Читај ми!

Аустрија укида обавезну вакцинацију против коронавируса

Аустријска влада донела је одлуку о укидању обавезне вакцинације против коронавируса, уз образложење да она више није потребна.

Омикрон сој је променио правила, истакао је министар здравља Јоханес Раух.

Раух је, на конференцији за медије, рекао да је омикрон сој, који је доминантан, јасно блажи од претходних сојева и да више нема потребе за обавезном вакцинацијом.

"Обавезна вакцинација против короне никога не наводи на вакцинисање", додао је Раух и истакао да ни претња казном није повећала број спремних на вакцинацију.

Уз то, према његовим речима, обавезна вакцинација је направила дубок раздор у друштву.

"Тај раздор иде кроз породице, удружења, предузећа", казао је он.

Шеф посланичког клуба Народне партије Аустрије (ОВП) Аугуст Вегингер рекаио је да се сада жели да делује против тог раздора и у први план стави дијалог.

Подвукао је да вакцинација и даље представља важну меру и најавио ревакцинацију.

"Она ће уследити и биће потребна", казао је он.

Вегингер је истакао да ће владајуће странке ОВП и Зелени поднети захтев парламенту за укидање обавезне вакцинације, који ће још током јула бити усвојен.

Раух је објаснио да је обавезна вакцинација уведена под другим предусловима, и да је тада делта сој био доминантан, а он је водио ка високој стопи хоспитализације инфицираних.

"Јединице интензивне неге су биле доведене до граница преоптерећености", казао је он додајући да је тада и сâм подржавао увођење обавезне вакцинације.

Нагласио је да вирус остаје и да ће сви морати живети с њим.

Иначе Закон о обавезној вакцинацији против ковида ступио је на снагу 4. фебруара, а средином марта је стављен привремено ван примене.

Он је предвиђао високе казне за особе које би одбијале да се вакцинишу.

Влада Аустрије се тада надала да ће законом успети да повећа стопу вакцинисаности становништва, али у томе није успела.