успели да добијемо још један уговор за јапански Хитачи, где смо кренули од септембра месеца са испоруком делова за њихове возове", истиче Дарко Ђорић из "Мајнд групе".

Гас шумадијској привреди дају: извоз возила, делови и електронски склопови за ауто-индустрију, пластичне цеви, намештај. Крагујевац се ослања на стране инеститоре, Аранђеловац на домаћа предузећа.

"Као град који може да понуди квалитетне и образоване кадрове на тржишту сам по себи, уз одређену улогу локалних власти, ради праву ствар и на тај начин привлачи инвеститоре", напомиње Никола Дашић, градоначелник Крагујеваца.

Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац, наглашава да је извоз изузетно порастао, на око 120,5 милиона евра. То значи да је, каже, суфицит више од 40 одсто већи него прошле године.

Највише се извозило у Италију, Пољску, Сједињене Америчке Државе, Немачку. Релоцирање добављача инрернационалних компанија, са далеких тржишта ка Европи, шанса је за домаћа предузећа.

"И у том смислу је привреда Србије, привреда центалне Србије, привреда Шумадијског управног округа, изузетно конкурентна. Ми смо већ добили, наше компаније, читав низ нових позиција", указује Предраг Лучић из Привредне коморе Србије.

Биланс појачане привредне активности на крају прошле године – 2.000 мање незапослених него у 2019. Још 800 радних места најављују три компаније које шире производњу у Крагујевцу.