Шта би требало да знате пре него што од понедељка кренете у кафић

Од понедељка поново можемо у ресторане и кафиће. Додуше, у прилично измењеним околностима. Угоститељи су добили смернице за даљи рад које се односе и на запослене и на госте.

Директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије, Геогри Генов, рекао је да су угоститељи велики број мера користили и раније. Забрињава га, како је навео, како ће распоред столова утицати на рад.

"Светска здравствена организација је дала још крајем марта смернице да на 10 квадрата четири госта могу да седе, плус од столице до друге столице метар пролаза, што дође негде око 14 квадрата простора за четири особе. што није спорно ако се не познају", рекао је Генов и додао да би требало размотрити мере за људе који би у кафић или ресторан дошли заједно и да је удружење упутило захтев за разматрање мера Кризном штабу.

Генов је навео да је питање одговорности запослених, да ће штитећи себе уз поштовање процедура заштитити и госте.

"Од самог уласка и доласка радника на посао, шта треба од мерења температуре, као и свим другим делатностима, што није ни тешко ни опасно, јер се направила мала фама како ћемо и шта ћемо", казао је Генов.

Генов је додао да се препоручује плаћање платним картицама, али и да се и до сада скоро 80-90 процената услуга плаћало картицом, а да се бакшиш увек давао.

"С обзиром на то да ће конобари носити рукавице, наравно да није проблем. Што се тиче бакшиша, гости не треба да се секирају, конобари ће прихватити бакшиш", нашалио је Генов.

Додао је да гости не морају имати маске и да је став да свако мора да буде одговоран.
Када је реч о баштама, Генов је нагласио да је размак мањи и да верује да ће се доста тога решити у ходу.

Најугроженији хотели, ресторани на другом месту 

Генов је рекао да су у угоститељском сектору су најугроженији хотели, где се највише инвестира, а да су на другом месту ресторани.

"Ресторанима је потребно мање времена, али хотелима је потребно најмање три месеца од промоције до најаве да је хотел отворен да би гост дошао", навео је Генов.

Према његовим речима, Србија има ресторане и хотеле који могу да конкуришу било ком европском центру.

Како је навео Генов, проблем је што је око 80 одсто туриста у Београду, Нишу и Новом Саду долазило из иностранства, за разлику од остатка Србије и да ће се цене вероватно прилагодити како би домаћи туристи могли да дођу у ове градове.

"Не могу да говорим у име послодаваца да ли ће спустити цену, сигурно ће тржиште то нивелисати. Мораће да дође до неког снижења цена и прилагођавања", навео је Генов.

Угоститељи су предложили да се лимит за ваучере који се односи на примања подигне, како би и они гости са већим примањима који могу себи да приуште одседање у хотелима могли да их преузму.