Читај ми!

Ђаци поново у клупама, школска година продужена за пет дана

После једномесечног распуста, основци и средњошколци поново су у клупама. Због непроходних путева у руралним срединама у области Сјенице и Новог Пазара, околини Зајечара и Лесковца настава се одржава на даљину. Због пандемије, школска година ће трајати пет дана дуже.

Почело је друго полугодиште. Часови трају 30 минута. Ученици прва четири разреда основне школе наставу свакодневно похађају у школи, а од петог до осмог разреда комбиновано – у самој школи и на даљину.

Ученици очекују да ће више радити, али и да ће углавном добијати петице. Надају се да ће бити боље, да неће морати да носе маске: желе да коронавирус нестане.

Драго им је, кажу, што су поново у клупама са својим другарима. 

Одељења су подељена у мање групе. Тамо где има могућности и интересовања, ради и боравак.

"Свакако да нам је полазак у школу јако битан, другачија је настава у школи, жива реч од наставе на даљину", навела је Драгана Милетић, педагог ОШ "Вук Караџић" у Краљеву.

Директор ОШ "Филип Филиповић" у Београду Милан Луковић навео је да је прошле недеље обављено генерално сређивање школске зграде. 

"Кабинети су очишћени, спремљени, дезинфиковани, тако да можемо на миру да кренемо у друго полугодиште", навео је Луковић.

Средњошколци сваке друге недеље код куће 

И средњошколци ће једне недеље наставу похађати у школи, а другу ће пратити онлајн. Они који желе могу да се определе да је комплетно прате на даљину.

Поштују се све епидемијске мере како би школе биле сигурно место. Школска година трајаће пет дана дуже. Мала матура остаје у јуну. Друга проба државне матуре требало би да се одржи на јесен.