Читај ми!

Хирурзи морају да праве приоритете због короне – коме треба одложити операцију

У међународном истраживању "Хирургија у доба короне" анализирано је који су фактори ризика и којим пацијентима би требало одложити хируршко лечење. То су пацијенти који су старији од 70 година и пацијенти који су мушког пола, каже за РТС Дејан Раденковић, хирург са Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије.

Тимови хирурга и пацијенти из Србије, учествовали су у великом међународном истраживању "Хирургија у доба короне".

Дејан Раденковић, хирург са Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије, рекао је у Дневнику РТС-а да је главна идеја пројекта, који је потекао из Бирмингема из Велике Британије, да се на основу међународне сарадње и прикупљања различитих искустава дође до закључака о томе који су најбољи модалитети хируршког лечења, које је промењено у време пандемије.

У студију су укључене 124 земље, а из Србије је учествовало 25 тимова хирурга и 914 пацијената. "Када се гледа по броју на милион становника, заузели смо четврто место по броју укључених пацијената", наводи Раденковић.

Прва студија у пројекту је показала колики је проценат плућних компликација код пацијената који су пре, током или након операције били заражених короном.

"Студија је показала да је 50 одсто тих пацијената имало плућних компликација, па је и морталитет код њих био већи", наводи Раденковић.

Анализирано је, како је додао, који су фактори ризика и којим пацијентима би требало одложити хируршко лечење. "То су пацијенти који су старији од 70 година и пацијенти који су мушког пола", напомиње Раденковић.

Закључено је да здравствени системи морају да воде рачуна и да направе приоритете у вези са тим које пацијенте треба оперисати.

Резултати једне од студија су показали да је 95 одсто пацијената у свету, код којих је одложена операција, имало бенигне болести, где лечење може да чека неко време.

"У Србији је јако мало пацијената са малигним болестима чекало у првом таласу короне, готово да нисмо ни имали одлагање малигних пацијената. Сада се појављује мали број. Мислим да је Србија учешћем у овој студији показала да се наш систем добро прилагодио тренутном стању", закључио је Раденковић.