Подршка опере СНП-а борби против коронавирус – "Бела ћао" какву досад нисте чули

Опера Српског народног позоришта припремила је специјалну изведбу песме "Бела ћао", као знак подршке свима који се, на своје начине, боре са пандемијом коронавируса и последицама које она носи.

"Као први задатак, заједно са италијанским диригентом који је предводио оркестар, директором опере и Константином Благојевићем који је направио аранжман, снимили смо нашу верзију песме Бела ћао, као знак подршке људима широм света", саопштили су из Српског народног позоришта.

"За првих сат времена, колико се у овом тренутку видео налази на друштвеним мрежама, бележимо стотине реакција и дељења, поготову у Италији", наводи се у саопштењу позоришта.

"Отказивања концерата широм света, посебно у Европи, као последица ширења вируса корона, велики су удар и на музичаре", наводе у овом позоришту.

Забрана масовних окупљања, која је и код нас затворила позоришта и концертне сале, оставиће за собом хиљаде уметника широм света на ивици егзистенције.

"Људи масовно остају без послова. Не само уметници и музичари. Још горе, остају без живота, а свесни смо да је то сада најбитније. Ипак, иако је свет сада сада на паузи, мислимо да и даље треба да радимо оно што умемо. Зато је Константин Благојевић урадио аранжман, италијански маестро Андреа Солинас, је пристао да диригује, а наш оркестар је одсвирао нумеру показујући да су заједно, и када су код куће, како бисмо на наш начин рекли хвала свима који нам помажу, али и показали да смо уз своју публику, уз грађане али и уз друге државе које се суочавају са ужасним губицима у овом моменту", каже директор опере Српског народног позоришта Александар Станков.

Ово је први у низу сличних видеа Српског народног позоришта, најављују из те установе.

Из Опере СНП-а поручују и да верују да је живот најбитнији у овом тренутку, али су и једнако дубоког уверења да ћемо сви се вратити музици и када ово прође.

"У мојој земљи сада је популарна једна реченица – останимо заједно, али одвојени. То је све што сада треба да иде даље", закључује маестро Андреа Солинас.