Читај ми!

Ко може да превози путнике на летовање и како проверити агенцију, објашњава директор Јуте

Ситуација у туристичком "корона режиму" мења се из дана у дан, као и од државе до државе. Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић каже за РТС да сваке године постоји један део становништва који је задовољан како функционишу агенције, а други део да организује пут самостално. Наводи да је Законом о саобраћају јасно одређено ко може да превози путнике. Додаје да је до сада на летовање отишло око 400.000 српских туриста, али и да је у Србији између 70 и 80 одсто капацитета пуно. Напомиње да на северу Грчке у туристичким регијама нема много заражених коронавирусом, а да се ситуација са пожарима у Турској смирила.

Александар Сеничић је гостујући у Јутарњем програму рекао да је до сада отишло око 400.000 српских туриста у разна летовалишта, највише у Грчку.

"Грчка је на 50 одсто у односу на 2019. годину. Сви су збуњени, протоколи се мењају из дана у дан, буквално је тако било на почетку сезоне. Сада имамо да су ти протоколи мање-више усаглашени. У свим земљама су усаглашени, када је реч о уласку и изласку", рекао је Сеничић.

То је, додаје, много боље, јер прошле године нисмо имали сезону.

"Тек се у августу отворила мало Турска и Египат и остваривали смо 10 одсто неког промета из 2019. Мало проблем представља и то што се велики број људи не одлучује још да искористи ваучере за заменска путовања", нагласио је Сеничић.

Каже да сваке године постоји један део становништва који је задовољан како функционишу агенције, а други део самостално организује пут.

Закон јасно каже ко може да превози путнике

"И ове године смо имали неколико ситуација да индивидуалци продају смештај кога нема. Слична је ствар са превозом. Нуди се на друштвеним мрежама и на интернету стотине солуција, приватни аутомобили, мини-комбији који немају дозволе. Врло је јасно у закону о саобраћају ко може да превози путнике - само они који су лиценцирани за превоз, туристичке агенције које имају лиценцу организатора путовања", казао је Сеничић.

Путници, каже, лако то могу да провере у АПР-у, као и на ваучеру за путовања.

"Мора да постоји званично име фирме, да је дозвола издата под одређеним бројем и слична је ствар за све дозволе које добијају превозници", нагласио је Сеничић.

Првог дана се појавио проблем са учитавањем кју-ар кодова у Грчкој.

"Тај софтвер који би требало да препозна кодове је био проблематичан, то је решено и за сада нема проблема. Имамо велики број турских држављана који пролазе кроз Србију. Кад је реч о оним прелазима, туристичким према Северној Македонији, Хрватској, Црној Гори чека се око сат, сат и петнаест минута, како је било последњих дана", наводи директор Јуте.

"У туристичким регијама на северу Грчке нема много заражених коронавирусом"

Додаје да у Грчкој, као и у Србији и у већини земаља ЕУ, млађа популација није вакцинисана у оној мери да не преноси вирус.

"Имамо ситуацију да је Миконос већ двадесетак дана у режиму полицијског часа током ноћи. Сва та дешавања су пребачени на дневни ниво. Грчка је увела мере заштите, да не може да се окупља велики број људи на истом месту, да сви морају да седе, да нема стајања и блиског контакта, али то не можете да исконтролишете. Битно је да знамо да је велики број заражених у великим градовима, у Солуну и Атини. У туристичким регијама где наши туристи бораве, а то је север грчке и Пијерија нема много заражених, што је добро", напомиње Сеничић.

Пре неколико дана у Тунису је уведена забрана кретања од 22 до 6 ујутру због политичке ситуације и негативних епидемиолошких кретања.

"Немам велики број туриста у Тунису, има их пар стотина. Они који тамо бораве су у туристичким регијама које су заштићене у потпуности. Тамо није било нереда. То су заштићена подручја и то је уобичајено у афричким земљама да када дође до оваквих ситуација, да полиција и војска 'окупирају' тај део где су туристи", рекао је Сеничић.

У Бодруму је, напомиње, пожар угашен.

"На два, три места су се појавили пожари. Један мањи део туриста је евакуисан. Ситуација се потпуно смирила од јуче. Угашен је пожар у Сидеу и Бодруму, држи се под контролом пожар изнад Ичмилера. Осим осећаја дима у ваздуху, нема већих проблема", навео је Сеничић.

У Србији је велики број људи одлучио да проведе свој одмор.

"Из три пута је подељено око 150.000 ваучера. Имамо велику гужву на свим великим дестинацијама у Србији. Кажу колеге да је негде између 70 и 80 одсто смештаја у Србији пуно. Све је више приватних домаћинстава која су се лако уклопила у систем ваучера", казао је Сеничић.