Читај ми!

Проблем за произвођаче телевизора и телефона – због пандемије глобална несташица чипова

Произвођачи аутомобила и електронских уређаја попут телевизора и паметних телефона упозоравају на глобалну несташицу чипова, што доводи до одлагања у производњи, док потражња потрошача расте због кризе изазване коронавирусом.

Проблем је настао из више разлога, поручују челници у производњи и аналитичари, укључујући и америчке санкције према кинеском "Хуавеју", пожар у фабрици чипова у Јапану, рестриктивне мере због коронавируса у Југоисточној Азији, али и штрајк у Француској, преноси Ројтерс.

Међутим, важнији разлог је недостатак инвестиција у фабрике које производе чипове величине осам инча које су, углавном, у власништву азијских компанија. Оне су се помучиле да постигну одређени ниво производње пошто је потражња за 5Г телефонима, лаптоп рачунарима и аутомобилима порасла брже него што је очекивано. 

"Цела електронска индустрија се суочава са несташицом компоненти", рекао је Дони Жанг, директор фирме "Сенд енд вејв" из Шенжена.

Додао је да су морали да продуже производњу јединице микроуправљача који је кључан за паметне слушалице на којима су радили.

"Планирали смо да завршимо производњу за месец дана, али чини се да ћемо морати то да учинимо за два месеца", казао је Жанг.

Из јапанске компаније која продаје компоненте је наведено да примећују несташице вај-фај и блутут чипова и да очекују одлагања у производњи која су дужа од 10 дана.

Један од званичника удружења аутомобилске индустрије у Кини, која је истакла проблем раније овог месеца, очекује да недостатак чипова утиче на производњу у неким кинеским фабрикама аутомобила током првог квартала следеће године. 

Раст потражње 

Потражња у Кини, нарочито за аутомобилима, порасла је неочекивано брзо након кризе изазване коронавирусом, а појачале су се и поруџбине производа попут лаптоп рачунара и мобилних телефона у регионима који се и даље боре са пандемијом, попут Европе и САД.

"Пошто сви производи долазе из исте фабрике чипова, несташица се примећује у свим секторима. Ови сектори су само тренутно највидљивији", навео је Кевин Андерсон, аналитичар из "Омдије".

Холандски набављач чипова за аутомобиле "NXP Semiconductors" обавестио је своје потрошаче да мора да подигне цене свих производа због "значајног пораста" цене материјала и "озбиљне несташице" чипова, раније је известио Ројтерс.

"Посао се вратио много брже него што смо очекивали", казао је директор компаније "NXP" Курт Сиверс немачком листу Ханделсблат. Навео је да су многи потрошачи наручили производе прекасно и да због тога нису могли да испрате ритам у одређеним областима.

Аналитичар Хуанг Лепинг рекао је да је окидач за несташицу чипова и то што је "Хуавеј" почео да их складишти када су његови добављачи морали да поштују америчке санкције.

Додао је да је то навело ривале "Хуавеја", попут "Шаомија", да повећа удео у тржишту појачаним наручивањем компоненти. Обе компаније су одбиле да дају свој коментар.

Произвођачи електронике, попут "Панасоника" и "Јамахе", такође су упозорили да се суочавају са несташицом чипова која успорава производњу аудио-опреме и видео-камера након великог пожара који је у октобру избио у фабрици чипова у Јапану.

Забринутост је порасла и због штрајкова у фабрици која производи чипове у Француској. 

Ерик Потар, вођа синдиката у француској фабрици навео је да је исход штрајка пад активности од око осам одсто. Из фабрике, међутим, наводе да штрајк није имао утицаја на производњу.

"Пун капацитет" 

Раст потражње довео је до тога да фабрике које производе чипове од осам инча који постају старији и мање софистицирани, буду на удару, наводе аналитичари и извори из индустрије.

"ТСМЦ" са Тајвана доминира тржиштем производње чипова, на далеком другом месту налази се "Самсунг", а прате их "СМИЦ", "Глобал фаундрис" и "УМЦ", према подацима Трендфорса.

"Чини се да је главни проблем у ливницама", навео је извор из европске индустрије полупроводника и додао да делује да су "ТСМЦ" и "Глобал фаундрис" под притиском и на граници. 

Компанија ТСМЦ, међу чијим су потрошачима и "Епл" и "Квалком", одбила је да дâ коментар, али се позвала на изјаве председника компаније који је капацитет фирме описао као "тесан".

Портпарол "Глобал фаундриса" навео је да компанија инвестира у "раст капацитета како би се прилагодила потражњи без преседана". Додао је да компанија тренутно повећава нивое производње и планира да удвостручи просечан годишњи расход како би додатно проширила капацитете.

Званичник јужнокорејске ливнице "ДБ Хитек", која производи чипове за "Еплове" таблете, рекао је да су њихова постројења за чипове у пуном капацитету у наредних шест месеци и да очекују мање залихе све до друге половине следеће године.

САД су такође ограничиле могућност највећег кинеског произвођача чипова СМИЦ да добије опрему и сиров материјал из Америке, што је погоршало теснац у залихама. Није било одговора из СМИЦ-а.

Ливнице попут "ДБ Хитека", "УМЦ-а" и "СМИЦ-а" навеле су да су, према недавним саопштењима компанија, њихове фабрике радиле у пуном капацитету током трећег квартала.

"Очекујемо да наше стопе корисности засад остану чврсте", навели су из "ДБ Хитека" за Ројтерс.