Читај ми!

Предузеће из Куле добило потврду – њихова дезинфекциона средства ефикасна против коронавируса

Од почетка борбе са ковидом 19 постоје различити ставови о томе шта је најбоље користити за дезинфекцију. Предузеће из Куле добило је потврду да су дезинфекциона средства која производе стопостотно ефикасна и у борби против коронавируса.

Биоцидни раствор, разблажени натријум-хипохлорит који се производи у предузећу "Сигма" из Куле недавно је добио званичан сертификат акредитоване лабораторије у Европској унији, којим се доказује да уништава све вирусе, укључујући и коронавирус.

"Желели смо да применимо то искуство на производњу дезинфекционог средства које ће бити намењено свим грађанима и свим корисницима. У том развоју су учествовале све најзначајније домаће институције, од Природно-математичког факултета у Београду, у Новом Саду, Технолошког факултета у Београду, лабораторије 'Батута', градског Завода за јавно здравље, покрајинског Завода за јавно здравље", наводи Александар Колић, маркетинг менаџер предузећа "Сигма".

Од почетка пандемије произведено је близу милион и по литара средства за дезинфекцију које је дистрибуирано свим кризним штабовима, здравственим и образовним установама у земљи.

"Производи из породице су не само доказано ефикасни, они су безбедни за употребу, једноставни за примену, без претходног разблаживања", истиче комерцијалиста Татјана Вулевић.

Препарат који је добио европски сертификат је веће концентрације и намењен је за професионалну употребу. У производном погону производе средства за дезинфекцију и мањих концентрација и тестирања за сертификате су у завршној фази, након чега би требало да се почне са њиховом већом производњом.