Прва фаза – у превоз само са персонализованом бус-плус картицом

Од следећег петка поново почиње да ради градски превоз у Београду. Али не за све и по новим правилима. У првој фази моћи ће да се возе само они који иду и враћају се с посла. Јовица Васиљевић из Секретаријата за јавни превоз открива за РТС која су то правила која ће важити у аутобусима од 8. маја.

1. У првој фази возила градског превоза ће моћи да користе само запослени и то они који поседују персонализовану бус-плус картицу са ознаком А1, тј. као запослена лица.

2. Радни налог биће потребан запосленима уколико буду ишли на посао или се враћали с посла за време полицијског часа.

3. Неће бити мерења температуре на улазу у аутобусе, али је обавезно ношење маски и рукавица.

4. Улазиће се на једна, а излазити на друга врата. У сваком возилу ће бити редар који ће контролисати да ли грађани носе маске и рукавице, као и колико је људи у возилу.

5. Унутар аутобуса важиће посебна правила где ће смети да се седи или стоји. На седиштима ће бити постављене налепнице са упутством на које седиште сме, а на које не сме да се седне, како би се поштовало правило дистанце. Из истог разлога на поду ће бити постављене траке са упутством где треба да се стане и на којој удаљености.

6. Препорука је да се не користе клима-уређаји, већ да отварају прозори и да се обезбеди природна вентилација. Ипак, у возилима у којима није могуће отварање прозора биће укључивана клима у данима када буду високе температуре.

7. Биће појачана дезинфекција свих возила. Обавеза возача је да на свакој окретници проветре аутобусе, као и да се дезинфикују валидатори и рукодржачи.