Ништа од грчког мора ни у септембру, Неум избио на туристичкој мапи

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић рекао је за РТС да епидемиолошка ситуација диктира услове и да смо лимитирани када је реч о мору – у само четири државе можемо путовати без већих проблема. Каже да 260.000 туриста кроз ваучере борави у Србији.

Никакво чудо неће моћи да надокнади овогодишњи губитак који ће Србија забележити када је реч о туризму. Девизни прилив, од ове гране привреде, прошле године је био 1,4 милијарде евра, а у овој ће то остати само пусти сан.

Према подацима Републичког завода за статистику, у јуну је број туриста мањи за 52,2 одсто, ноћења за 43,3 одсто, а странаца је мање за 84,8 одсто.

И док Београд, Нови Сад, па и Ниш грцају због недоласка страних гостију и многи хотели не раде у бањама, на планинама и језерима, тражи се место више.

Ни то, међутим, не може много да поправи целокупну слику, јер готово две трећине укупног прихода од туризма зарађују градови.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, директор Јуте Александар Сеничић рекао је да епидемиолошка ситуација диктира услове и да смо лимитирани када је реч о мору.

Према његовим речима, у само четири државе можемо путовати без већих проблема.

Што се тиче Бугарске, каже да је ситуација иста као и пре неколико дана – тамо можемо уз пи-си-ар тест, али било је најава да ћемо од 16. моћи без теста, међутим, једино је омогућен транзит за Турску.

"Ситуација у Грчкој иде на горе, уплашили су се, не треба гајити илузије да ће то бити у септембру, ако дође до тога, прилагодићемо се", рекао је Сеничић.

Осврћући се на могућност увођења карантина за странце, Сеничић каже да је мали проценат странаца које имамо, али је приоритет очување здравља.

"Не бих коментарисао осим да имамо поверење у лекаре, добро је да се ово неће односити на наше грађане који се враћају у Србију", истакао је директор Јуте.

Како очувати радна места

Сеничић каже да је тешко очувати радна места, да је велики број радника већ изгубио посао, ако не дође до секторских мера.

Напомиње да су туристички водичи скоро пет месеци без посла, тако да ће бити тешко, а уз опште мере помоћи привреди прва три месеца успели су да прегурају.

Изнео је податак да је око 2.000 људи остало без посла у том сектору и да не види ситуацију како ће бити нардних месеци, јер неке колеге које су узеле помоћ морали су да је врате.

Понавља да је туристички сектор највише угрожен епидемијом, и нада се да неће остати као неко ко није препознат од државе.

"Само једна туристичка агенција је услед смрти власника престала да ради. Ради се смањеним интензитетом и са скраћеним радним временом, домаћи гост не гледа туристичке агенције када путује по Србији", указао је Сеничић.

О Неуму, Турској и Египту 

Говорећи о Неуму, Сеничић каже да је у питању мало место где има и око 1.200 српских туриста. Један број људи је отишао индивидуално тамо, то је дестинација која се ни по чему није издвајала, спорадично је било да се неко интересује, подвлачи Сеничић.

Што се тиче Албаније, Египта и Турске, Сеничић каже да функционишу чартер летови, али да тај смањени промет омогућава агенцијама да преживљавају.

"Летова има довољно, шест авиона лети недељно за Египат, за Турску седам, ради се о авио-аранжманима, 35 одсто од онога што је иначе на дестинацијама. Дођемо на умањење промета од 92 одсто", каже директор Јуте. 

За летовање у Туртски и Египат, важе слични услови заштите од короне: без тестова, употреба маски на аеродрому, није лимитиран број седишта у авионима, мери се температура на изласку из авиона.

У случају да се неко разбооли, могу у хотелу да бораве, јер раде са 60 одсто капацитета у Турској. "До сада није био пријављен ниједан случај заразе, морају да имају полису осигурања", рекао је он.

Домаћи туризам процветао

Сеничић каже да је око 160.000 ваучера штампано, затим додатак од 400.000 и још 100.000 је подељено.

Каже да 260.000 туриста кроз ваучере борави у Србији. То ће помоћи на локалу и малим објктима за смештај, али та мера неће помоћи агенцијама и хотелима, јер градски хотели иако су укључени - у ценовном рангу су такви да нема интересовања.

"Добро је да ћемо помоћи колегама у дестинацијама, то је један део приче, али глобално негативни ефектни тешко да могу да буду отклоњени", сумирао је Сеничић.

Истиче да нема најаве посете странаца Србији у скорије време, истичући да је једна група за крај августа отказана, и да до Нове године не можемо бити оптимисти уколико уведемо карантин за странце.